Dark Fellows

Get My Updates By Email

Monday, June 19, 2017

#1427 Me Vs Iftar Chronology

Dah lama tak citer pasal cucu bulu aku tu kan. Kelmarin dulu aku nampak dia kat depan pagar owner dia, tengah lepak tepi jalan. Bila panggil-panggil, dia datang. Mula-mula datang sekerat jalan je, jual mahal. Pastu datang balik... Buat jinak-jinak merpati pulek. Dia tu kucing!
Dah besar panjang dah pun dia. Sekarang ni owner dia dah bagi lepas bebas kat luar dah. Berbulan-bulan duk kurung dia dalam rumah tak bagi keluar. Kalau dah kucing kampung tu mana mau duk terkurung aje. Mesti cari jalan jugak nak keluar. Dah besar ni sebijik macam mak dia dulu... Kat mana la mak dia sekarang ni. Elok ke tuan baru dia layan dia...
Sebelum balik raya ni, aku nak clear semua gambar-gambar makanan iftar untuk bagi ruang kat gambar raya nanti. Cheh macam la aku rajin nak ambik gambar sekarang ni. Ha, ni nak citer baru ni pegi Tesco encik Jack ambik perut lembu frozen. Nak makan perut air asam. Aku ni seumur hidup tak pernah buat. Makan pun tak pernah. Perut dalam mi celup tu ada la makan kekadang. I have no idea cemana perut air asam ni taste like. Pernah tengok rupa perut air asam ni masa kecik-kecik dulu kat kampung time orang buat korban. Tapi lama sangat dah. Punya la nak makan sangat-sangat, boss sendiri yang google resipi perut air asam Azie Kitchen tunjuk kat aku. Hoh. Ini kes berat ni. 11 tahun kawin tak pernah-pernah bagi resipi suruh aku buat. Kalu aku suruh fikir menu, cari resipi pun dia tak buat. Kali ni memang desperate measures lah tu. Nah, aku buat jugak la.... Tanya Iron Chef gitu-gini, siap la jugak. Tapi tak tahu la rasa dia jadi ke tak. Aku suruh tunggu makan kat kampung dia tak nak.
Mi kari pun dia jugak yang request.. Tengahari lagi start masak. Benda-benda camni kan renyah banyak benda nak kena prepare. Mi kari lagi serta condimentnya, perut air asam lagi, nasi untuk Adam lagi... 4 orang, 4 selera. Penat tukang masak I tell you. Kalu masak benda yang boleh prepare in advance takpe. 
Daun pisang ni pun beli kat Tesco haha hilir kan aku. Bancuhan tepung cekodok ada lagi tak habis goreng. Aku modified jadi lepat. Tambah kelapa parut je. Jadi ler tu. Kukus atas penapis santan je pun. Takat aku je nak makan. Boss tak makan kuih kukus-kukus ni.
Henpon aku problem sebelum pegi Europe aritu lagi. Tapi bertahan la sampai ke hari ni. Time dia giler tu, bertabah la. Time ok, ok pulak. Seminggu dua ni henpon aku ni asyik hanged je. Kadang, nak bukak apa-apa media punya la lama duk loading-loading-loading tak sudah. Ikutkan hati, aku malas nak beli-beli henpon baru. (*mana nak cari pompuan purba macam ni?) Malas sebab, aku ni once dah selesa dengan something tu, I do not wish to change and start anew. Aku ni ambik masa untuk sesuaikan diri dengan situasi baru. Begitu jugak dengan henpon baru. Tapi makin lama henpon makin uzur. Henpon S4 aku tu beli tahun 2013 kot. Henpon ni kan, walau tak rosak pun, bila dah lama kita tetap kena, terpaksa tukar baru. Sebabnya yang aku nampak depan mata dan aku experienced sendiri; bila henpon kita dah ketinggalan, processor dia pun dah takleh nak catch up dengan henpon yang terkini/terkemudian. Format media pun depa update selalu, bila komponen henpon dah jauh terkebelakang ni, dia dah takleh nak baca/ takleh nak update dah... Dah tak compatible dengan masa. Itu la yang jadi kat henpon lama aku. Boleh je kalu nak guna lagi. Tapi stress akan lebih bila aku duk di kalangan ramai orang yang ofkosnya, guna henpon yang lagi baru lagi dari henpon aku. Orang lain rilek je duk surfing, aku jugak yang terkial-kial tak dapat line... Sama jugak kesnya macam astro. Kalu umah kau tak pakai astro, masih boleh tengok tv. Tapinya, tv kau kedut seribu la... Habis ditarik coverage kat piring astro orang sebelah. Haaaa camtu la jadi kat henpon aku bila duk dengan orang guna S7.. Suffer aku masa kat Europe aritu.  
Dengan penuh berat hati, aku mengalah ajak boss pegi Seng Q. Mengalah tu sebab boss dah ajak banyak kali pegi beli henpon baru (*kan dah kata mana nak cari pompuan purba tak materialistik macam ni) Tapi aku yang tak nak. Ye lah, selagi boleh guna, guna je lah buat apa nak membazir beli benda ikut nafsu... Itu memang didikan Puan Menteri. Dari kecik memang dah diterapkan jangan nak ikut trend, jangan nak ikut orang. Ikutlah poket sendiri. Dulu.... Aku pernah terfikir, aku ni kalu tiba-tiba ada banyak duit (atau tiba-tiba Allah bagi rezeki jadi jutawan ke), adakah aku ni akan remain frugal atau aku akan berbelanja dengan boros... Now is the time. Nampaknya, I'm still the frugal, primitive one. Thanks to Puan Menteri.
Samsung Free raya kit.
Okay, sebelum ni masa awal-awal S4 aku tu buat hal aku dah riki-riki la dengan Nik Pareh, Menteri Telekomunikasi Dan Pergadgetan kitorang. Dia dah bagi list henpon yang berpotensi sesuai untuk aku with the pros and cons. Dalam list tu ofkos la termasuk P10+ dengan S7... Masa aku riki-riki tu aku belum dikurniakan rezeki oleh Allah Taala. So, aku pendamkan aje la... Takde duit, buat cara takde duit. Tak perlu nak bergolok gadai untuk benda yang makin susut nilai macam ni.
6 bulan berlalu, aku masih pakai henpon purba aku tu. Trust me, aku dah tak jumpa sape-sape yang pakai S4 kat negara ni, sekarang. Now, alhamdulillah ada la rezeki lebih sikit. Bulan ni pun banyak promosi. Aku nak grab peluang ni la... Lagipun aku pikir jugak, andai kata berlaku apa-apa emergency kat tengah hutan Grik tu, apa la aku nak harapkan dari henpon purba aku ni. Wifi Unifi umah yang strong macam Chuck Noris ni pun kadang-kadang henpon aku tingtong jugak. Bateri pun dah kong. Ini bahaya. Aku kena beli baru jugak ni. 

So, hari ni pegi Seng Q la lepas ambik Zaraa sekolah. Sementara nak pegi ambik Adam kul 3.30 sempat lagi ni beli henpon. Boss macam nak suruh aku ambik S7.. Nik Pareh pro P10+... Pening aku. Aku, kalu beli henpon, aku nak cari yang kamera bagus je. Yang lain-lain features and function canggih aku bukan guna pun. So, aku tak aim yang termahal la. Masalahnya, henpon kamera lawa sumer mahal-mahal... Kena ada 3 ribu baru sedap nak bercakap. S7 RM2600+.. Berbelah bagi aku. Kat Seng Q tu sampai salesperson penat ngikut kitorang kejap kat Sambung, kejap kat Huawei.. Last-last, aku ambik Sambung C9 Pro aje... Kalu mengikut Nik Pareh, C9 nih skrin besar, bateri besar tapi processor dia guna yang gred pertengahan. Tapi bila sembang dengan jurujual, dia kata tahap kita ni bukan guna giler-giler... Takde masalah. Aku tengok Puan Rozita Ibrahim Ratu Jamu Malaya tu pun pakai Mate 9 je... Itu citer jutawan, businesswoman yang busy 24 jam... Aku ni takat duk umah guna henpon bukak media sosial jarang-jarang, wasap tu je... Bukan jenis segala hal meeting, client details sumer nak save dalam henpon.... So, I think that should be enough for me.. Beli mahal-mahal tapi guna apps yang sama 2,3 tu je jugak. Bukan nak main game pun.

Antara sebab lain aku ambik C9 nih, sebab dapat free raya kit worth RM350 katanya. Dalam tu ada mini fan, SD/memory card, speaker slash powerbank, selfie stick. Boleh la tu. Ini antara cara aku nak memupuk rasa rendah diri.. Ececeh... Kang pakai S7, S8 asyik nak keluarkan henpon je rasa nak tayang kat orang.. Hahahaha... Kan dah beli yang murah ni, diam-diam sorok sudah. 
Semua gambar kat bawah ni ambik guna henpon baru. Tapi rasa macam takde la lawa sangat pun gambarnya... Tak reti nak guna lagi ke apa. Kalau benda kaler merah, menyala sangat intensiti kaler tu... Kat mana ntah setting colour... Kadang-kadang ok pulak. Sah tak reti guna. Henpon lama tiap kali nak ambik gambar nak kena klik kat mana nak fokus... Yang baru ni auto fokus tapi tak sharp pun? Ahahahaha.... I need more time to get use to this new gadget... 
Esok dah nak balik raya... Panas-panas ni risau nak tinggalkan tanaman. Irigation system aku dah tak berapa menjadi. Kadang keluar, kadang tak keluar air... Tu yang bawak keluar bath tub Zaraa tu... Kang terendam lama dalam air, mati jugak. Kalu habis air dalam tu kering gegaring mati jugak. Haih... Macam tu la kalu mengharap pada sesama makhluk yang ada kekurangan...

Esok balik yay!!!!

Saturday, June 17, 2017

#1426 Me Vs School Reopen

Sekolah dah start balik... Both parents and kids kekok nak adapt to the new schedule.. Dah 2 minggu lepas sahur buat aktiviti bebas, now nak kena stick to school routine. Haih... Aku yang mak-mak ni pun rasa malas. Inikan pulak budak-budak.

Minggu ni cikgu Zaraa bagi buku rekod ujian hari tu. Alahaiiiii... Anak Encik Jack sangat! Tu yang bangga sangat bapak dia tu... Dia kata Zaraa menurun dia, Adam menurun aku yang pemalas. Hoh. Nak marah pun tak boleh sebab memang betol atas dahi pun. Bengang sebab he's damn right. LOL. 

Minggu lepas aku terjumpa jam tangan lama hadiah PMR aku dulu pemberian arwah ayah aku. Aku pakaikan kat Zaraa sambil story la kat dia dulu aku dapat result PMR elok... Aku tak mintak pun jam tu tapi arwah aku buat surprise kat aku. (ke aku mintak... rasanya macam tak mintak pun LOL) 

So, Zaraa kata kat daddy dia, dia tak nak mintak hadiah sebab mommy dulu pun tak mintak PapaNik bagi jam... Hoho inspired dengan kisah aku rupanya... Harapnya budak ni sampai masuk sekolah rendah nanti pun masih kekalkan prestasi macam ni. Jangan jadi macam abang dia sudah la... 
Inti roti john yang Iron Chef bawak aritu ada lagi. Aku buat la roti john sekali lagi. Ahaha... Punya la kalut nak berbuka sampai terlupa nak buh mayo dengan sos..
Budak-budak pulak selagi donat tak habis, yang tu la diorang duk repeat request. Lantak. Elok la diorang makan sampai habis. Sampai 3 kali goreng pun ada. Asyik tak cukup je... Jiwa mak-mak ni, bila tengok anak-anak makan bersungguh tu rasa hilang penat dan puas sangat hati. Tapi bila donat dah habis, diorang suruh buat lain, alahaiiii malas la pulek!!! 
Time sahur pulak memang serius tak tau nak masak apa... Inti roti john tak habis lagi. Aku modified buat inti telur bungkus makan dengan nasi goreng. Pun tak luak jugak. Tak lalu benar boss makan. Telur bungkus tu last-last buang jugak. Nasi goreng ada belen tu aku simpan la untuk masa-masa terdesak. Haih... Berapa hari lagi nak bersahur berbuka kat Penang ni... Lepas raya time tak posa pun repeat tak lalu makan lagi... Payah.
Habis satu batch donat hari tu... Ada permintaan lagi... Kali ni buat separuh je sebab yis tinggal sikit. Jadi lah tu. 
Baru ni berbuka buat soto. Nasi impit ada, bihun pun ada. Makanlah lebih kurang. Bila tanya nak makan apa, lamaaaaaaaanyaaaaa nak tunggu orang tu pikir sampai semput dah masa nak masak berbuka. Kalu tunggu lagi, memang bukak posa minum air je lah. 
Soto ni aku guna rempah soto mak siti (yang halus macam rempah kari tu). Rempah kasar fantastic 4 tuh aku tambah sendiri. Jadi lah soto. Hari-hari rasa nak nanges when it comes to meal time. Tanya pun takde jawapan. Baik aku masak je apa yang terlintas. Sape nak makan, makan. Orang yang selalu tak nak makan apa aku masak tu dia boleh drive cari apa-apa dia suka. Makanan yang takde orang nak makan, buang aje. Aku, cukup time, makanan kena ada. Nak makan, tak nak makan, itu citer lain. Janji aku buat bahagian aku. At least demi kesihatan perut aku.
Kelmarin pegi pasar malam beli ikan tongkol lagi. Encik Jack nak makan masak sambal. Kalu ada request camni senang. Tukang masak ikut je. 

Dahsyat dugaan posa makin hari ni.

Monday, June 12, 2017

#1425 Me Vs Tinggal 4

Bangkit sahur pagi ni jenuh nak perangat satu-satu... Benar bagai dikata, by the time aku siap perangat semua lauk, yang awal-awal tu dah pun sejuk ;p wakakakakaka... Masing-masing makan slow-slow kayuh.. Maklum la, channel Kelantan nak suruh makan ikut channel utara memang tak berapa kacip lah. Tak kira la walau macam mana hebat kau promo kari umbut pisang pun. Tapi kalu tak makan, rasa macam guilty pulak tengok makanan macam ni punya banyak nak dibuang gitu je. Makan jugak la paksa-paksa telan. Rezeki kan.

Hari ni Iron Chef satu family dah nak balik. Esok dia keje. Sedih pulak aku.. Lepas ni berbuka kelip-kelip ngadap 4 muka ni je la. Ramai-ramai ni rasa spirit uplifted sikit.
Hari ni datang angin nak mendonat setelah sekian lama.. Anak-anak mintak nak makan donat... Golek dalam cinnamon sugar. Ok jomm buat... Kalu tangan tak berseni tu, terap pakai satu acuan pun boleh jadi macam-macam bentuk dan saiz. Heran aku. Hahahaha.
Pisang nangka dah lebam banyak hari tak terbuat apa-apa sebab banyak sangat makanan. Nak buat pengat santan takde. Aku goreng celup tepung je lah. Saje nak kasi nampak banyak benda atas meja.. Culture shock meja aku sehari dua lepas sampai nak limpah meja. Hari ni ciput je pinggan atas meja. Sape nak makan, makan. Kalu tak nak makan, you know what I'm gonna do..
Setengah dari doh donat tu aku guna untuk buat burger malaysia. Entah sedap ke tidak. Kalu Encik Jack nak makan, aku sumbat la inti. Kalu tak nak, tak payah buat. 
 Dah takde orang ni sunyi pulak rasa... Huhu...

Sunday, June 11, 2017

#1424 Me Vs Medieval Table Please!

Hari ni pakcik aku kat SP jemput bukak posa kat rumah dia. Mulanya agak berbelah bagi nak pegi, tapi kalu tak jumpa hari ni, entah bila pulak boleh jumpa. Ok, akhirnya kami sebulat suara setuju nak pegi.. Nak pegi sana lepas Zohor sebab Asar nanti nak pegi serang bazaar ramadan yang pakcik aku kata sekilometer panjangnya together-gether...

Kul 11 lebih tu sempat lagi pegi shopping kat Pacific.. Balik rumah, projek roti john untuk bawak as potluck kat umah pakcik aku nanti. sesambil tu boleh la aku belajar buat roti john hehe. For roti john lovers, abang botak ni jual roti john versi tak kedekut kat Bangi Lama... Orang area Sungai Merab agaknya familiar kot dengan abang botak ni. Sape-sape kat Bangi Lama pi la beli kat gerai dia... Roti john dia murah, inti tak kedekut. Aku takkan promo kalu benda tak sedap or so-so aje... Go grab yours!
Diorang bawak inti yang dah siap buat dari Sungai Merab lagi. Kat sini tunggu beli roti dan goreng je atas dapur. Kat sini tak jumpa the real roti john yang panjang tu, so kitorang beli roti sosej je lah. Takkan nak suruh diorang angkut segala bahan nak buat roti john ke sini kan. Datang pun dengan bas aje... Bawak inti ayam tu pun aku dah thrilled sangat-sangat dah... Alhamdulillah, diberi kesempatan untuk tengok dan belajar cara-cara buat roti john oleh yang pakar.. Ececeh...
Kat umah aku ni takde kuali ceper... So, belasah buat atas magic grill je lah. Itu aje benda yang paling luas permukaan yang sesuai untuk goreng roti john. Kita pakai apa yang ada aje. Rupa tak penting, yang pentingnya rasa.
Ini bukan rupa sebenar roti john yang dijual ok... Ni roti sosej je, mind you. Kat gerai diorang, ada lagi la bahan-bahan yang dia bubuh. Kat umah aku ni tak available semua benda tu. Ni pakai apa yang ada je tau. Kang kata sebijik macam ni tak meriah tak nak beli lah... No-no! Ini buat kat umah aku, tak cukup bahan dan alatan... 
Aku kan... Seumur hidup tak pernah minat nak try roti john. Tak tahu pun roti john tu rasa macam mana. Pada aku, semua yang rupa macam kebab, yang buh sos-sos, mayonis sampai banjir ni, semua aku tak gemar. Nih baru first time nak rasa. First time biar dapat yang terbaek terus!
Masa shopping kat Pacific, aku beli terus buah-buah untuk buat colek buah makan sama-sama kat rumah pakcik aku nanti. Nak bawak makanan lain, diorang tak makan. Last-last suruh kita bawak balik semula buah tangan yang kita bawak. Bukan sekali dua je tau, memang selalu macam tu sampai aku givap. Last-last pegi tak bawak apa. Susah sangat kan. Aku buat kuah rojak Mak Bee tu sendiri kat rumah. Entah diorang makan ke tidak.. Tak nak makan takpe la... Aku bawak balik semula... Memang tak nak bagitau pun aku yang buat kuah rojak tu. Kita tengok nanti cemana ada sambutan ke tidak.
Ini hasil serangan 2 param kat SP. Masya Allah... Beli dalam koma ke apa pakcik aku ni. Sape la nak habiskan... Tiap kali tengok atas meja ni, tiap kali tu la aku mengucap panjang... Aku tak biasa banyak sangat makanan ni. Masya Allah, masya Allah... 
Stesen kuih.
Stesen lauk
Stesen colek buah. Kuah Mak Bee tu aku buat sendiri.
Stesen satay.
Stesen air 
Dalam banyak-banyak aku cuma bersinar bila pandang air kelapa pandan yang pakcik aku tanam ni. Kait kelapa ni semata-mata untuk bukak posa ramai-ramai ni je.... Adam suka benar la air kelapa muda ni... Aku pun suka! 

Kuah Mak Bee aku diorang tak jamah pun. Takpe lah... Kalu bawak balik rumah, ada yang lebih appreciate nanti. Makanan memang berlambak la tak luak. Bagai dijangka, mostly bungkus suruh aku bawak balik lah. Sebab diorang esok dah nak balik KL, rumah ni cuma rumah percutian aje... Takkan nak tinggal makanan dalam fridge. Entah bila pulak diorang nak balik SP.

Masya Allah... Berbondong-bondong lauk 2,3 plastik aku kena bawak balik... Semua lauk-pauk selera utara... Tak tahu nak buat emosi/reaksi macam mana. Tapi sebab fikir sahur nanti malas dah nak masak, ambik jugak la lauk tapau ni.. Tapau bukan lauk je, nasi-nasi sekali tuan rumah kasi. Sahur nanti aku kena bangun kul 3 pagi lah kot... Ahahaha beratur lauk-lauk nak masuk dalam microwave. Sedang elok siap perangat semua, yang first-first perangat tu dah sejuk ;p Ahahahhaha...

Orang bagi tu ambik je la... Tengkiu tuan rumah!

Balik dari SP, kalu ikut plan asal nak singgah ke Char koay teow famous kat Sungai Dua tuh, tapi dah semorang penuh perut pecah pedal, terus balik rumah lah jawabnya... Hahahaha... Aku dah warning dah sebelum datang SP tadi... Kan betul kataku... Kalu pegi SP memang takkan dapat menyinggah char koay teow dah. Encik Labu Labi, lepas ni you jangan gelenya-gelenya cakap kecanduan sama itu char koay teow I tak nak layan. Hahahaha...

Obviously predicted.