Dark Fellows

Get My Updates By Email

Monday, September 19, 2016

#1352 Me Vs School, Open

Hari ni sekolah start dah kan. Adam takde hal. Dia paham cuti dah berakhir. Tapi si adik Jelly Plumpy ni drama la sket. Kat rumah lagi dah start sedih-sedih tak nak mandi tak nak pegi sekolah. Tapi pujuk-pujuk jalan jugak la. Bila sampai kat sekolah, dia tak nak masuk. Mula la drama air mata duk protes sorang-sorang.. Terpaksa la pujuk janji manis bulan bintang teman masuk sampai dalam kelas. Hai lah anak. Tiap kali lepas cuti sekolah banyak hari, jadi macam ni. Minggu depan ujian bulanan dah adik manis oiii...
Semua gambar dalam entry ni adalah throwback photos semata-mata. Aku kucar-banar ni. Baru je tahu yang Google dah discontinued supporting Picasa since March 2016. Patut larrrhhhh.... Huh. Gambar yang sedia ada tu tak hilang, cuma website tu dah tak di upgrade. Not sure kesan jangka masa panjang tu macam mana. Ingat tak website fotopages dulu-dulu? Now what happened? Haaaa.... Aku takut jadi gitu la, plus sekarang aku dah takde virtual storage untuk stok gambar-gambar aku yang ribu  riban ni.

Of course, Picasa users can still convert to Google Photos. Tapi..... I just prefer Picasa. Lebih simple untuk otak udang aku ni. Diorang kata doesn't make sense la for the developer (Google) to invest in two separate photo storage and sharing applications as it been doing with the newer Google Photos and the dated software Picasa. Huk aloh.
Nak kena start from zero pulak la camni... Hard to move on to the new ritual! Aku ni ambik masa sket nak get use dengan benda baru. Okay peeps, time to study Google Photos features.. Aku dah lama guna, tapi tak berapa favour. Rasa lagi senang buh kat Picasa sebab boleh link terus gambar time update entry. Patut la skang ni dah takde features Add Image From Picasa Album... Dulu ada. Rupanya Picasa dah tak join dengan Blogger dah skang... Huuuuuu...
Sempena kucar-kacir tak tahu nak parking kat mana stok gambar-gambar ni selagi tak study function kat Google Photos, aku belanja kat sini la... Terfikir pulak... Suatu hari nanti, kalu Blogger dah outdated, dan terima nasib yang sama macam fotopages suatu ketika dulu.... Habes la semua kisah aku beribu entries ni terpadam sekelip mata aje.... Habes la semua catatan aku dalam ni... Gambar-gambar.... Video.... Memang aku betul-betul relied on Blogger... 

Susah hati dah ni... Memang la, aku tahu ada macam-macam software/website free yang menawarkan free photo storage... Tapi macam aku kata la... I need time to get use to it. Once I'm comfortable, I'll stick till the end... Macam biasa la, atas dunia takde apa pun yang lasts. Sampai masa akan 'go' jugak.. 

Dah la Dropbox dalam henpon pun dah full... Oii serabut tak pasal-pasal.

Sunday, September 18, 2016

#1351 Me Vs Penang Food Mega Festival

Encik Jack ajak pegi food fest ni kelmarin lagi tapi Zaraa tido. So, pospon ke hari ni la pulak. Elok sangat la.. Aku pun malas masak. Kita tengok la apa yang boleh dimakan kat sana. Hopefully ada la makanan yang sesuai untuk Adam. Dia la yang paling payah nak makan.

Parking lot yang disediakan terasa agak jauh di bumi sendiri. Redah lah panas mentari time sampai tu. Nampak keta banyak... Tapi orang lengang je kat dalam. Kitorang terus terjah bahagian makanan. Kat sini ada Food Fest, Cat Fest, Agro Fest, etc. Entah, aku tak explore semua pun. Takde mood sebab panas. Pastu bebudak ni sibuk nak main benda alah soopadoopa tu. Memang tak kasi la, panas derrr..
Pegi bahagian makanan, memang banyak la menu-menu yang eccentric... Unik la kiranya. Tapi macam takde pembeli. Agaknya orang ramai pegi malam kot. Sebab dalam blog yang aku baca, dia pegi malam nampak meriah la... Ni aku pegi tengahari agaknya orang tak ramai sebab panas. Kat sini, lalu booth mana-mana yang jual/pamer pasal makanan, memang kau akan dapat sampel/test. Kenyang perut kalu layan satu-satu. Memang banyak la depa hulur tray sampel untuk dicuba. Tapi biasa la... Time panas-panas macam ni aku kekwat sikit kahkahkah...

Sudahnya, aku dengan encik Jack makan laksa... Dia buh 'sarang' yang dibuat dari telur kocok.. RM6 sebekas der mahal nak mampos. Laksa sikit je. Mahal kat sarang ke? Adam nak pizza slice, aku belikan la beef peperoni. Tengok dia makan sekali gigit je. Bila aku try, patut la dia tak nak makan, manis melenting... Pizza kejadah apa ni.. Nasib baik aku beli sekeping je... Sekeping ni pun buang nampak gaya. Tak kena gaya la pizza manis.. Yang manis tu pai okey. Zaraa pulak nak cheesy roti john... Bila beli tak makan pun jugak... Haih... Rugi je beli... 
Budak gebu ni paling suka bila masuk kat Cat Fest... Merayu-rayu pujuk daddy nak bela kucing kat rumah. Sanggup la semua dirty jobs berkaitan kucing ni. Dia kata aku takyah risau, dia akan uruskan semua. A'ah, ye sangat lah tu. Pertandingan kucing kat dalam ni biasa aje kat mata aku. Kucing pun baka lebih kurang je...
Google image of sphynx cat
Ada satu je yang ganas (unik) pada aku; kucing spesis takde bulu -sphynx cat. Memang ada sekor tu je. The rest, kucing yang aku biasa jumpa. Tak heran. Zaraa tanya aku bila tengok kucing yang takde bulu tu, Kenapa kucing ni lupa nak pakai bulu? ;p

Kalu ikut minat aku, aku paling nak spend masa kat Agro fest tu... Mak kan green finger. Tapi diorang ni pulak nanti terkulat-kulat tunggu aku tengok pokok.. Paling panjang leher aku time lalu kat booth yang jual pokok/keratan tut tin. Satu cutting RM50. Murah dah tu. Tapi.... Next time je lah... Huhu... Selalu macam tu la... Lepas tu balik tangan kosong...

Tadi pagi aku bake fruit cake. Tengok macam menarik je kat fb. Yang sedapnya fruit cake jenis kukus. Tapi mana la nak rajin kukus 4 jam hoi.. Baik aku bakar je lah. Rasa dan tekstur tu lain la sikit. Tapi takpe, ini dah cukup memenuhi idaman aku.
Lama benar dah mengidam nak makan kek buah Kama. Tapi dia tak nak la buat kat aku setakat separuh adunan. Tak berbaloi nak tunggu 4 jam tu. Makanya, mak kena buat sendiri la nyah. Projek kali ni mak memang puas hati. Walaupun rupa fizikalnya sedikit berbeza dengan style kukus, tapi boleh la. Taste wise, not bad. Yang penting, kek tak bantat ok.
Nyamnyamnyam... Ralit makan kek ni... sedar-sedar lesap sepinggan. Puas hati la buat kek ni. Sebijik aku pass kat jiran aku. Cukup la aku nak makan sebijik je. Lepas ni mesti mengidam kat kek flavor lain pulak...
Ni Zaraa lukis dan tulis. Amboii... Kat Mommy tak pernah pun lukis love-love macam ni. Ingat sangat la kat mak sedara yang selalu lari time dia kareb ni. Dia tanya aku tadi cane nak eja LOVE dengan nama Bos IBM. Ingatkan dia tulis main-main je... Rupanya siap dedicate betul-betul kat cik long dia. Menyampah tau. Dah la orang bagitau ejaan, dia eja salah. Huh.  Aku eja L-O-V-E, dia eja L-O-W-I... 
Ikut mu lah Zaraa.

Tuesday, September 13, 2016

#1350 Me Vs The Ramlis Goes To The Beach

SIL1 ajak semua piknik kat Pantai Senok yang viral kekononnya deretan pepohon rhu kat situ menyamai deretan pokok kat Pulau Nami, Korea. Eh, hari ni tak rasa macam raya langsung. In fact, balik kali ni memang tak rasa macam balik raya. Macam balik cuti public holiday yang biasa-biasa je. Kelmarin pun MIL buat laksam je. Nasi dagang biras aku tempah. Memang tak raya la camni. Selalunya MIL homecook aje.
Hari ni, lepas lunch kat rumah dan solat Zohor, semua gerak ke Pantai Senok. Mak aii... Jauh jugak.. Tapi mengenangkan nak tengok jugak pantai yang diorang kata sama macam Nami tu, pegi lah jugak. Kalu tak pegi kali ni, entah bila pulak nak pegi nye.

Sampai-sampai kat Pantai ni, cari jamban tak jumpa. Tanya-tanya orang pun semua kata takde toilet. Huk aloh.... Zaraa tu aku suruh pegi kencing je dalam air. Dia ok la. Ni orang tua nak gi jamban ni apa citer... The nearest masjid pun kena naik keta jugak... WTH la... Dah lama viral tempat ni tapi takde pihak majlis perbandaran nak take action ke provide basic facilities? Jamban takde, tong sampah takde. No wonder sampah sepah-sepah kat sini.. 

Memang jauh langit dengan bumi lah dengan Nami I tell you. Sape yang kata sama tu, mesti dia sendiri tak pernah pegi Nami. Bila tengok sampah-sarap rata-rata tu, it's really shameful. Kitorang siap bawak balik sampah buang kat umah. Why others couldnt do that too?

Semua yang pegi hari ni kesal dan terkilan lah dengan realiti tempat tu yang indah khabar dari rupa. Sedih dengan sikap dan mentaliti orang kita. Tak payah kata orang Kelantan sangat la. Ni, pantai Bersih kat Penang ni pun kotor. Nama kemain Pantai 'Bersih'.... Tapi kotor jugak. Diaper tuh, tak reti-reti ke bungkus buang elok-elok? Ada je kat ceruk mana-mana... Shame on you people.

Semua mengeluh... Macam tak berbaloi datang jauh-jauh untuk tengok sampah selonggok macam ni. Tapi takpe la... Kalu tak datang, sampai bila pun tak tahu dan tak kenal macam mana rupa Pantai Senok yang femes ni sebenarnya... That's it. Tak repeat dah pasni. Baik gi Bukit Keluang aje... Kotor jugak. Tapi dekat dan ada jamban and playground. Hihi.
On the way balik tu, SIL ajak singgah kat Wat Phothikyan Phut Thak Tham... Masa nak datang tadi dah nampak patung Buddha besar dari jalan besar. Alang-alang, jom la singgah. Aku sendiri pun tak pernah jejak kaki lagi kat mana-mana wat dalam negeri ni. Baik standing Buddha, Reclining Buddha semua aku tak pernah pegi. Hihi... Malu nak ngaku.
 Tetiba kat sini naik antu nak berselpi tak tahu nape... Senget-benget pun layan lah....
Riuh rendah suara kitorang duk bagi arahan kat budak-budak suruh posing. Hahaha... Bengkek je set siam dalam ni pandang-pandang kitorang... Panas hati agaknya tengok kitorang tak hormat rumah ibadat diorang... Ishk... Dalam keta tu ada gak aku pikir...  Bersalah pulak rasa... Tadi excited sangat sampai lupa diri... 

Peringatan untuk diri sendiri lepas ni, masuk rumah ibadat orang, kena hormat sikit. Jangan jadi macam saya ye. Pis!

P/S: Hari ni mak arwah bff aku send gambar ni kat aku..
Peringatan untuk kita semua juga...

Monday, September 12, 2016

#1349 Me Vs Raya Yang Tak Macam Raya

Selamat Hari Raya Haji buat semua umat Islam yang baca blog aku... 

Raya haji tahun ni aku raya kat Apal. No particular reason. Saje kot. Tahun ni aku tak buat korban. Cuma Encik Jack aje yang perform kat Kemboja. Raya tahun ni memang rilek-pocek aje.. Takde baju raya baru untuk semua orang, takde gelojoh nak terkam makanan raya... It might be for encik Jack, tapi aku tahun ni takde napsu nak makanan juadah raya haji ni. Mungkin sebab cuaca panas sangat kot. Tekak mintak isi air je banyak-banyak. Kalu air tu boleh bagi kenyang, trust me, aku rela isi air banyak-banyak dari makan. Bukan makanan tak sedap, tapi aku yang tak selera.
Courtesy of biras.
Tahun ni MIL aku buat korban dengan sedara dia.. Ingatkan tempat macam tiap-tiap tahun tu la kat Kampung Lampu... Tapi tahun ni buat kat tempat lain. Aku silap langkah. Ingatkan nak sembelih lembu ni dekat-dekat umah orang yang boleh tumpang basic fasility. Rupanya buat kat tengah dusun buah. No rumah orang yang dikenali. Dikelilingi saujana bendang padi... Hoh, perut aku sehari dua lepas balik dari Rantau Panjang ni dah la tak berapa stabil. Asyik memulas-mulas je... Memang langkah kiri lah... Jangan buat hal sudah... Nak memerut kat mana nanti...
Courtesy of biras.
Ikutkan Encik Jack cakap aku tak payah pegi pun takpe. Tapi SIL2 ajak naik keta dia tadi... Aku ikut je la... Lagipun, kalu aku tak ikut, nanti anak aku takde la pengalaman kecik-kecik tengok orang perebah lembu. Demi anak, aku ikut jugak la... Sampai-sampai tengok lokasi yang sangat-sangat takde apa fasiliti langsung ni, kelat rasa nak turun keta.. Hahaha... Baru reti erti sesal susah tidak berguna. Time kitorang sampai, ramai lagi tuan bahagian lembu yang belum tiba. Lembu ada 3 ekor. Halamak... Kul berapa baru setel ni? Jamban takde... Buatnya kalu bukan aku pun nak memerut, kalu budak kecik ni nak kencing kareb cane? Oh no no no no.... 
Courtesy of biras.
Adam sejak sampai Apal, memang dia jadi anak SILs aku. Mengonet je dengan famili diorang. Tak endahkan aku, encik Jack dengan Zaraa langsung. Panggil makan pun kali ke5 baru respon. Kalu tak, memang buat tak tahu or worse, marah aku balik. Bertuah punya budak. Kat Apal ni, antara kitorang dengan Adam, masing-masing buat hal sendiri. Malam tahu la dia masuk 'gok' (reban) mana nak tido. Kekadang tertido depan tv sorang-sorang. Bapaknya la yang kena pegi kutip bawak masuk bilik.
Curi dari fb kakak ipar. Tengok la yang baju purple terselit sorang kat situ. 
Nasib baik la biras aku ni bawak keta asing. Anak dia pun tak duk diam. Penat wey duk kawal budak ni asyik nak hala ke parit sawah aje... Disebabkan biras aku tak larat nak kutip anak dia, dia ajak balik rumah je... Nak tunggu diorang lapah dan bahagi-bahagi daging entah kul berapa siap. Baik la kitorang balik dulu. Kat sini nak duduk pun takde tempat. Rumput tebal. Vampire dalam rumput pun ada! Encik Jack selamat dah celah ibu jari kaki dia... -kenyang sekor.

Fuuuhhh.... Lega dapat balik. Time-time perut buat hal macam ni, make sure kau dan jamban berpisah tiada. Terkena lah hari ni.

Panasnya la hai kat sini.... Anak aku sejak jejak kaki lagi duk bebel pasal ekon... Apa nak buat nak. Tuan rumah tak kasi. Jangan kata Mommy tak payung.

Petang diorang ajak pegi Lata Belatan. Sejujurnya, kalu minta pendapat aku... Aku tak berapa berkenan bawak budak-budak pegi situ... Mak trauma sebab dalam paper banyak dah kes kencing tikus kat waterfall kan. Diorang je pegi. Aku tak ikut. No particular reason. Panas-panas kat Apal ni sometimes aku rasa berhalusinasi. Yes, it's that hot.

Dulu masa dengar SIL sebut pasal panas yang buat dia berhalusinasi, aku rasa nak tergelak punya la kedengaran funny. Wait till it get to me. Hazabnya.... Tiap saat mendambakan ekon.. Kesian sangat bila tengok anak tido sampai basah peluh.

Haih. 

Saturday, September 10, 2016

#1348 Me Vs To Rantau Panjang We Go!

Jiran aku ada kirim steamer size besar dari 30cm. Bos IBM pulak nak cari kuali. Eloklah kita ke Rantau Panjang. Mulanya ingat nak beli steamer tu kat Salamku aje. Tapi banyak jugak beza harga tu. Moh la sesambil cuci mata cuci tingkap cuci wallet... Boleh la pekena lokching ori... Hoho... Yang past tu tak tahan sekali tu.
Sebelum pegi tu punya la sembang kencang nak beli buah macam-macam kat sana. Sekali sampai, bayang orang jual buah pun takde. Ada la sorang dua je yang jaja kat kaki lima deret kedai. Dulu sebelum pasar Rantau Panjang terbakar tu, ramai orang jual buah macam kat tempat duty free yang lain. Kali ni memang takde. Ke diorang pindah ke mana tak tahu la. Maklum la, aku pun macam tourist jugak di bumi sendiri.
Bila jumpa kedai orang jual barang dapur ni, terjah la. Mak aiii... Size yang lagi besar dari size 30cm tu ada banyak lah pulak. Gambar atas ni, kiri size 32cm, tengah size 34/36, kanan size 38cm... Yang paling kanan tu boleh guna buat kenduri la besarnya. Pening jugak nak pilih.
 Last-last call jiran aku, dia kata nak size 34cm... Senang keje. Ingat nak belikan kat dia je. Sekali encik Jack kata beli teruslah untuk diri sendiri. Tak payah datang banyak-banyak kali. Okey! Mak okey je kalu bank mak approve. Pucuk dicita, ulam mendatang.... Ngeh...
Encik Jack dengan Bos IBM selain beli periuk belanga, diorang terkam beli sunglasses... Murah jugak... Tapi being me, biasa la... Pilih like no tomorrow, tapi last-last balik empty handed jugak. Ppuuiii... Satu, sebab bentuk muka aku kan kecik dan unik ni semua bentuk pun aku rasa macam tak sesuai. Ikutkan hati, berkenan kat jenis aviator shades nih. Tapi bila pakai, alahaiiiii..... Dua, sebab spek ni takde power. Aku nak melaram cane kalu rabun meraba-raba ni. Malas ah pakai contact lenses sebab mata aku cepat kering tua-tua ni. Muda-muda bergetah dulu boleh lah. Oleh itu lupakan saje lah spek itam ni. Kalu nak jugak, kena buat yang decent kat kedai spek siap buh power. Baru can talk.
Setel beli-belah, makcik-pakcik penjaja kat sini rekemen kedai mi celup yang sama. Whoooaaaa... Kitorang pun teruja la nak try setara mana hebat kedai ni sampai viral di mulut orang sini. Meh kita kasi try.

Verdict? Huh, tarak boleh lawan mi celup bawah pokok yang selalu aku makan kat rumah Puan Menteri tu... Jauh beza... Agaknya orang sini tak pernah rasa mi celup bawah pokok tu... Hihi...
Nak balik rumah, singgah beli lokching banyak-banyak terus. Aku beli sosej ayam inti pulut ni sikit je. Nyesal pulak sebab betul-betul ho liao... Next time nak beli banyak instead of satay ikan tu je....
Balik rumah singgah beli goreng pisang pulak.... Oh... Heaven on earth... Why la bebenda simple macam ni takde kat tempat aku... Why oh why...

Thursday, September 8, 2016

#1347 Me Vs Jom Balik!

Kelmarin dengan hari ni Adam cuti sebab UPSR. Esok sekolah tapi disebabkan rasa takleh nak tahan-tahan dah rasa nak balik, hari ni kitorang gegas balik kampung. Encik Jack kelmarin kata alat eksperimen dia rosak so tak boleh nak run eksperimen. Aku pun dah kering idea sangat-sangat tak tahu dah nak masak makan apa. We need to be home, PRONTO!

Kemas-kemas baju beg semua, baru WA Puan Menteri bagitau nak balik. Anak bongsu Ampang dia dah ada kat rumah. Another reason to rush home!
Raya Haji kali ni, Nik Pareh tak balik. Anak sepupu aku dua beradik stay kat sini sebab sepupu aku pegi buat operation jantung kat IJN. Kesian kat diorang, Puan Menteri pegi kutip bawak diorang duk sini. Boleh la kawan dengan anak-anak aku. Takde la diorang bosan sangat.


Monday, September 5, 2016

#1346 Me Vs Another Trial Of Baking Failures

Hari ni pepagi lagi gatal tangan nak retry krimpaf. Zaraa tak sekolah hari ni sebab sekolah dia cuti peristiwa kelmarin Hari Sukan. So, ada la aktiviti bonding-bonding kat dapur hari ni dengan dia. 
Masih menggunakan resepi Tengkubutang.com, aku just ejas telur aje. Dia guna 3 bijik telur saiz L, aku pulak guna 3 bijik telur saiz C. Memang tak sama saiz tapi saje nak tengok how it'll turn out. Sebelum ni kan ikut resipi dia kata kalu telur kecik guna 4 bijik, tapi cair sangatlah pulak. So, kali ni aku nak stick to 3 bijik telur aje. Voila, pada mata aku, nampak macam better hari ni punya lagi. Sebab yang nyata, bila pipekan dia boleh hold bentuk swirl tuh. Tak mencair macam sebelumnya.
Hari ni, instead of using cake decorator like previously, aku guna acuan semperit. Messy sikitlah. I really need to buy a decent piping bag. Kalu ada sesapa nak buat pahala bolehlah sumbangkan aku piping bag, sangat dialu-alukan! Kali ni walaupun better, aku tetap takleh nak buat double or triple loop of swirl. Acuan semperit kan pendek. Takleh nak tarik panjang dari tu lagi dah. Takat ada rupa je la swirl aku.
 Kali ni tak nak happy-happy sangat dah. Seronok memang la seronok tengok dia kembang macam ni. Tapi jangan sedap hati sangat. Ini semua ilusi. Anytime dia boleh kempis without warn. Ini salah satu pe'el krimpaf yang aku fedap.
Makin dekat nak habis timing, makin berdebar rasa. Memang aku tak usik apa pun. Takde gatal-gatal tangan nak bukak pintu oven skodeng jadi ke tak. Memang patuh tunggu habis timing sampai bunyi 'ting!!!~~~' Baru bukak oven... Letak atas kaunter terus try cungkil bawah dia... Satu lekang. Terus sedap hati. Yang selebihnya aku tak cungkil dan biar je dia sejuk. Ingatkan makin sejuk makin senang la nak cungkil. MY MISTAKE. Bila sejuk, makin melekat sebab dia berpeluh dan belah dalam jadi meruap dan lembap. Huh... Another failure!
Second tray, learnt from mistake. Masak je, terus cungkil. Memang senang la keluar tak melekat pun. Haih. Second tray ni ada 6 bijik je... First tray tu penuh la, semua melekat. Cacat habis macam hari tu buat.
Spot yang Zaraa buat. Ada 1 je. Hehe. Obviously!

Budak ni pulak, sebab aku tak kasi dia join keje menyemperit aku (believe me, aku sorang buat pun dah messy enough) budak ni dapat henpon aku, satu rumah dia tangkap gambar. Gambar botol susu dia, jamban pun ada, etc... Aku cek-cek ada 50+ gambar dia snap. Blur lah ofkos. Kalu elok buleh gak share kat sini. Huk aloh. Satu keje pulak nak kena delete semua.
Ni, bapak dia ajar selpi guna front camera. Lepas ni siap la... Panjang je rasa satu hari ni bila budak ni tak pegi sekolah haha... Tu pun nasib baik dia tido tengahari lama jugak... Trust me, aku jadi mengantuk giler-giler kalu satu hari dengar suara dia ngomong terus. Hypnotized. Sampai satu tahap kena mintak tolong dia berenti cakap/nyanyi/nasyid/baca quran... Time boleh buat tak tahu, boleh la buat-buat tak dengar.. 

Sape pernah rasa macam ni kita geng!