Dark Fellows

Get My Updates By Email

Wednesday, March 8, 2017

#1406 Me Vs Good Food

Hari ni aku nak share resepi siakap stim lemon yang aku buat few days ago. Resepi asal Nik Nadimah punya tapi aku rojakkan dengan resepi sifu-sifu yang lain lalu terhasillah satu resepi yang kebabom pada tekak aku. Puas hati sangat-sangat. Jimat tiga-patpuloh hinggit. Modal, cuma RM8 lebih je. 
Kenapa siakap stim lemon bukan siakap stim limau? Sebab aku lebih suka beli lemon these days. Sebab kalu beli limau nipis kekadang terkena yang takde air. Buah je besar tapi kering kat dalam. Limau kesturi pulak malas nak kutip sebijik-sebijik kecik sangat. Payah nak jumpa kesturi yang saiz gemok. Paling best, beli lemon je lah. Datang angin mat saleh nak minum lemon honey tea boleh la buat. Bagus untuk kulit dan selsema.
Aku malas nak angkut keluar periuk kukusan kat kabinet atas. Lagipun yang kat dapur ni saiz 25 tuh kecik. Nak bubuh ikan dalam apa. Kalu steamer saiz 32 tuh aku simpan dalam stor, lagi la malas nak ambik keluar semata-mata nak kukus ikan 15 minit je ni. Kita buat magic pakai penapis santan je lah. Sape kutuk periuk aku hitam meh aku sekeh kepala.
Nah sape nak try siakap stim lemon cara aku, buleh try guna resepi ni

Bahan-bahan
Siakap-aku guna sekerat je sebab sekerat lagi nak masak lain pulak
3 ulas bawang putih -ketuk
stgh bijik bawang Holland-mayang
1 inci halia-mayang/batang mancis
5 bijik cili padi-ketuk
2 batang serai-dititik
1-2 bijik lemon-ambik jus, sagat kulit sikit
1 labu bawang putih jeruk (saiz kecik)-ketuk/cincang suka ati kau lah
2 sudu besar sos ikan/nampla/kicap sotong
1 biji cili merah-potong serong
sayur mayur yang nak buh (carrot, brokoli etc)
Gula
Garam aku tak guna sebab dah guna sos ikan secukupnya.
Air sikit, kalu suka berkuah.

Cara-cara:
1) Cuci ikan dengan air hampas lemon yang telah diperah. Lumur-lumur kat ikan untuk hilangkan hanyir.
2) Satukan semua dalam bekas yang muat untuk masuk dalam pengukus, sesuaikan rasa biar manis, masam, masin tu sekata... Sumbat sikit bahan-bahan tu dalam bahagian perut ikan.. Susun sikit kat bawah ikan biar menyerap sekata ke seluruh bahagian ikan...
3)Kukus 15-20 minit atau sampai isi ikan nampak putih, masak ler tu.

Boleh je kalau kau malas guna steamer, buh je dalam kuali stail rebus bodo tu... Tapi aku tak suka stail ni sebab nanti nak kena cedok pulak ikan dan lain-lain tu masuk dalam pinggan masa nak makan. Silap cedok, ikan boleh hancur... Cara aku ni, aku kukus siap-siap guna pinggan stainless steel yang boleh hidang terus atas meja. Kalau laki kau tak kisah la. Kalau dapat laki macam anak tan sri, kena la hias macam nak masuk majalah.

Setel bab ikan kukus.

Minggu lepas mulut dan tekak duk teringin nak makan kuih bingka. Or kuih bakar. Or kuih Vietnam. Or, orang kelantan panggil bengkang. Banyak nau IC dia. Kuih ni mengingatkan aku kenangan masa zaman persekolahan. Pagi-pagi lepas mak aku balik dari solat Subuh jemaah kat masjid, selalu gak mak aku singgah beli kuih kat kedai kopi. Bengkang ni antara kuih yang aku suka. 

Entah kenapa tiba-tiba sweet tooth craving bulan ni dasar pandang ke timur. Nak kuih tradisional pulak. Faktor usia apakah. Tak pernah-pernah terfikir nak buat kuih Melayu oi. Minggu lepas lagi duk riki-riki resepi yang boleh try. Aku ni, selalunya aku akan google by Azie dengan Mat Gebu dulu. Kalu makanan Kelantan, I'll go for Azie Kitchen. Sebab dah dia pun orang Kelantan kan, mesti la aku percaya resepi dia... Memang kena selera aku lah. Someone give me Mat Gebu punya resepi bingka pandan. Aku guna je lah sebab selalunya dia guna resepi ni katanya.. Nah refer kat resepi bingka pandan Mat Gebu teruslah... Aku malas nak taip. Cara-caranya panjang benar nak taip hahaha...
Kalu aku tahu resepi dia ni extra large punya portion nescaya aku dah separuhkan resepi. Aku takde acuan bunga pecah lapan. Pakai periuk aje lah... Next time kena cari loyang yang besar lah baru senang nak tuang bancuhan kuih-kuih macam ni. Yang aku ada acuan kek yang dalam aje. Tak sesuai ok.

Kalu ikut resepi Che Mat tu, dia suruh bakar 40-50 minit. Tapi aku bakar dekat 2 jam tak keras-keras jugak. Aku duk salahkan sebab guna periuk yang dalam. Eh, kuih bingka ni orang buat tinggi ke rendah? I mean buh dalam acuan tohor ke dalam? Ingatkan lambat masak sebab aku buat tebal sangat. Lepas dekat 2 jam duk cucuk tak keras-keras aku givap, off terus oven. Lantak la makan dengan sudu je pun. Malas dah nak tunggu.

Disebabkan resepi ni sangatlah banyak hasilannya, aku isi dalam 2 periuk pun masih ada belen. Aku tengok belen tu kecik besar kecik besar. Pastu nampak tong sampah kecik besar kecik besar. 

Mek Zaraa dari tak masak lagi duk sibuk intai oven tak sabar nak makan. Bila aku off aje oven tu, tak tunggu sejuk terus cedok dengan sudu kat dia... Periuk A lembik. Periuk B firm sikit. Padahal bakar sekali side by side. Ikut mu lah kuih. Fedap dah rasa. Rupa memang keji la sikit. Tapi taste wise, sedap. Sekali telan rasa macam kuih cara. Dua kali telan rasa macam akok pandan. Mek ni kalu makanan rasa lemak manis ni dia suka sangat la. Bertambah-tambah dia makan. Siap kata esok nak bawak bekal kuih ni pegi sekolah. Errkk... Ini kuih failed anak oiii... Jatuh saham mak mu ni.
Bingka periuk B. Buleh la tunjuk kat korang.
Dalam duk fras-fras tu, baru orang yang rekemen aku resepi ni bagitau yang resepi ni lembik sikit. Selalunya dia kurangkan 100ml fluid baru pejal sikit. Tapi kalu orang yang suka lembik-lembik, ok dah resepi ni. Laaarrrhhh awat tak habaq tahun depannnn. Orang dah siap buat dah pun baru nak bagitau. Cheh. Buang karan 2 jam.

Bila dah masuk fridge ni, sedap pulak oi dia makin pejal. Masa baru masak tu wobbly jugak. Takpe, takpe... Ini semua pengalaman yang mematangkan.
Hal kucing pulak. Tatih dah makin hari makin macam mak dia. Dari segi physical appearance dengan perangai. Mata tu makin lama makin jelas perubahan warna. Dulu masa lahir dua-dua belah kaler grey... Now dah makin berubah macam mata mak dia.

Tak lama lagi nak cuti sekolah kan. Aku dah pening kepala ni nak tinggalkan diorang ni. Kelmarin dah sembang dengan owner dia.. Owner dia suggest let go aje si Putih. Sebab Putih kan bunting lagi. Biar tinggal 2 beradik ni je. Owner dia kata tinggal je la takde orang pun takpe tak matinya budak-budak ni. Nanti pandai-pandai la dia cari makan tu. 

Aku pun berat hati jugak nak tinggalkan 2 beradik ni kat owner dia. Bab makan tak jadi masalah aku boleh je tinggalkan cat food ni kat tukang jaga. Masalahnya, the kitten comes with commitment nak basuh kencing berak dia. Owner dia dah tua, takkan laratnya nak tukar pasir, cedok pasir untuk diorang ni. Kena basuh porch lagi.. Kesian orang tua tu nak jaga bebudak ni. Kucing kat umah dia lagi.

Nak tinggal seminggu kat umah ni, agak-agak balik nanti cemana la bau porch aku ni. Skang ni 2 hari sekali tukar pasir pun berbau dah. Ni nak tinggal seminggu pengsan la. Balik nanti kena standby turun keta pakai hazmat suit.

Banyak hari dah aku duk bawak bebudak 2 ekor ni pegi jauh-jauh dari rumah pastu tinggal diorang. Dengan harapan diorang biasakan diri berjamban kat padang rumput lah. Kalu hilang terus pun mak berkenan jugak. Setel satu masalah. Kot-kot ada orang berkenan nak ambik diorang bawak balik and bela, lagi aku suka. Tidaklah kejam untuk pihak aku dan dia. Yang penting, they're in good hands.

Kelmarin pagi dengan petang 2 sesi aku tinggalkan diorang kat playground. Sesi pagi lepas 2 jam reti dia balik rumah semula. Sesi petang, lepaskan diorang kat sana pukul 6.30... Sampai 10.30 tak balik-balik. Si Putih resah gelisah duk cari anak dia. Cuak jugak aku. Memang la nak eliminate dia, tapi biarlah dengan cara yang bermaruah. Sampai saat nak naik tido atas pun budak 2 tuh tak balik-balik. Susah hati pulak aku, takut jatuh longkang ke, gigit dek anjing besar ke, patuk kat ular ke... See, aku takde la kejam sangat. Dalam hati, dah plan baik dah kalu bukak pintu esoknya budak ni takde jugak, aku nak keluar pegi tengok-tengok la. Kot betul jatuh longkang, kena la tolong takkan nak biar mati dalam tu.

Subuh tadi turun kat bawah bukak pintu, terjongol 3-3 kepala kat pintu. Balik pun. Semua lapar. Tabur dedak dia semua bersungguh makan. Lega tengok diorang balik dengan selamat. Kena plan something else. Apa pun memang kena ajar jugak diorang keluar. Untuk kencing berak dan jugak untuk food hunting. Kat porch ada cicak je. Kalu hadap lah. Tapi cicak pun gemok-gemok.

Kalu nak buang 2 beradik bulu ni, perkara yang aku risau, takut dia masuk dalam enjin keta sape-sape. Mana tahu sejurus lepas aku letak dia, dia terus panjat naik dalam enjin keta orang... Mana lah orang nak tahu ada anak kucing dalam enjin. Takkan jadi habit orang setiap kali tekan suis, bukak hood enjin dulu? Hah, garinglah anak kucing setahun dalam enjin keta orang entah sampai ke mana-mana tuan keta tak sedar-sedar sampai ke sudah.

Cemana ek.. Takkan aku nak bawak dengan cage-cage sekali pegi bercuti. Bab kencing berak tu yang tak tahan. Diorang behave, selagi ada pasir diorang berak kat situ la. Cumanya, mana nak dapat supply pasir nih. Takkan nak kena bawak penyodok taik diorang sekali..

Aku tanya jiran aku tadi. Dia biasa letak anjing dia kat tempat boarding kalu terpaksa ke mana-mana outstation. Kira macam pet hotel la. Depa bagi makan, grooming, mandi, etc. RM20-30 sehari, seekor.. Dah ni 2 ekor, kalu seminggu? Mengalahkan duit minyak tuan nak pegi bercuti. Hoh. Takleh jadi ni.

Oh my... I never thought that adopting a cat would be this hard... Susah masa nak tinggal..

Sunday, March 5, 2017

#1405 Me Vs Match Made In Rain

Hari ni sekolah Zaraa buat Tournament Bola Jaring dengan Bola Sepak untuk pelajar 6 tahun. Buat kat Stadium MPSP, Jalan Betek. Dulu masa Adam 5 tahun, tadika dia pun buat Sukaneka kat situ. (Klik ----->>> Adam's Sports Day) Dulu Zaraa hadir sebagai penonton, kali ni dia yang akan beraksi pulak.

Kemain kali ni naik syeh semangat umi-umi sungguh aku. Semalam lagi siap masak mi goreng untuk bekal pagi ni. Ye lah, dah cikgu pesan berkali-kali suruh munculkan diri sebelum pukul 8, tak reti-reti ke. Tahu yang akan ada sesi jualan makanan kat luar stadium. Tapi let's just say makanan yang dijual tak meet my taste buds. 

Banyak pulak tu idea aku nak bawak bekal pagi ni. Pagi-pagi lagi dah paksa diri bangun nak goreng nuggets. Dah tu takkan nak goreng semalam lagi. Gigih aku bukak mata luas-luas. Dah lama tak tido nyenyak sampai ke pagi. Most of the times memang dekat nak Subuh baru nak lena, mana la tak hampir terbabas nak siapkan anak ke sekolah. Tiap malam aku sakit tubuh. Tiap malam terjaga berkali-kali takleh nak tido. Malaikat kejut suruh tahajud lah tu. Tapi hati masih keras rock and roll. Tahu rugi. Tapi no effort at all.
Bekal hari ni mi goreng perangat dalam microwave, nuggets, biskut coklat cip yang aku buat 2,3 hari lepas, and some roti pek kecik-kecik tu. Air 3 botol. Tahun lepas bawak 2 botol tak cukup since the weather was scorching hot. Tahun ni dah tengok forecast, hujan katanya. Tapi bawak je lah lebih air. No harm.  Kat rumah tadi sebelum bertolak, Zaraa dah makan mi goreng kat rumah. Semalam dia dengan encik Jack dah siap bedal mi goreng aku dekat separuh dah. Tetiba minat nak makan mi goreng balik. Lama dah dia tak buat hal dengan mi goreng.
Sampai je kat Stadium terus hantar dia ke khemah Pasti cawangan dia. Bukak bekal bagi dia makan dulu. Kesian sungguh tengok budak-budak ni. Kecik-kecik dah kena paksa main netball...
Steady anak mak hari ni. Tadi kat rumah sempat drama air mata kejaps. Duk terkilan semalam tak sempat nak 'latih' dia kata. Huh. Memang semalam kitorang buat tak tahu je. Malas nak emphasize kan sangat pasal hari ni takut dia cold feet. Sampai kat khemah ni nasib baik dia tak nanges. Semangat dia bila jumpa kawan-kawan. Cikgu-cikgu pun pakat puji dia bagus tak nanges hari ni.
Teragak-agak aku nak tinggal dia kat khemah tu. Kalu tahun lepas, dia nanges bila aku takde. Tahun ni nampak ok pulak. Aku bagitau dia aku nak gi naik kat stadium, aku tengok dia dari atas.. Dia senyum-senyum je... Pastu sembang dengan kawan-kawan dia... Awwww... Besar dah anak aku... Aku pun tinggalkan dia dengan yang lain dan naik ke tempat duduk penonton di astaka. Dia nampak aku, siap lambai-lambai seronok. Lantak kau lah anak. Jangan sedih-sedih sudah. 
video
Can you see her? Team yang pegang belon storberi hijau merah. She's the 2nd last, wearing the black shoes. Kasut Adam masa darjah berapa entah. Dia dah muat. Jimat bajet. Kalu tak, nak kena beli. Punya la skema jalan dalam barisan. Orang jerit nama dia pun, dia kalih sesaat je pastu terus pandang ke depan semula takut rosak barisan kot hahahaha...

Hari ni setelah berbelas-belas atau puluh-puluh tahun, aku kembali menyanyikan lagu Negaraku. Kali terakhir aku nyanyi mungkin masa masih bergelar pelajar... Oh my, tersentuh di hati. Lama benar tak nyanyi lagu kebangsaan. When was your last time?
Bila start majlis, start la bosannya bila kena dengar ucapan dari pengerusi majlis. Zaman sekarang ni, aku rasa kena skip part ucapan-ucapan ni... Takde sape nak dengar. Masing-masing jiwa dan raga menghadap handphone. Buang masa. Dah la langit mendung giler-giler. Anytime hujan nak turun. Duk buang masa dengan benda camni. Huh, nak kumpulkan bebudak tu ambik masa pulak, Aku dah bawak buku sakti aku ni.. Maklum la... Henpon mak ni sesungut makin hari makin pendek, kena caras dengan geng-geng S7 edge nih... Walau beza 3 generasi Samsung aje, tapi lumpuh terus kalu duk sebelah orang henpon canggih ni. Terus takleh connect. Line tak dapat tangkap langsung. Buat sakit hati je klik apa-apa, asek pusing-pusing router dia. Bateri makin menyusut tapi ape pun tak dapat. Kita duk diam-diam main bebenda oldskool camni je lah... Buku ni aku bawak gi Europe aritu, ada lagi tak habis buat.

Start je game, we were agitated nak tengok Zaraa main. Jom turun ke padang untuk tangkap video! First game langit sangat cerah, in fact sangat panas. Berpeluh jugak duk tepi padang merekod video. 
video

Dia ada 4 game hari ni. Keje aku naik turun astaka lah. Masa in between gi ke khemah offer makanan dan air kat dia. Ada gak time malas, aku duk kat seat penonton aje. Tengok dari jauh. Tapi bila cuaca tetiba bertukar rupa, tak sampai hati pulak nak biar dia main dalam hujan, sedangkan aku duduk sedap berlindungkan bumbung. Turunlah jugak dengan payung duk tepi padang.. Kesian wey bebudak kena main dalam hujan. A very disturbing eyesight. Basah kuyup anak-anak kat padang. Time macam ni aku rasa tak fair lah pada yang tak join game hari ni sedap-sedap kat rumah tak payah datang.
Alaaaa... It breaks my heart into pieces tengok anak kena duk tengah hujan. Terpinga-pinga tak paham apa yang terjadi. Macam seronok tapi tak selesa. Nasib baik bawak baju spare. Balik karang boleh tukar. Kesian dia kot kesejukan dalam ekon keta..
Game ni kalu ikut dalam surat, dijadualkan habis pukul 1. Tapi drag sampai pukul 2 bola sepak baru suku akhir pertama. Entah berapa kali suku lagi nak habis... Kesian budak-budak dah lari mood. Budak bosan, parents pun bosan. Bola jaring ada 16 cawangan Pasti ambik bahagian. Bola sepak 19. Padang ada 2 untuk netball, 2 untuk football. Adoiii... Lenkali takyah gabung semua cawangan lah. Drag mood orang je. Nak suruh budak stay kat padang dari pukul 8 pagi sampai pukul berapa baru nak habis tu? Bosan gilerrr...

Dari mood elok-elok dah kedaung jadinya. Habis bekal aku bawak, lapar wey dah pukul 2... Habis game netball, malas aku nak tunggu bagi hadiah entah kul berapa pulak tu. Makanan ada diorang sediakan tapi tak sure untuk budak je ke atau parents pun boleh makan sekali. Takde mood. Jomlah balik cari nasik. Masa keluar tu Zaraa bebel-bebel sebab balik awal tak sempat tunggu piala. Huh, malas baso aku. Orang tak minat sports ni memang silap la kalu nak suruh tunggu lama-lama. 
Berakhirlah sudah.... Tak padan dengan paksa orang suruh beli bola Zaraa ni... Dah. Lepas ni takyah masuk apa-apa. Aku malas nak pegi. Bebenda ni semua aku tak minat. Baik duk umah layan movie lagi bagus.

Friday, March 3, 2017

#1404 Me Vs Perihal Anak-Anak

Salam Jumaat buat semua yang terbaca, tersinggah kat entry ni. So, how are you guys doing these days? Me, sangat tak produktif. Lepas habis drama-rathon, terkulat-kulat tak tahu buat apa. Padahal keje bertimbun. Bila pandang atas, nampak je kipas melambai-lambai mintak dilap habuknya. Dinding jamban dah mintak ampun suruh sental. But I just pretend that I'm blindfolded... Hahaha... Selagi buleh lari, lari dari tugas.
Minggu ni keje masak-memasak tak smooth. Tuan besar asyik tak tahu dan tak lalu nak makan. Banyak kali jugak makan luar. Ada jugak lunchdate time bebudak tak balik sekolah lagi. Kalu bawak pun diorang bukan reti nak makan-makan macam orang lain. Moment-moment berdating dah nak habis dah. Tahun depan Encik Jack dah masuk keje balik dah. Tinggal la aku sorang-sorang kat rumah. Takde peluang nak dating-dating dah. Sejak ada anak ni, berapa kali je setahun boleh dating. Untung la yang ada family dekat-dekat. 
Kelmarin masa aku pegi ambik dia dari sekolah, BFF dia bagitau aku, malam semalam tu birthday dia. Dia ajak la aku dengan Zaraa pegi umah dia. Aku dengar and senyum je lah.. What would you expect from a 6 years old kid? Bila sampai je umah, Zaraa keep on begging nak pegi birthday party BFF dia tu la. Kesian dia. Aku explain la, kalu mak BFF dia tak personally invite kitorang, kita takleh pegi. What if her BFF tu yang syok sendiri? Mak dia tak tahu apa-apa pun, tetiba kitorang muncul kat rumah dia... Awkwardness overload lah pulak. Takkan nak percaya bulat-bulat apa yang budak tu cakap. Kalu betul dia jemput, sepatutnya jemputan tu datang dari mulut/mesej dari parents dia, the grown ups... Baru aku percaya. Sampai ke malam Zaraa duk plead kitorang mintak nak pegi makan kek harijadi kawan dia. Dia siap buat birthday card (guna kertas A4 je), pastu ambik stuffed sheep yang Boss IBM beli kat NZ dulu, balut dengan kertas konon nak bagi hadiah harijadi kat BFF dia... Kemain obses dengan Lisa. Nangis-nangis dia bila kitorang kata takleh pegi selagi mak kawan dia tak invite.. Apalah yang budak 6 tahun ni paham bila orang kata takleh tu... Frust benar la dia.
Lusa dia ada netball match. Skang ni dah 2,3 minggu berlatih netball kat sekolah. Sedih betul aku dengan sistem pendidikan sekarang ni. Kecik-kecik dah nak dibebankan macam orang dewasa. Umur 6 tahun pun nak suruh lawan netball. Nak kena lawan pulak 4,5 sekolah. Kalu macam stail anak aku ni, habis satu game dia dah boring dah. Kau nak suruh repeat 3,4 game lagi agak-agak budak tu tak meragam ke? Kalu dah budak tu, main isi air dalam botol cukup lah. Apa hal nak suruh main benda macam ni. Masalahnya Malaysia ni negara panas. Game macam ni nak main sampai kul 11 pun dah panas ceng. Tak kesian ke kat budak tu. I don't think the organizer akan sewa khemah whatsoever. Aku cukup menyampah benda-benda macam ni.
Serik dengan Sukaneka tahun lepas. Game sejutanam. Main kat padang yang takde pokok, takde apa.  Tengahari tak habis lagi. Panas macam apa. Budak-budak merengek kepanasan. Not to mention material pakaian sukan diorang, kalu aku pun aku tak sanggup nak pakai. Jenis tak serap air langsung. Panas pulak tu. Kesian kat budak-budak kuasa dua puluh. Kat negara omputeh buleh la nak buat sampai ke petang pun, kat sana bukannya panas. 

Pasal netball ni memang aku terkilan sangat-sangat. Cikgu seakan memaksa anak aku masuk. Honestly, aku memang keberatan nak izinkan anak aku masuk. Tapi sebab cikgu kata desperate sangat budak kelas dia semua kecik-kecik cuma dia dengan 2,3 orang je yang body size besar sikit tu yang terpaksa rela bagi jugak. Kalu tak masuk netball ni, lusa tak payah pegi pun stadium tu. Awal tahun aritu aku duk sedap hati tak nak bagi dia masuk apa-apa acara untuk sukan tahun ni. Tengok-tengok cikgu dah pilih dia senyap-senyap. Baru ingat tahun ni boleh skip hari sukan sekolah dia, tengok-tengok kena pegi jugak. Huh. 

Tu pun dia dah start drama dah. Dia pun tahu, ada banyak pusingan nak kena main. Secretly, aku harap sangat sekolah dia bila undi dapat 1st game, kalah awal-awal lagi. Kalu main kalah mati, dengan harapan buleh la chow awal. Aku dah cakap awal-awal dah kat cikgu, aku tak bertanggungjawab kalu dia nak tarik diri last minute. sebab selalu jadi kan sebelum-belum ni... Tu  pun cikgu selalu duk mintak aku pujuk dia suruh jangan tarik diri sebab takde orang dah nak ganti. Cane aku nak pujuk kalu aku sendiri pun mengharapkan dia tak masuk from the beginning? Mak kaki bangku macam ni la... Forever takkan suka sports. Game dalam henpon pun aku tak main. I am born not a gamer.
Bila rutin masak tak smooth ni kan, perut aku selalu lapar. Dah lama tak buat puding roti. Bila dah lama tak buat ni, gatal la nak mencari resepi baru. Padahal resepi yang selalu aku guna tu dah ok. Yang ni, memang failed. Tak repeat dah kot resepi ni. 
Cerita pasal cucu bulus pulak. Sejak hujung minggu lepas lagi, diorang ni dah pandai masuk main dalam enjin keta. Sebelum ni pandai main kat tayar dengan rim je. Ahad tu kitorang nak gi lunch kat Aeon Big, macam biasa la sebelum gostan keta mesti nak cari budak bulus ni dulu. Sebab diorang ni bukan tau apa. Selalunya kitorang akan kutip dan kurung diorang dalam cage tiap kali nak bawak keluar keta. Maklum la, keta umah ni jarang guna sejak encik Jack sambung belajar. Keta cuma gerak hujung minggu je. Hari biasa urusan hantar ambik Adam sekolah guna motor aje.
Jumpa si Topi je. Tatih tak jumpa-jumpa puas cari dalam rumah takde, kat porch pun takde. Last-last aku suruh encik Jack gostan keta, aku tengok dari luar incase dia ada bawah keta. Encik Jack pun undur la slow-slow. Makin undur, makin kuat bunyi si Tatih. Suara dengar, tapi tak nampak dia kat mana. Encik Jack turun keta, bukak bonet enjin. Tu diaaaaaa.. Terketar-ketar atas valve cover. Tahu pun panas. Saper suruh main kat situ cucu oiiii...
video
Sejak dari hari tu, memang diorang tak duk dah dalam cage. Tido bangun dalam enjin ni la hari-hari. Bengang je mak dia. Ye lah, panggil-panggil menetek tapi budak bertuah 2 beradik ni bukan nak menyahut. Mak dia nak masuk tak muat. Geli hati aku tengok gelagat diorang ni. Macam orang jugak la. Dari seputih gebu bulu tu now dah hitam, kelabu asap dah. Padahal hari tu Encik Jack baru je mandikan dia... Terus pegi lenjan dalam enjin. Tak terjilat dah mak dia hitam sangat bulu anaknya hahahahaha...
Si Putih dah start mating pulak dah. Anak belum cerai susu lagi dah bunting balik. Truthfully, aku rasa agak fedap. Yes, I like cat. Suka bela. Tapi tak suka bela kucing yang asek beranak je. Tu dah start riki-riki tempat nak beranak pulak tu. Pantang terbukak pintu lemari/kabinet dia nak masuk. Nak hantar neuter, pikirkan dosa pulak. Dosa yang ada ni pun bila terampun pun aku tak tahu. 

At times, terfikir nak hantar semua 3-3 beranak ni ke food court yang baru bukak dekat area ni. Nak buang diorang kat market kesian sebab kucing dah overpopulated dah kat saner. Baru ni ada orang share kat fb pasal kucing yang dibuang tuannya duk tunggu kat tempat tuan dia buang dia berhari-hari... Aku baca komen-komen kat bawah tu rata-rata mengecam tindakan tuannya buang kucing tu. Macam-macam la diorang kata. Errkkk... Terasa pulak batang hidung aku ni. Insaf sekejaps.

Yeah easy for people to say. Bila kucing tu pat lima kali setahun beranak je keje, bau busuk kencing berak kat porch, datangnya male cat asyik menanda kawasan serata porch (you know how they 'tanda' their kawasan right? Aku cukup alergi kucing jantan. My utmost hate), dapat kucing yang cerewet pasal makan, kucing yang suka rosakkan tanaman tuan rumah.... Have you ever think about these problems? Kucing tak selamanya act cute depan orang. 

Aku rasa aku dah fedap dengan kucing. I keep telling myself, sabar, sabar... Kucing datang bawak sekali rezeki yang aku tak nampak. Kucing berzikir doakan tuannya aku tak dengar. Kucing kan binatang peliharaan Nabi. Then reda lah sikit rasa fedap tu. But try telling these to myself when I see pasir litter untuk si anak tapi maknya join sekali? Try telling these 2 hari sekali time nak ganti pasir. Try telling these masa si mak kucing dah nak beranak asyik mengiau mintak nak masuk beranak dalam rumah? Ah. I should end this miseries. 

Kalu buang kucing ni, kang Adam dengan Zaraa bising pulak tanya mana kucing diorang. Arghhh bulla, bulla... I like having cat here. Tapi aku prefer dia datang dan pergi sesuka hati. Datang time lapar, time nak tido. Lepas makan, lepas tido pastu keluar... Macam masa awal-awal dia datang dulu. No string attached. 

Encik Jack kata, nanti budak bulu 2 beradik tu besar, pandailah diorang keluar jalan-jalan. Takde la terperap kat rumah je. And, bila dah besar pandailah dia kencing berak kat padang kat luar porch. Entah lah... Everyone seems to enjoy having the cats here. Aku sorang je yang dah mula fedap. 

Banyak kali jugak aku letak anak-anak kucing ni jauh-jauh dari rumah aku. Kat padang, kat belakang dewan orang ramai belakang umah aku ni, belakang dapur aku, tapi they keep coming back. Mak dia selalu pandang aku dengan pandangan yang penuh sayu. Seolah-lah cakap kat aku, Sampai hati Mommy buang anak-anak I.... Kitorang just nak tumpang dari panas dan hujan je... 

Entah. Sejujurnya aku dah rasa malas dah. Ada kucing ni, nak kena selalu basuh porch. Jiran aku yang lalu depan rumah pagi-pagi pun kata busuk. Ahahaha.. Malu seyyy... Pasir nak kena tukar selalu. Tiap kali nak keluar nak kena kutip kurung diorang dulu. Cepatlah besar kucing-kucing pastu pegi cari tuan baru. Cara ini yang terbaik dan tak kejam bagi kedua-dua pihak. Aku kalu buleh tak nak kejam dengan diorang... Kang diorang doa aku masuk neraka tak pasal-pasal tak bau sorga.

So, let's just part our ways humanely. 


Wednesday, February 22, 2017

#1403 Me Vs Bila Tak Lalu Tapi Hidup Mesti Terus

Kitorang laki bini tengah tak lalu makan. Hasil keluar dating ke market pagi tadi, Encik Jack order nak makan laksam. Ok sayang. Tengok harga ikan kat pasar, sangat menakutkan. Ridiculously pricey. Tiap minggu harga makin naik.

Aku tanya Apek jual ikan tu apasal harga ikan mahal sangat skang ni. Pelalin sampai RM16 sekilo. Lebar 3 jari aku yang kurus mulus ni je. Bukan saiz L pun. Apek tu jawab, skang ni ikan takde. Nelayan yang pergi ke laut tu berhabis duit minyak sampai RM400 tapi yang dapat hasil tangkapan 10kg aje. Patut la ikan kecik-kecik skang ni. Dah nak pupus ke apa tak sempat besar orang dah tangkap. Penjual ikan pun merungut, jual ikan skang ni untung seringgit dua aje sekilo... Everyone dalam lapisan marhaien ni suffer.

Allah nak uji negara kita. Banyak sangat kemungkaran agaknya. Terfikir sejenak, apa akan jadi lepas ni kalau ikan-ikan kat laut tak dapat ditangkap nelayan, nak beralih ke ayam tapi ayam pulak kena virus selema burung, semua stok ayam kena lupus, nak beralih ke daging merah, ternakan lembu kambing kena penyakit kuku dan mulut ke pebenda, pun takleh nak makan... Tanaman pun tak menjadi akibat kemarau/banjir/serangan perosak.... So, macam mana kita nak survive?

Jangan dicabar kuasa yang di atas sana...  
Back to the story. Masih menggunakan resepi yang sama, cuma steamer aje yang baru. Beli dah lama tapi duk terperap dalam stor apa kes kan. Malas sebenarnya nak mengangkut keluar. Steamer lama saiz 25 tuh pun dah cukup kalu ikutkan. Tapi sesaje tergelenya nak guna yang baru. Yang besar ni buleh buh tudung periuk yang besar lagi cepat setel fikirku. Bila dah bawak keluar letak atas stove ni baru nampak. Ya Allah, besaqnyaaaa... Ahahahaha...
Memang bestlah pakai steamer besar ni. Memang cepat siap satu batch. Dapatlah 7,8 gulung kot. Tak bilang pulak sebab terlebih eksaited sudah. Tak pernah kan jadi licin permukaan macam ni. Satu hal yang menarik bila guna tudung periuk yang lebih besar ni, gulungan akan jadi makin banyak lapisan. Bila potong nampak cantik la. Sebelum ni duk guna steamer kecik tu, tudung periuk pun kecik la jugak. Bila gulung not nice to see la sebab takleh nak jadi banyak layer sebab diameter dia kecik.
This time, puas hati senyum sampai telinga. Terloncat-loncat kat dapur. Nasib baik tak buat tarian YMCA sorang-sorang kikiki.. Orang benok macam ni la. Punya la susah nak jadi. Bila jadi punya la happy takleh nak habaq.
Alahai..indah nian kejadiannya... Kau kasi chan la Blog Diva nak lompat bintang kat blog sendiri ni... Kahkahkahkahkah.

Petang, siapkan budak ni ingatkan ada latihan bola jaring.. (WTH la budak tadika skang ni sukan pun nak suruh main game orang dewasa. Budak tu treat as budak la. Main isi air dalam botol, tiup belon sampai pecah sudah la) Sampai-sampai sekolah tengok takde orang.. Halaarrrhhhhh.... Dah la panas-panas ni... Takleh ke sukan tu main game biasa-biasa je. Ini nak suruh budak main netball, nak kena training bagai... Kecik-kecik dah dibebankan dengan macam-macam... Seminggu berapa kali kena buat latihan. Sukan 5 Mac ni. Halarhhhhhh...  
Aku kan, kalu cikgu tanya memang aku tak nak bagi dia masuk. Tapi kesian kat cikgu sebab dalam kelas dia, dia antara yang bertubuh besar sikit. Yang lain-lain aku tengok kecik-kecik je tubuh. Jadi, cikgu takde pilihan. Aku memang tak ikhlas bagi budak ni masuk. Lagipun aku bajet nanti last minute sure dia buat hal macam nasyid tahun lepas tu. Frust aku. Nak je bagitau cikgu, aku tak izin anak aku join sukan ni.
Dua tu sibuk nak masuk rumah sekali.
Pasal cucu bulus pulak... Cage diorang ni aku letak ngadap sliding door. So, we can see pretty much of what they are doing everyday and night. Observation deck gitu... Orang yang buat PhD kat umah ni pun, penat-penat menaip tesis dia, ni lah pengubat stress dia. Kejap-kejap selak curtain intai cucu.
Budak ni nama TOPI. Pembeli jiwa aku.
Anak kucing ni progres dia macam anak manusia juga rupanya. Tiap hari ada aje benda baru yang diorang belajar. Subhanallah... Dengan tak langsung kitorang yang observe ni pun pada masa yang sama dapat ilmu pasal kucing. Dulu masa kecik-kecik memang biasa bela kucing tapi tidaklah aku perati penuh curious. Tahu gitu-gitu je lah. Nama pun budak kecik, bukan aku ambik port sangat pun. Tahu nak main dengan anak kucing je la.
Budak ni nama Tatih
Disebabkan cucu-cucu bulu ni dah pandai keluar cage, terloncat-loncat bergurau sesama sendiri, buat sepah kasut selipar orang kat rak, aku rasa dah sampai masa untuk aku introduce dia dengan solid food. Sebab pernah nampak dia makan pasir/ anak batu. Dia ingat tu makanan agaknya. So, aku ambik mak dia punya dedak (catfood lah, aku saje panggil dedak. Bukan dedak ayam tu). Try feed dia catfood versi crushed halus. Topi aje yang eagerly makan. Tatih tak mau. Patut lah makin kurus si Tatih ni. Cerewet makan menurun mak dia si Putih tu.
video
Tiap hari ada je aku dengan Tuk dia buat eksperimen kat bebudak kaki empat ni. In the name of science and curiosity. The harmful one. So, ujikaji solid food dah pass untuk si Topi. I'm pretty much impressed dengan Topi. Tatih ni tau nak main je. Makan tak nak. Patutlah body tak besar-besar.

Kelmarin try ujikaji potty train pulak. Apa kau ingat anak orang je nak kena ajar kencing berak kat jamban. Tuan dia ajar suruh bawak bebudak ni gi dekat pasir, bagi dia hidu-hidu pasir untuk dia biasa-biasakan diri. Nanti lama-lama dia tau la apa fungsi pasir tu.

Aku letak pasir dekat cage dia. Nak train anak, tapi mak dia pulak yang excited terlebih sudah. Aku baru letak, terus si Putih terkam dan overly excited buat sepah pasir tu. Anak-anak dia tengok je mak diorang meroyan tak habis-habis Hahahaha...

Tapi kan... Subhanallah... Agaknya dah memang fitrah Allah jadikan, kucing jambannya kat pasir. Bebudak 2 ekor ni terus tahu apa nak buat. Aku letak 2 beradik tu atas pasir, otomatik diorang kais-kais pasir... Masya Allah pandainya makhluk Allah yang satu ni... Rasa tak percaya pulak tengok.

2 bulan usia diorang ni aku tak pernah tengok najis lagi. Agaknya selama ni najis sikit-sikit tu mak dia yang bersihkan. That's why aku neves takut-takut diorang terkantoi sebelum sempat aku introduce pasir ni. But alhamdulillah, today seem to be the right time.

Balik dari ambik Zaraa tengahari tu, tengok-tengok dah ada seketul atas pasir tatau sape yang punye ahahahahahaaaaaa.... Bising aku bersorak panggil Tuk dia datang tengok. This is big news ok! Yang pasti bukan mak dia punya la. Sebab saiz cinonet aje... Yay!!!!! Sukses! Sukses! Syukur alhamdulillah... Can't imagine how miserable it can be if they keep dumping their cheques everywhere, anywhere they like. Jangan la weyyy....

So, basically, hari ni banyak hal yang menggembirakan aku. Laksam menjadi. Kucing dah pandai makan solid. Dah pandai minum air. Dah berjaya potty train. Alhamdulillah. I am blessed.

We'll see how it goes from here. Kalu tak berdisipin jugak, aku nak bagitau tuan dia aku tak nak dah bela diorang ni. Will consider sending them to the market. Tapi kan, market sini dah overpopulated dah kucing. Kurus-kurus pulak tu. Kesian pulak. Encik Jack suggest aku iklan kat mudah. Bukan nak jual sangat pun, just nak cari orang yang betul-betul nak jaga and feed them. At least kebajikan terjaga sikit dari buang kat pasar kan.  Takde lah persaingan sengit untuk makan tu. Yang penting, they'll be well taken care of. 

Doakan agar aku tabah hati nak bela diorang ni hingga ke akhir hayat... Hahahaha... Aku ni bukan setia sangat benda-benda camni. 

Pecah rahsia.🙈

Saturday, February 18, 2017

#1402 Me Vs Ordering The Kiddos

Anak-anak aku dah besar. Aku je yang tak besar-besar. Hoh.
Kurusnya mak budak tu.
Seminggu dua ni anak-anak saling berlumba nak tolong dengan house chores. Berlumba nak perhatian or nak pujian tatau lah. Time diorang nak tolong ni kita go with the flow aje lah. Bukan selalu pun diorang ni ringan tangan. Bila datang angin M diorang, suruh lah apa pun, ketap bibir je lah kau sorang-sorang. Gitu.
Kalu kerajinan ni dibawa sampai ke besar, alhamdulillah syukur tak terkira la. Bila tengok diorang rajin-rajin ni part of me rasa tak percaya. Part of me rasa cepatnya masa berlalu. Rasa tak bersedia nak jadi mak budak yang dah besar.
Bila tengok gambar atas ni, dari belakang nampak dia macam remaja dah... Tu tengah cuci bunga pelesu. Orang tengah spring clean, dia sibuk nak tolong. Hah, padang bola UiTM aku tadahkan. Kalu boleh semua keje umah ni nak sub kan kat diorang. Boleh la aku bermalasan hahahaha...
Orang sibuk nak operasi desert storm, dia pun sibuk nak mengemas jugak. Tapi pandai jugak dia mengemas. Aku kasi 5 bintang. Kalu hari-hari rajin macam ni memang spotless clean umah aku. Tolong jangan terpedaya, ni time bulan mengambang aje ni. Selalunya aku yang menyinga suruh kemas mainan and hasil arts dia. 
Dengan Adam ni I have to be extra careful of what I ask. Kekadang tu suruh dia tapi adik yang cepat buat sikit dari dia, hah habislah dia meroyan satu hari duk ulang tak puas hati benda yang sama. Takleh nak undo dah. Kekadang faktor ni la yang bosan jugak nak suruh-suruh. Elok-elok kita nak mintak tolong nak suruh cepat, jadi lain pulak. Adam ni dia baran sket dengan adik dia. Lagi-lagi kalu adik dia mendahului dia in certain field. Lemah betul kalu tercetus provokasi 2 beradik ni.
Letih gilo nulung mommy
Sedih pulak anak dah besar tahu macam-macam ni. Tak lama lagi dia kawin lagi sedih... Wuuuuu... Kejap je masa berlalu. Time baby tak sabar nak dia besar sebab tak larat nak jaga malam dan time tak sihat. Bila besar rasa tak puas jaga dia masa baby pulak. Humans are forever insatiable.

Time takde buat apa tu, ada suruh Zaraa cabut uban... Sebenarnya saje nak suruh dia main kepala aku.. Sometimes, bila orang sentuh-sentuh kepala, aku rasa sangat mudah nak mengantuk. So, tak pikir apa la, saje nak bully dia. Dalam kepala, ala, bukannya aku ada uban, saje nak buy some time nak bagi dia ralit lama sikit.

Tak sampai 10 minit, belas-belas helai dia cabut uban aku. Nak nanges rasa. SATU, sebab sakit gils! DUA, rasa diri dah tua sangat dah, Umur 30an rambut dah uban. I did not expect to be this soon. So soon! Banyak pulak tu. Kenapa aku tak pernah tahu pun kepala aku ni banyak uban. Wuuuu...

Mandom dua tiga hari. Cuba bagitau aku, ada tak orang yang tengok uban banyak atas kepala dia tanpa terdetik sikit pun pasal mati? 

Mula-mula tengok dia cabut selai, aku in denial... Oh ni bukan uban, ni rambut blonde... Kahkahkah.. Selang 2,3 minit lepas selai, selai rambut silver aku dicabutnya... Korok mu rambut blonde.