Dark Fellows

Get My Updates By Email

Saturday, August 20, 2016

#1342 Me Vs Ganti, Done!

Hoorey!!!! Aku dah habis ganti posa kelmarin dulu (Khamis). Happy tak terkata.. Haha benda macam ni pun nak citer kan. Ofkos... Bila dah setel hutang dengan my Creator, mau tak lega rasa. Itu citer selepas...

Citer masa sahur, empph tak nak la citer. Haha. Punya la terhegeh-hegeh nak bangkit sahur. Tiap kali nak sahur tu rasa macam nak kensel je, sambung tido. Rasa macam takde benda boleh makan. Rasan macam malasnya nak masak. Rasa tak lalu. Rasa tak mampu nak telan. Rasa macam nak quit. Rasa macam nak nangis. Rasa sedih. Dan 1001 lagi rasa yang tak best... Tapi bila tiba azan maghrib dari satu hari ke satu hari, indahnya rasa! 

Drama la mu ni Blog Diva.

Oh well... Apa pun sangat la happy dan lega posa 9 hari dah terganti. Berapa bulan je lagi nak berangkat kan. Haruslah setelkan secepat mungkin. Pastu boleh la tenangkan fikiran dan jaga pemakanan. Perut kena jaga betul-betul. Memang aku dan gastrik tak dapat dipisahkan walau macam mana sekalipun aku pantang makan. But at least I die trying. That's what I always say. Aim nak put on weight as much as possible. I need extra fat to shield me from the harsh weather in Europe. Anyways, I hope Europe will treat me kind!

Tadi pegi pasar and Tesco for groceries shopping. Dalam esbok dah tinggal ikan kering dengan ice cubes aje... Susahnya kan takde lesen dan penakut ni. Boleh je nak order barang Tesco secara online order. Tapi entah la, rasa macam tak puas hati tak dapat belek secara real dengan jari-jemari. Orang pilihkan ni, mana tahu aku tak berkenan (which happens all the time).

Tengahari masak cincai ikan goreng je, sebab encik Jack dah makan nasi campur pagi kat pasar. Lunch tu dia skip sebab kenyang lagi. So, aku makan dengan Adam je. Adam tu ada 5 jenis lauk pun, dia ambik 1 tu je. Kuah-kuah tak makan. Dia makan nasi putih with ikan selayang goreng, aku makan ikan goreng with ulams lebih buat nasi kerabu baru ni dengan sambal kelapa/ikan yang juga lebihan nasi kerabu baru ni.. Sayangnya... Kuah tumis nasi kerabu tu memang terbaek lah aku buat baru ni. TER. Tapi jenis aku, apa-apa lauk stays in my fridge only for THREE days. After that I will throw away. Perut encik Jack takleh dengan makanan berusia banyak hari. Sebelum dia blame aku, baik aku buang awal-awal. 

Lepas kenyang lunch yang tak seberapa tu, naik atas katil aktiviti bergolek-golek kekenyangan. Penat aku kalu hari pegi groceries shopping ni. Most wives yang aku kenal, hari keluar beli barang dapur memang balik takkan masak lunch dah. Dah penat pegi beli-belah takkan balik sibuk nak bersilat kat dapur pulak kan. Aku pun macam tu jugak.. Kalu boleh hari-hari malas masak. Tapi realitinya, tak tahu nak makan apa jugak pun kat luar. Kalu ada, tak sedap. Haih dilema.

Tengah duk syok golek-golek, encik Jack pulak kata nak mengunyah... Lapar lah tewww... Ingatkan penat, malas ya amat nak masuk dapur balik. Kalu boleh hari ni dah done, tak nak bukak dapur dah. Tapi kesian pulak. Duk banyak hari dah kepingin nak makan laksam. Aku kata kuah boleh lagi nak gagahkan diri buat. Tapi laksam beras dia tu ampun, aku tak sanggup nak mengadap steamer.. Capek satu hal, satu hal lagi memang seumur hayat tak pernah buat. Takut tak jadi.

Lama-lama kesian pulak kat dia.... Aku kata, oklah, jom try buat laksam dia je dulu. Kalu laksam menjadi, baru proceed kuah. Part bancuh-bancuh ni memang aku failed. Selalunya mesti terkeras or terlembik. Alang-alang nak try tu encik Jack kata, buat-buatlah terus kuahnya. Pedulik la jadi ke tak laksam asal boleh makan. 

Okay desperado.

Dan-dan dia keluar beli tepung beras sebab tepung beras dalam gerobok tak cukup. Apa saje sanggup demi favourite food dia. Mintak resipi dengan Iron Chef, terus buat. All is well except that laksam dia macam lembik melekat je kat tudung periuk.. (ggori tudung periuk cap boyo aku, beli sekian lama tak pernah guna... saje beli kot-kot Zaraa kawin esok-esok boleh hadiahkan dia) Minyak dah sapu. Entah kat mana silapnya ye... Down jugak rasa. Sebab aku sukat betul-betul dah. Guna measuring cups lagih! Pun tak dapat results seperti yang diharapkan. Encik Jack kata biarlah, asal boleh makan je... Tak kisah la tak lawa pun.

Okay desperado.
Lastly, siap jugak la..... Rupanya pecah lobang Encik Jack hari ni. Dia kata dia terliur kat belacan block aku yang aku beli semata-mata nak buat baja. Hahaha.. Laki mak ni kalu makan laksam memang takleh belacan sikit-sikit. Hoh belacan sekilo. Tak cukup lagi tak tahu la. Kaw-kaw aku gelakkan dia sebab terliur kat belacan aku.
Sambal cili memang yang aku buat untuk nasi kerabu baru ni, malas nak tumbuk yang baru. Tak larat and takde mood nak menyambal. Selagi buleh cheapskate, kita cheapskate haha.
Yang tunggu kuah siap masak bukan encik Jack aje okay. Anak pompuan dia pun sama la. Duk ready mangkuk nak makan. Haih anak dengan bapak sama brand je minat laksam. Tutup je api, terus masing-masing tak tunggu cedok. 2 beranak ni makan berselera sungguh. Puas hati la encik Jack craving for so long. Bini je tak reti nak buat.

Aku ambik la sikit rasa.. Oh patut la. Memang sedap pun aku buat ahahahaha... Buang karan je kan selama ni tak kompiden nak buat. Boleh pun tu. Berkali-kali encik Jack angkat ibu jari sambil kata kelas dunia.. Haaaa laki mak ni mak kawin 10 tahun dah dengan dia tapi nak dengar setahun sekali dia puji mak masak pun nan hado lah... Complimentary accepted! Nak terkoyak mulut aku sengih. 

Kalu tiap hari tangan aku ni masak sedap kan best.

After some trials and error, I came with a good measures...

Resepi Laksam

3 cawan tepung beras
1/2 (stgh)cawan tepung gandum
4 cawan air suam
sedikit garam


Yang awal tu resepi 5 cawan air... Tapi macam lembik bertepek je kat tudung periuk. Bila sepupu aku bagi resepi dia 4 cawan air ha, baru betul sikit rasa. Lebih pejal gitu. I like. 

Ladies, do try out!

Wednesday, August 17, 2016

#1341 Me Vs Twilight Saga, Rerun.

Lunch hari ni encik Jack request nak nasi kerabu. Gigih dia pusing satu pasar malam semalam cari ulam. Kali ni ulam-ulaman nasi kerabu lengkap semua ada. Pucuk putat sekali dia beli wakakakaka... Time ada request macam ni yang aku suka. Tak payah buang masa buang tenaga pikir, masak tapi orang makan acah-acah aje.

So pagi ni, pepagi lagi aku siapkan sambal kelapa dengan kuah tumis dengan sambal lada... Ayam dengan daging pun perap siap-siap... Tunggu nak masak nasi dengan goreng lauk yang siap perap tadi tu je. Tengok jam, dah pukul 10... Haih, kalu buat keje cepat je masa berlalu tak sedar.

Rest kejap sementara tunggu kul 12.30 nak gi ambik Zaraa pulak. Bukak laptop. Team Europe Conquest 2016 aku ni dah 2,3 minggu aktif duk diskas pasal trip ni. Encik Jack pun gigih study pasal trip kali ni. Me? I'm lost. Trip kali ni terlalu 'besar' untuk aku telan. Debaran tu sendiri aku dah tak daya nak cope.

Entah la... Trip kali ni memang totally different from my last trip. Atau aku yang bias. Aku personally rasa, trip kali ni terlalu komplikated untuk otak aku. We will be going to 10 countries in sya Allah. With different currencies, different weather, different temperature, different languages, different transportation, different rules to follow, different places to stay.

Nak kata tak study langsung tu ada jugak la yang aku study. Sekadar untuk tahu serba sikit pasal tempat-tempat yang aku nak gi je la. Trip kali ni memang aku tak terlibat secara aktif, aku just sit back and observe, let others do the job. Kang kalu aku join, asyik nak pangkah cadangan orang je kan. Baik aku duk diam-diam biar diorang aje yang plan. Ini memang bukan keje main-main lah I tell you. Respect sama backpackers yang dah pegi tour Europe. Europe dengan Asia sangat-sangat la lain. 

Nak bandingkan trip Korea haritu, mudah sangat trip tu. Pegi 1 negara aje. Duit pun tukar Won dengan USD sikit je incase nak beli air mineral kat epot Vietnam masa transit tu. Bahasa tak jadi masalah since I can speak Hangul sikit-sikit. Goreng je lah. Survive weh walaupun aku just kopipes, ulang ayat-ayat drama yang aku selalu layan tu.. Ada gunanya jugak kan... Kali ni nak pegi UK rasa neves pulak nak speaking. Hahahaha... Kat Korea rasa terer giler ah speaking since diorang bukannya tahu sangat English. This time? Ambik kau.... Nanti sampai Paris, Czech, Itali, Swis, Jerman, Belanda nak goreng bahasa apa? Ayam itik. Kok-kok kuek-kuek.

Trip ni rasanya aku memang tak membantu langsung. Sorry ye team Europe Conquest.. I put my trust in you guys... Surprise me well! Nak study apa tak tahu. I mean nak start dari mana, part apa. Since SIL2 dengan Encik Jack sangat-sangat terer cari info. So, aku sit back aje lah. Or, tolong sought out pasal list makanan apa, barang apa nak bawak nanti. Haih, pegi dengan tak tahu ni padah jugak. Kalu kat Korea dulu tu, semua aku hapal dalam kepala dah sebelum pegi. Kat sana, memang tak risau sesat dah la. Time sesat boleh je tanya locals. Guna limited Hangul vocab yang aku tahu diselangi bahasa ayam itik dan tak lupa juga bahasa isyarat. European, from what I heard they are not as friendly as Asian. Mungkin ditambah dengan sentimen Islamofobia dan diorang tak suka outsider, foreigner. 

Godek situ sini kejap dah lost. Pastu teringat aku kepingin nak tengok Twilight sekali lagi. Datang angin nak rasa muda balik apa hal ni. Mula-mula nak tengok Twilight je... Aiseh... Habis Twilight bersambung dengan New Moon.. Habis New Moon sambung dengan Eclipse pulak.... Panasaran!
Mulanya begini... mode study.
Alih-alih ini jadinya....
Dalam nak tengok 1st part je, terlajak jugak sampai ke Eclipse... Sebab Breaking The Dawn Pt1&2 macam baru lagi tengok setahun dua ni.. And, part lepas dia kawin and pregnant tak berapa best bagi aku. Cakap je la, entah-entah esok sambung lagi mana tahu.
Lama dah tak buat hal kan... Ahahahaha... Muda 10 tahun rasanya I tell you! Tapi nape ek, movies lakonan Robert Pattinson ni takde yang menyengat dah lepas Twilight Saga ni... Kecewanya.
Gelenya, gelenya jugak. Cukup time makanan mesti tersedia atas meja... Alhamdulillah I made it on time. Semua orang makan dengan gembira.. Ahahahah ayat buku teks sangat! Hari ni, aku terbuat, TER, tersedap tanpa sengaja ahahahaha... Adam puji pandai Mommy masak... Daddy pulak angkat ibu jari... Whooooaaaaa... This is BIG for me... Budak intan payung ni pun makan... Lepas makan nasi, lena dari Asar sampai ke pagi esoknya... Giler lama dia tido! Bangun 2 kali pegi toilet je pastu sambung tido lagi... Pecah rekod ni.
Cakap pasal rekod ni kan, Adam bawak balik buku rekod... No komen lah... Nak buat macam mana menurun aku yang ehem ehem ni.. Tapi English, memang tak pernah mengecewakan. Saprais lagi ada lah. Ini memang anak mak. Terer English. Masuk U seksok ambik courses bahasa je lah... Translation ke macam Godmother dia si Siao Po tu... Tak pun TESL... TOFL pun ok... Pandai-pandai mu la nanti.

Esok ingat nak posa... Sehari lagi posa ganti and that's it. Selagi tak habis ganti, memang tak senang hati.

Thursday, August 11, 2016

#1340 Me Vs Kid Down Again

Cerita-ceriti hujung minggu baru ni... Hari Sabtu tu encik Jack ajak pegi kampus sebab ada Festival Buah-Buahan anjuran FAMA. Desperate nak makan durian weh!! Asyik terbeli yang tak elok je. Tak puas ati la. Pegi kali ni nak makan puas-puas la. Kononnya.
Sampai-sampai je terus pilih durian dengan rambutan. Cempedak pun ada tapi macam mahal je dari kat Tesco yang aku selalu tengok. Pilih, timbang pastu depa kopekkan siap-siap... Durian sedap, tapi tak tahu kenapa aku takleh nak makan banyak rasa full je perut... Lama dah tak membuang. Patut buang dulu sebelum datang makan ni baru la buleh isi banyak.
Memang tak best datang makan buah camni kalu ahli tak kuat makan. Aku tengok orang meja sebelah, satu family agaknya, semua kuat melantak. Kejap je tinggal kulit dengan biji je atas meja diorang. Aku tak syok pulak makan durian tempat ramai-ramai macam ni. Pening dengan bau satu hal, sebab tu jadi cepat kenyang. Muak dengan bau.
Esoknya Ahad tu lunch kat Sam's Deli lagi. Mentang-mentang minggu sebelum ni pegi makan rasa murah je... This time pegi, memang order sesedap rasa. Semua orang ada set masing-masing. (sebelum tu ada yang share sebab takut tak habis). Encik Jack try grilled beef set, aku try grilled salmon set..
Kalu tengok dalam gambar promosi tu memang lain lah dengan apa yang aku dapat. Kalu ikut dalam gambar, salmon fillet... Yang aku dapat, salmon sekali dengan tulang segala... Aku paling tak suka belah dekat area perut tu... Sebab ada bau hanyir-hanyir sikit. Kalu fillet tu lain... Sekali tertipu dengan gambar daaaa... Not happy. Tapi makan jugak la kembang tekak-tekak pun. Brokoli, carrot dengan bunga kobis tak lalu tekak nak telan mentah-mentah... Why la diorang tak stimkan.. Bukannya susah pun. They really should steam the vegs. Aku rasa nothing special lah dengan grilled salmon kat sini.. Tak repeat dah.

Encik Jack punya grilled beef taste wise, sedap. Tapi nipis tak macam dalam gambar. Ye-ye lah dalam gambar tu nampak tebal dan lebar.. Emmm tak ponnn. Yang dapat tu daging nipis macam kedai-kedai tomyam yang menawarkan menu western. Cumanya daging tu lembut je.. So, okaylah masih boleh makan dengan gembira.

Zaraa makan chicken chop set which is very nice. Daging ayamnya tebal, the crust is crusty and not oily at all. Sekali ngap tu terus ke sorga rasa. Sos pun sedap. Adam, makan roasted chicken macam minggu lepas dengan curly fries. Everyone was happy. Alhamdulillah.
Lepas melantak, keluar Sunway terus ke Tesco nak beli groceries... Nak shopping kat Sam's terus, masih belum ada kekuatan bila tengok price tags diorang hihi. Masa mula-mula sampai Tesco, semua ok lagi. Bila troli dah masuk dalam supermarket tu, nampak Zaraa lain macam je. Ingatkan dia mengantuk sebab pagi tadi duk main beskal belakang rumah dengan anak jiran Korea aku tu. But then, dia duk mengadu penat. Lemah je tengok dia dalam troli tu. Baru je kejap tadi dia duk lari lompat dalam Tesco ni.. Tetiba je jadi camni...

So, beli lebih kurang je la hari tu.. Kesian tengok dia melepek dalam troli. Tak pernah jadi macam ni lagi. Balik-balik rumah terus suap pcm. Makin ke petang makin panas suhu badan dia... Haih demam lagi. Tiap-tiap bulan batuk demam.. Is it ok? Kali ni habis berbintik-bintik kat muka dengan leher. Nak kata demam campak, bukan bintik-bintik merah macam ni. Ni macam pecah darah je.

Bila anak tak sihat ni, memang risau la aku. Bagi ubat 4 jam sekali pun macam degil jugak kumannya. Tak sempat 4 jam the next feeding dah start panas balik. Allahuuu dugaan macam ni yang aku takut -when things gone out of control.

Isnin dengan Selasa memang aku cutikan dia kat umah. Jeles la si abang tengok adik tak payah sekolah. One thing about this young lady, dia sekolah ke tak sekolah ke, memang dia rajin buat keje. House chores, school works.. Tak padan tak sihat. Time suhu tinggi benar je dia terbaring. Kalau tak, memang rajin tolong aku sapu porch la, crafting la... buat matematik la... etc.. Mana la daddy dia tak cair kan.
Ni time dia sihat.
Spot Miss Zaraa
Hari ni birthday arwah kawan baik aku. Sehari dua sebelum ni, hati duk tak keruan teringatkan tarikh 11 Ogos. Macam alert sangat-sangat tarikh tu. Something big about this date. I wonder whose birthday is that. Selalu tertukar dengan birthday laki aku. Laki aku 11 Oktober kehkeh.. Kalendar pun dah tunggang-terbalik. Yes, it's my late friend's birthday. So, apa lagi... Nak wish dia tak boleh dah. Aku WA la mak dia. And we share stories.. Mak dia kata, sepanjang hayat arwat ni hidup, mak dia tak pernah tahu pun dia ramai kawan. Sangka mak dia, kawan dia sikit je. Tapi masya Allah bila musibah dia diketahui umum, ramai yang datang ziarah. Masa dia sakit, masa dia meninggal, baru la mak dia tahu sebenarnya dia ramai kawan-kawan yang ambik berat. Mak dia kata syukur lah, arwah dikurniakan nikmat dikelilingi orang yang sayangkan dia. Emmm... Itu dia. Aku terpikir, kalu aku mati nanti, berapa orang aje lah yang datang. Yang ramai kawan-kawan mak aku la opkos (kalu aku yang mati dulu dari mak aku)... Masa aku kawin pun, 3,4 orang je kawan aku yang hadir. Ye lah, sape lah aku ni untuk orang bersusah payah nak datang jauh-jauh.
Ini gambar yang diambil masa harijadi aku tahun '96. Ironi kan. Hari ni birthday dia tapi gambar masa birthday aku. Time tu kitorang tengah nak hadapi PMR. Kira zaman kegemilangan kitorang la ni. Bukan hanya di sekolah je rapat, kat luar, kat rumah pun sama. Dia je kot kawan aku yang selalu datang tido umah aku time RAYA. Ahahaha... 

Ya Allah, rindunya kat dia. Masa masih hidup dulu, tak diusahakan berjumpa. Aku dah kawin bawak hal aku. Dia dah keje, sibuk hal dia dengan kawan-kawan dia yang masih single. Bila dah takde ni, duk terkenang-kenang. Appreciate lah kawan-kawan yang masih hidup. Kita tak tahu bila-bila masa antara kita yang akan dijemput Allah. Life is too short, don't waste bickering and hating each other. 

Al-Fatihah.

Thursday, August 4, 2016

#1339 Me Vs Hokkaido Cuppies

Cerita main baking-baking petang kelmarin. Sesaje. Nak minum petang tapi tak tahu nak makan apa. Dalam pikiran dua tiga hari ni asyik teringat kat Hokkaido cupcakes aje. Resipi yang aku pakai dulu-dulu tu la jugak. 
Dulu-dulu buat kek ni tak buat pun filling dia. Makan camtu je. This time sebab aku dah ada cake decorator yang aku beli di DIY, boleh la try buat filling dia. Senang la hidup sejak ada cake decorator ni nak sumbat filling boleh, nak press buat churros pun buleh... Nak hias aising atas cupcakes pun boleh kalu aku ada keyakinan diri. Kalau!
Cik Kak aku ni, kalu ada makanan yang ada krim-krim ni dia suka benar la. Masa aku tengah nak buat kek ni, dia masuk ke dapur pastu dengan rilek bagi arahan kat aku Mommy kena buat dengan kasih sayang tau! Peh. Anak sape ni hebat berkata-kata.
Masak je kek ni... Kasi deflates and kecut sket, terus pump in the filling. Cik Kak kau ni memang duk tunggu dari awal lagi. Siap je, dia terus sambar sebijik.
Gambar ni dia siap berlakon lagi nak ngap kek ni... Nah ambik gambar saya makan kek ni Mommy! Kemain pandai arah orang suruh ambik gambar dia. Aku nak makan pun dia tak kasi, ambik gambar dulu katanya. Peh. Mak dia memang blogger sejati.
Produk main-main aku. Dapatlah 10 bijik. Kalu buat guna kertas cawan cupcakes mini tu agaknya boleh dapat 30 bijik... Encik Jack balik keje hadap kek ni entah berapa bijik.. Tengok-tengok kertas cupcakes bersepah dalam tong.. Laki mak ni selalu mak bikin kek dia tak hadap langsung pun. Jadik la tu kalu habis 2,3 bijik tuh. Sukses, sukses.
Cik Kak ni, habis kek sebijik, dia jilat filling pulak... Pastu aku tengok tergolek senyap sorang-sorang. Hahahaha... Kenyang-kenyang lena sorang-sorang ikut perangai sape la niiii.... Lama pulak tu dia tido. Sampai dekat Isyak baru bangun... 
Bangun tido lepas mandi salin baju, sambung makan kek lagiiiii.... Ingatkan duk buat apa senyap sorang-sorang atas sofa. Projek rupanya. Oh sedap benar la kek aku ni... Tapi malangnya Adam tak makan pun. Yang ni kira tester terhebat aku. Kalu dia makan banyak, baru dikira masakan aku sedap. Selagi dia tak makan, kira yang adoooo je lah masakan aku. Huhu Adam ni memang serender lah aku...  
Kepada yang biasa buat kek hokkaido ni, cane ek tak nak kasi dia kecut banyak sangat? Aku tengok kalu google gambar kek hokkaido ni orang lain punya takde la kecut sampai lekang dari cawan kertas dia...  Dan kurang berkedut... Boleh turunkan saya ilmu nak atasi masalah ni?

Wednesday, August 3, 2016

#1338 Me Vs Ayam Kicap Ala Mamak

Gambar ihsan Google. Gambar ayam aku takdok... Kelmarin tanya encik Jack nak makan apa lunch dia cakap no idea. Seharian duk sibuk mood deko-deko, sampai dekat time anak nak balik sekolah baru terhegeh-hegeh kucar-kacir cari idea nak masak apa. Terbitlah menu adhoc, ayam masak kicap ala mamak... Entah tetiba keluar idea tu. Allah tolong, alhamdulillah...

Dah tak tahu nak masak apa ayam ni... Sup boring dah. Goreng, lagi la... Kari dah Jumaat baru ni. Masak lemak cili api macam takde peminat kat umah ni. Nak masak kicap, takut encik Jack tak makan pulak. So, kita buat masak kicap macam kat kedai mamak tu lah... Sape nak makan, makan. Kalu tak nak makan pun tak apa lah. At least I did my part- the thinking and cooking.

Resepi entah cedok situ sini...

4 ketul Ayam goreng garam kunyit
2 ulas Garlic-blend
2 hiris Ginger-blend
3 hiris Onion-blend
2or3 ulas Shallot-blend
2 sudu bsr Cili kering/cili boh
1 sudu bsr Serbuk kari daging
1 btg Serai-ketuk
1 tangkai Daun kari
Rempah kasar (cinnamon, star anise, buah pelaga, cloves)
1 tangkai Cili hijau & merah -hiris/belah jgn sampai putus
kicap secukupnya ikut nak hitam tahap mana
sos tiram secukupnya
sos tomato secukupnya sesedap rasa
1 sudu bsr jus lemon
garam

Tumis semua bahan blend, rempah kasar, daun kari dengan cili kering sampai naik bau/garing. Buh la serbuk kari Kacau-kacau sampai pecah minyak. Buh bahan-bahan selebihnya. Tambah air kalu nak berkuah sikit.

Kalu ikut resepi cara renyah sikit nak kena masuk satu-satu. Tapi aku dah simplify steps dia dalam agenda menderhaka aku. Mak tak suka steps yang payah-payah. Results dia still sedap macam kat kedai mamak nasi kandar tu jugak...

Disebabkan menu adhoc, anak balik sekolah pun masih tak siap lagi lauk. Alah, bukan dia makan pun lauk ni. Dia makan ayam goreng bodo tu je.. Masak je lauk ni, kaup-kaup buh dalam pinggan terus makan... Tu yang tak sempat nak ambik gambar apa pun. Kelmarin Adam balik kul 1, memang haywire la sikit jadual memasak hari Selasa aku. Ambik Zaraa kul 12.30, balik umah terus sambung kelentang kelentung. Sebelum keluar dah masak nasik siap-siap... Imaginelah... Memang kucar-kacir. Hari Selasa memang kena ada menu apa nak masak dalam kepala sejak pepagi hari. Kalu tengahari dekat anak nak balik baru datang seru tu, macam ni la jadinya...

Kelam-kabut pun, alhamdulillah masakan adhoc hari ni still hit the bull's eyes.. Encik Jack puji sedap. Dia tanya resepi ambik kat mana.... Sebab aku tak pernah masak style ni kan.... Sampai ke malam dia duk kata sedap... Kembang kempis lobang idung mak... Bukan senang tau laki mak ni nak puji. Zaraa pun makan gak. Lunch dia makan, dinner pun dia makan. Ajaib lah kira tu. Susah jugak dia nak makan nasi sekarang ni. Siap tambah-tambah lagi nasi 2 beranak tu. Hehe... Next time boleh repeat.
Baru ni ganti posa buat nasi hujan panas. Pewarna memang tak beli. Jadinya, nasi pucat je lah... Nasi hujan panas dah jadi nasi kemarau tak hujan 4 bulan katanya. Hahahaha... Lauknya ayam masak merah proper (dah lama tak masak ayam merah sebenar, selama ni duk buat ayam pasir akar je), dalcha sayur, ayam goreng untuk Adam, acar timun, and sambal belacan. Jadilah tu. Masa raya aritu Adam makan jugak nasi hujan panas. Ke sebab warna-warni. Ni yang aku buat dia tak makan pulak. Huh... Fedap jugak kadang-kadang nak ikut rentak selera makan dia. Sebab tak tahu apa yang betul-betul dia suka. Suka pun, kalu buat tiap hari tak makan jugak. Adoiiii la.. Risau betul kat dia.
Haaaa... Hari ni lunch nak masak apa pulak. Encik Jack ada jamuan Aidilfitri kat kampus. Kalu tak masak lunch, dinner nak kena masak jugak. Baik masak lunch siap-siap walaupun lunch ni aku dengan budak-budak je yang makan. Kira sekali harung. Mak tak minat masak banyak-banyak kali ni.

Lupa nak citer kelmarin aku gi ambik Zaraa sekolah... Kul 12.30 baru turun dari rumah. Sampai-sampai kat sekolah, macam biasa la bila cikgu nampak kelibat aku, cikgu dengan kawan-kawan dia akan jerit la nama dia panggil cakap aku dah datang. Ramai la kawan-kawan dia pakat panggil nama dia.. Tapi tak nampak bayang... Heran aku.. Then datang budak yang cucuk jari dengan pensel tu, dia cakap kat aku, Zaraa ikut Lisa balik umah dia... Aku macam hah biar betul... Aku takde selisih pun dengan dia sepanjang jalan tadi.. Nak caya dengan tak caya sama banyak.. Aku intai kat rak kasut, selipar dia memang takde.... Tengok kat kerusi batu tempat dia selalu letak beg kalu dia pegi main, pun takde nampak beg dia.. Susah hati dah...

Then tetiba dia muncul dari belakang aku... Meaning memang dia dah selamat keluar dari pagar sekolah la... Ada la lorong-lorong tikus celah rumah yang boleh lalu nak balik ke rumah kawan dia nama Lisa tu...  Haih, nampak je muka dia, terus hilang rasa kelat tadi.. Hadoi la anak... Awat anak-anak aku ada bakat David Copperfield semua? Kecut perut dah tadi... Kat mana la nak cari budak ni kalu dah keluar dari pagar sekolah tu...

Balik tu ulang-ulang kali aku ingatkan dia not to go out of school's gate... Tak boleh salahkan cikgu jugak sebab once time balik tu, berderu pakat keluar, cikgu memang takleh nak kawal sebab ramai.  Kawan dia nama Lisa tu memang dah lama aku perati... Jenis independent. Balik sekolah selalu tengok dia jalan kaki sorang-sorang balik umah dia. Tak jauh la rumahnya, but still, she's a 5 years old kid. Tamau fikir la. 

Tadi masa hantar dia pegi sekolah pun remind dia lagi, jangan keluar pagar sekolah. Main kat dalam kawasan sekolah aje... Selalunya dia dengar apa aku cakap... Ni tatau cane kawan dia boleh spelek dia langgar arahan aku.

Aku tanya dia, pegi mana dengan Lisa... Dia kata Lisa ajak pegi main mancis... Adoii la anak.... Takkan la aku nak kena sampai tahap tak kasi dia berkawan kot...

Tuesday, August 2, 2016

#1337 Me Vs Deko Lala Land

Arghhh lepas pegi open house raya umah lecturer yang vasss tuh, sejak tu hati dah tak keruan... Balik-balik rumah terus rasa tak puas hati... Hari-hari rasa nak make over je rumah ni. 

Aku cakap kat encik Jack, nak tempah slipcover sofa yang baru.. And also curtain untuk bilik-bilik atas yang dah mereput sebab pancaran terik matahari petang. Curtain bilik-bilik atas tu buat masa aku kawin dulu. So, dah 10 tahun la. Curtain sliding kat bawah ni, dah 13 tahun. Curtain sliding master bedroom pulak yang sepupu aku bagi. See, betapa jimatnya bab langsir masa naik umah dulu.

Aku cakap kat encik Jack, nak buat yang elok terus. Might be a bit pricey tapi takpe la, bukan aku nak tukar tiap tahun pun. Selagi dia duk elok kat situ, 10 tahun pun biarlah. Encik Jack kata boleh je, tapi kena tunggu lepas trip mat saleh aku ni la. Permintaan bini 10 tahun sekali ni memang dia tak reject punya hahaha... Memang selama ni buat curtain kat dapur je yang baru. Yang romand blind porak peranda tu... Memang bikin hati hot aje... Selain tu memang takde curtain baru. Curtain satu rumah pakai yang orang bagi je. Hehe..

Alang-alang nak make over kan... Encik Jack tanya nak wallpaper cane... Aku kata daripada pasang wallpaper, baik cat Nippon Momento tu je... Kalu tak suka, anytime boleh cat lain, buat sendiri je. Kalu wallpaper, haru la pulak nak tanggalkan adhesive papers tuh, time pasang nak kena hire orang. Don't know la.. Part dinding punya cerita, aku malas pikir lagi... Nak fokus kat slipcover dengan curtain dulu. Macam lah bajet berkepuk nak buat major make over! 

Aku ada few colors yang berkenan di hati... Royal blue (biru tua), merah menyala yang macam sofa ikea tu, dark brown, dark purple orrrrrrrr WHITE. Hehe. Kalu white, takyah risau kotor. Lagi senang curah klorok je.. Bebenda slipcover ni takyah la risau bab kotor... Dah pesennya washable, basuh sental je lah habih citer...

Dalam hati teringin nak kaler putih... Tapi separuh lagi hati kata ishk macam bosan lah colorless nih... Feeling macam ospital. Sedih je. Ummm... KIV je lah dulu kaler putih... Biru, biru? Merah? Purple? Brown? Brown is too mainstream... Earthy sangat!
Kali ni nak tempah satu body plain... Yang sekarang aku ada ni kan bodynya plain tapi tang kusyen corak bunga-bunga... This time nak sumer plain lah rasanya. Aku sebenarnya tak minat gak corak bunga-bunga ni jiwa macik-macik sangat. Tapi apa nak buat masa beli tu je lah yang dalam range kemampuan.
Tak silap aku dulu pernah tanya staf Fella Design masa beli tu, kos untuk reupholster.. Rasanya seribu lebih la whole body+cushion cover. Dalam blog somebody pernah citer, dia tanya kat HQ, RM700 untuk cushion covers aje, kalu whole body RM1400... Itu kos fabrik + upah jahit + GST. Pada aku, affordable lah. Kalu beli sofa baru, mana ada harga RM2k... Yang cokia-cokia keras kejung tu pun dah RM2k... Nak yang elok dan empuk dan tahan lama dan corak sedap mata memandang, kena ada kurang-kurang pun RM3k... Kalu fabrik Elyza pun dah berapa semeter.. Nak upah sape jahit? Ukuran? Kalu tempah kat Fella Design itself senang, sebab aku bagitau je nama model sofa aku, diorang dah ada ukuran siap-siap. Pilih fabrik yang berkenan di hati aje. Tak mahal dah bagi aku RM1400 tu... Sebab diyakini kualiti dan durabiliti kain tu... Setakat yang aku duk pakai sofa 5 tahun ni, memang kukuh la kainnya. Cushion cover aku tak jejas pun lagi... Sama sebijik masa baru beli aritu... Tak luntur, tak berbulu, tak koyak... Tiap hari kena lenjan... Time gila marathon citer Korea tu memang dah jadi sekulit dengan aku lah sofa ni hahahahaha...
Tahun ni fefeeling nak sofa biru royal sebab terpengaruh dengan rimaison... Huwaaaaa suka sangat dengan sentuhan Rizalman. No kidding. Huntong la sape yang mampu hire dia... Memang tak menyesal la in sya Allah. Very classy... Umah Hanis Zalikha tu Rizalman ek yang reka hias? Bertuah Buji si kucing Russia tuh boleh tido-makan kat umah lawa... Tu pun nak jaki lagi dengan adik dia (Yusuf) tuh...
Aku study la dari gambar-gambar yang Rizalman share... Nak hire tak mampu, kita cedok idea dia je lah... Yang tu je aku mampu... Tak dapat sebijik, dapat sipi-sipi creation dia pun jadi lah.
Disebabkan nak launching projek make over rumah ni entah la bilanya (yang pasti kena tunggu settle hal rumah arwah ayah aku and lepas balik dari Europe), aku gula-gulakan lah hati ini dengan mini make over bilik bibik. Asyik-asyik bilik bibik je yang touch up... Wakakakaka... 
Touch up sikit je pun... Jadilah... Nak touch up banyak pun takleh dah sebab bilik sempit ya ampun. Sebenarnya bilik sempit la senang nak kawal bajet. Nak over cemana sebab takat tu je boleh gi pun hahaha.
Selain slipcover baru dengan langsir, aku rasa aku perlu beli kapet baru jugak. Sebab kapet yang sedia ada ni pemberian mak aku masa baru kawin tu dah koyak... Haih, barang rumah sebaya dengan anak sulung. Yang lagi senior barang dari anak sulung pun ada. Hehe. Memang aku jarang beli benda-benda berskala besar ni. Bebenda macam ni nak kena study mendalam, pikir puas-puas sebab takut silap beli kang merana menyesal jiwa. Bukan boleh undo-undo dah. Tengok kapet sana-sini mahal-mahal nyerrrr... Tapi aku nak beli yang elok... Mana ada murah... Nak gak merasa ada kapet Parsi ke Turki ke apa-apa yang hand woven tuh... Tahan lama weh, bukan saje-saje mahal tu.
Kau layan je lah mood deko deko aku yang hadir sekejap-sekejap sekali ni. Seronoknya kan kalu ada duit... Anytime nak buat apa, nak gi mana, dengan sape... Anytime! Tapi banyak orang yang ada banyak duit yang aku kenal secara peribadinya, hati tak senang macam kita... I don't know... Ujian Allah tu ada dalam macam-macam cara.... Kita duit tak banyak, tapi hidup rilek je... Ada orang yang banyak duit tapi tidur malam dibantu pil tidur... Bahagiakah begitu? 

Bersyukurlah dengan apa yang kita ada.

Sunday, July 31, 2016

#1336 Me Vs This Birthday Girl

Sepatutnya esok birthday Zaraa tapi sebab malas nak keluar malam-malam di hari persekolahan, kitorang keluar makan hari ni terus lah. Aku ajak encik Jack try kat Sam Groceria di Sunway Carnival Mall... Kelmarin encik Jack pegi tengok wayang (Jason Borne), aku dengan bebudak tak join sebab tak follow all the sequels, masa tunggu bebudak ni main kat playland berbayar tu, aku tengok iklan promosi set western food kat Sam tu. Kira okeylah satu set under RM20. Gambar pun nampak cantik. First impression itu penting pada aku.
Makanya hari ni jomlah try makan-makan kat Sam. Oooo tak mahal rupanya makanan kat sini. Jakun mak aiiih... Dulu selalu je dok lalu lalang depan Sam ni... Tapi tak berani masuk sebab nampak macam eksklusif sangat.. Bila tengok iklan promosi tu, rasa macam telahan aku telah tersasar. Asalnya nak makan set lamb grill/ salmon grill/beef steak... Tapi bila dah sampai tu rasa jakun terlajak... Nak order pun tak reti. Last-last, beli yang ready made yang ada kat kaunter aje...
Kitorang ambik 2x half roasted chicken, 1x curly fries, 1x ikan yang macam fish and chip tu, 4x orange juice.... baru RM26.... Kalu makan McD tak dapat lagi harga runtuh setara ni. Baru tahu murah benar makan kat sini. Haha.. Dan-dan tu pegi tambah air 2 gelas lagi... Terjaga rapi bajet makan kat sini. So, meh makan kat Sam's Groceria... Next time nak try mac n cheese dengan lasagna dia pulak.... Oh tadi tengok croissant baru RM0.99 each...  Nyesal tak hambik....

Kenyang perut, on the way balik singgah Secret Recipe beli kek.. Cik Kak kita ni nak kek ada api khennn... Encik Jack kata this time beli banyak-banyak pieces instead of sebijik dapat 1 flavour aje. Lagu huntong kan. Harga sama jugak. Ada yang lagi murah. Kitorang beli 6 keping. 3 keping white chocolate macadamia, 2 chocolate indulgence, 1 chocolate mud cake. Birthday girl nak choc mud. Kita beli je la... Mintak lilin siap-siap. Sebatang cukup lah. Janji, ada api katanya.
video

Sampai je umah terus makan berjemaah... Sempat la nyanyi selagu... Kesian Adam, time dia dulu tak pernah pun celebrate macam ni. Sebabnya, bila tanya dia, dia tak nak... Bukannya dia makan kek-kek ni... Setahun dua ni je baru reti makan kek. 
Simple je birthday dia... Tiada jemputan penuh serumah... Tiada goody bags untuk diedarkan pada kawan-kawan. Baik spend untuk kita-kita aje *kedekut*
Ada orang tak puas, duk teringat lagi kat kek harijadi aku baru ni... Me too! Tu yang beli 3 keping tu... This white chocolate macadamia is insatiable I must say. Dulu aku suka kek Mango Tango ke apa nama dia... Now dah takde kat Secret Recipe... Sedap kek tu... Takde mango, Peach punya pun ok jugak aku makan hari tu... Emmm... Kek secret recipe yang aku pangkah cuma choc moist dengan carrot cake aje... Yang lain-lain lulus aje kat tekak aku...
Tengahari dah pass... Malam nak makan apa pulak.... Hmmm...

Saturday, July 30, 2016

#1335 Me Vs My Improved Lace Crepe

Roti jala lah dik non!

Kelmarin cinta hati request nak makan kari ayam. Makanya belen kari ayam ada la lagi. Dalam kepala duk teringin nak makan cicah dengan roti jala. Tapi sebelum-belum ni try buat tak menjadi. Kali ni naik fobia pulak takut failed jugak. Gagal pun gagal lah, janji boleh makan gak... 

Macam biasa la.... Selaku modern homemaker, mesti la aku rujuk Mr Google. Gambar yang mula-mula aku nampak cantik di mata aku, yang tu la aku pilih. Yes, sometimes aku google recipe melalui google image. Sape macam tu jugak, kita geng. Kali ni, mata terpaku terus kat QL Kitchen... Tak pernah sampai kat blog ni pun, it's just my luck terjumpa masa cari resipi roti jala ni.
Cantik kheeennnn gambar dia... Selalu cari resepi kat Azlitamasamanis tu... Tapi sebenarnya aku baru tahu, aku terpedaya dengan gambar-gambar cantik je... Hakikatnya, resepi dia sangat komplikated bagi aku.. Bagi aku lah! Aku tak suka resepi yang dah difusionkan... Bagi aku, aku nak stick to original recipe. Kalu makanan jenis traditional ni, aku reject terus resepi yang nampak pelik pada aku. For this roti jala recipe, kalu hang tunjuk gambar roti jala hang kaler pink, hijau, biru segala warna pelangi kononnya, lagi la aku suka nak reject mentah-mentah. Roti jala tu roti jala la... Kaler kuning kunyit... Jangan buat hal nak suruh jadi marshmellow pulak.

Sangat tak paham kenapa orang suka sangat buh pewarna in everything you eat. Macam segala yang kita makan zaman sekarang ni tak cukup beracun lagi... Sangat, sangat, sangat pantang food coloring. Please wake up, people... Mind what you eat..

Okay, bila tengok resepi QL Chef ni, nampak sangat authentic. Terus rasa seronok nak mencuba... Bahan-bahannya mudah (tang tepung je nak kena timbang)... Kira bagus jugak la resepi ni. Bagi pemasak yang benok macam aku  ni, memang nak kena bagitau secara tepat setiap amaun bahannya.. Kalu kau buh "sedikit santan cair" how sikit is sikit? Sesudu? Sesenduk? Semangkuk kecik? And how cair is cair? Kalu ikut resepi ni, memang dia 'pandu' kita sebijik-sebijik sampai jadi. Yang tu aku sukaaaaa...

Nah ni resipi... Kalu aku buh link mesti korang malas klik kan. Nak taip, malas. Baca sendiri lah, hasil taipan tuan empunya resipi sendiri.
Buh semua dalam blender and blitz sampai sebati... Tapis dan buh dalam acuan roti jala... Aku tengok QL ni pakai acuan pakai squirt bottle 1 lubang... Aku pun memang ada macam ni..... Yang plastik lubang 5 kaler oren pun ada... Kali ni buleh la try guna yang 1 lubang ni... Dulu beli squirt bottle ni untuk buat chocolate sauce untuk chocolate milk shake... Pastu tak guna-guna dah. Tengok QL buat guna ni macam mudah je.. 
Hahaha boleh tahan jugak guna botol ni. Pasni nak try DIY botol mineral buat 3 lubang pulak. Buleh la buat roti jala corak petak-petak tu pulak... Haaaaa... Ni la roti jala aku yang paling menjadi setakat ni. I love this recipe.. Gonna repeat for sure.
Bila aku baca blog Kak Jee (pelakon veteran Fauziah Samad ke apa tu), rupanya baru perasan selama ni aku duk kata roti jala aku tak cantik sebab aku gulung terbalik. Belah atas tu sepatutnya kena letak belah luar. Selama ni duk gulung ikut dan je... Patut la tak berkilat... Dah siap gulung semua baru terbaca. Memang nasib lah.. Takkan nak bukak gulungan pahtu gulung betul-betul balik... Lantak kau lah.
Disebabkan aku kirai benda ni atas nonstick pan aje, maka diameter dia kecik la sikit dari cara yang konvensional tu. Aku takde kuali/ceper leper tu.. Guna je apa yang ada. Cuma aku heran nape roti jala aku macam kemek aje... Roti jala yang orang duk tayang tu nampak macam boleh hold bentuk dia sendiri. Yang ni, bila gulung, dia kemek. 

Kemek pun kemek lah... Taste wise sangat sedap dah. Perfect amount of coconut milk kot. Lepas ni boleh la repeat lagi recipe ni. Zaraa pun approved. Tengok gambar dia nampak kelakar kan. Gigi patah sekerat kena tumbuk dengan bff dia. Pompuan. Lagi kecik dari dia. Haha.
Tengahari ni ada jemputan ke jamuan tahlil/open house raya/housewarming Ketua Jabatan FKK yang terkini (kak Aida Zubir) di Pongsu Seribu... Pastu nak melencong umah uncle Encik Jack di Padang Serai. Pastu nak visit jiran aku kena strok... Hureyyy hari ni tak payah masak!!!! Now aku dah bukak hati aku untuk terima makanan-makanan utara yang dulunya pada tekak aku tak sedap. Now kena buat-buat sedaplah, janji tak payah masak mak hepi je. Alhamdulillah, tahun ni tiap minggu ada je jemputan rumah terbuka. Dulu tak suka pegi. Now dah makin suka makan-makan free ni. Tersuka tanpa sengaja sebab? Sebab time sampai tu ngam-ngam elok je perut tengah lapar. Mak sebat je. Ngeeeeee~~~~~
Nampak tak, terbalik gulungan aku tu?
*P/S: Bangga giler ni berjaya buat roti jala.. Walaupun tak santek mana jalaan aku.. Hepi weh!