Dark Fellows

Get My Updates By Email

Wednesday, February 22, 2017

#1403 Me Vs Bila Tak Lalu Tapi Hidup Mesti Terus

Kitorang laki bini tengah tak lalu makan. Hasil keluar dating ke market pagi tadi, Encik Jack order nak makan laksam. Ok sayang. Tengok harga ikan kat pasar, sangat menakutkan. Ridiculously pricey. Tiap minggu harga makin naik.

Aku tanya Apek jual ikan tu apasal harga ikan mahal sangat skang ni. Pelalin sampai RM16 sekilo. Lebar 3 jari aku yang kurus mulus ni je. Bukan saiz L pun. Apek tu jawab, skang ni ikan takde. Nelayan yang pergi ke laut tu berhabis duit minyak sampai RM400 tapi yang dapat hasil tangkapan 10kg aje. Patut la ikan kecik-kecik skang ni. Dah nak pupus ke apa tak sempat besar orang dah tangkap. Penjual ikan pun merungut, jual ikan skang ni untung seringgit dua aje sekilo... Everyone dalam lapisan marhaien ni suffer.

Allah nak uji negara kita. Banyak sangat kemungkaran agaknya. Terfikir sejenak, apa akan jadi lepas ni kalau ikan-ikan kat laut tak dapat ditangkap nelayan, nak beralih ke ayam tapi ayam pulak kena virus selema burung, semua stok ayam kena lupus, nak beralih ke daging merah, ternakan lembu kambing kena penyakit kuku dan mulut ke pebenda, pun takleh nak makan... Tanaman pun tak menjadi akibat kemarau/banjir/serangan perosak.... So, macam mana kita nak survive?

Jangan dicabar kuasa yang di atas sana...  
Back to the story. Masih menggunakan resepi yang sama, cuma steamer aje yang baru. Beli dah lama tapi duk terperap dalam stor apa kes kan. Malas sebenarnya nak mengangkut keluar. Steamer lama saiz 25 tuh pun dah cukup kalu ikutkan. Tapi sesaje tergelenya nak guna yang baru. Yang besar ni buleh buh tudung periuk yang besar lagi cepat setel fikirku. Bila dah bawak keluar letak atas stove ni baru nampak. Ya Allah, besaqnyaaaa... Ahahahaha...
Memang bestlah pakai steamer besar ni. Memang cepat siap satu batch. Dapatlah 7,8 gulung kot. Tak bilang pulak sebab terlebih eksaited sudah. Tak pernah kan jadi licin permukaan macam ni. Satu hal yang menarik bila guna tudung periuk yang lebih besar ni, gulungan akan jadi makin banyak lapisan. Bila potong nampak cantik la. Sebelum ni duk guna steamer kecik tu, tudung periuk pun kecik la jugak. Bila gulung not nice to see la sebab takleh nak jadi banyak layer sebab diameter dia kecik.
This time, puas hati senyum sampai telinga. Terloncat-loncat kat dapur. Nasib baik tak buat tarian YMCA sorang-sorang kikiki.. Orang benok macam ni la. Punya la susah nak jadi. Bila jadi punya la happy takleh nak habaq.
Alahai..indah nian kejadiannya... Kau kasi chan la Blog Diva nak lompat bintang kat blog sendiri ni... Kahkahkahkahkah.

Petang, siapkan budak ni ingatkan ada latihan bola jaring.. (WTH la budak tadika skang ni sukan pun nak suruh main game orang dewasa. Budak tu treat as budak la. Main isi air dalam botol, tiup belon sampai pecah sudah la) Sampai-sampai sekolah tengok takde orang.. Halaarrrhhhhh.... Dah la panas-panas ni... Takleh ke sukan tu main game biasa-biasa je. Ini nak suruh budak main netball, nak kena training bagai... Kecik-kecik dah dibebankan dengan macam-macam... Seminggu berapa kali kena buat latihan. Sukan 5 Mac ni. Halarhhhhhh...  
Aku kan, kalu cikgu tanya memang aku tak nak bagi dia masuk. Tapi kesian kat cikgu sebab dalam kelas dia, dia antara yang bertubuh besar sikit. Yang lain-lain aku tengok kecik-kecik je tubuh. Jadi, cikgu takde pilihan. Aku memang tak ikhlas bagi budak ni masuk. Lagipun aku bajet nanti last minute sure dia buat hal macam nasyid tahun lepas tu. Frust aku. Nak je bagitau cikgu, aku tak izin anak aku join sukan ni.
Dua tu sibuk nak masuk rumah sekali.
Pasal cucu bulus pulak... Cage diorang ni aku letak ngadap sliding door. So, we can see pretty much of what they are doing everyday and night. Observation deck gitu... Orang yang buat PhD kat umah ni pun, penat-penat menaip tesis dia, ni lah pengubat stress dia. Kejap-kejap selak curtain intai cucu.
Budak ni nama TOPI. Pembeli jiwa aku.
Anak kucing ni progres dia macam anak manusia juga rupanya. Tiap hari ada aje benda baru yang diorang belajar. Subhanallah... Dengan tak langsung kitorang yang observe ni pun pada masa yang sama dapat ilmu pasal kucing. Dulu masa kecik-kecik memang biasa bela kucing tapi tidaklah aku perati penuh curious. Tahu gitu-gitu je lah. Nama pun budak kecik, bukan aku ambik port sangat pun. Tahu nak main dengan anak kucing je la.
Budak ni nama Tatih
Disebabkan cucu-cucu bulu ni dah pandai keluar cage, terloncat-loncat bergurau sesama sendiri, buat sepah kasut selipar orang kat rak, aku rasa dah sampai masa untuk aku introduce dia dengan solid food. Sebab pernah nampak dia makan pasir/ anak batu. Dia ingat tu makanan agaknya. So, aku ambik mak dia punya dedak (catfood lah, aku saje panggil dedak. Bukan dedak ayam tu). Try feed dia catfood versi crushed halus. Topi aje yang eagerly makan. Tatih tak mau. Patut lah makin kurus si Tatih ni. Cerewet makan menurun mak dia si Putih tu.
video
Tiap hari ada je aku dengan Tuk dia buat eksperimen kat bebudak kaki empat ni. In the name of science and curiosity. The harmful one. So, ujikaji solid food dah pass untuk si Topi. I'm pretty much impressed dengan Topi. Tatih ni tau nak main je. Makan tak nak. Patutlah body tak besar-besar.

Kelmarin try ujikaji potty train pulak. Apa kau ingat anak orang je nak kena ajar kencing berak kat jamban. Tuan dia ajar suruh bawak bebudak ni gi dekat pasir, bagi dia hidu-hidu pasir untuk dia biasa-biasakan diri. Nanti lama-lama dia tau la apa fungsi pasir tu.

Aku letak pasir dekat cage dia. Nak train anak, tapi mak dia pulak yang excited terlebih sudah. Aku baru letak, terus si Putih terkam dan overly excited buat sepah pasir tu. Anak-anak dia tengok je mak diorang meroyan tak habis-habis Hahahaha...

Tapi kan... Subhanallah... Agaknya dah memang fitrah Allah jadikan, kucing jambannya kat pasir. Bebudak 2 ekor ni terus tahu apa nak buat. Aku letak 2 beradik tu atas pasir, otomatik diorang kais-kais pasir... Masya Allah pandainya makhluk Allah yang satu ni... Rasa tak percaya pulak tengok.

2 bulan usia diorang ni aku tak pernah tengok najis lagi. Agaknya selama ni najis sikit-sikit tu mak dia yang bersihkan. That's why aku neves takut-takut diorang terkantoi sebelum sempat aku introduce pasir ni. But alhamdulillah, today seem to be the right time.

Balik dari ambik Zaraa tengahari tu, tengok-tengok dah ada seketul atas pasir tatau sape yang punye ahahahahahaaaaaa.... Bising aku bersorak panggil Tuk dia datang tengok. This is big news ok! Yang pasti bukan mak dia punya la. Sebab saiz cinonet aje... Yay!!!!! Sukses! Sukses! Syukur alhamdulillah... Can't imagine how miserable it can be if they keep dumping their cheques everywhere, anywhere they like. Jangan la weyyy....

So, basically, hari ni banyak hal yang menggembirakan aku. Laksam menjadi. Kucing dah pandai makan solid. Dah pandai minum air. Dah berjaya potty train. Alhamdulillah. I am blessed.

We'll see how it goes from here. Kalu tak berdisipin jugak, aku nak bagitau tuan dia aku tak nak dah bela diorang ni. Will consider sending them to the market. Tapi kan, market sini dah overpopulated dah kucing. Kurus-kurus pulak tu. Kesian pulak. Encik Jack suggest aku iklan kat mudah. Bukan nak jual sangat pun, just nak cari orang yang betul-betul nak jaga and feed them. At least kebajikan terjaga sikit dari buang kat pasar kan.  Takde lah persaingan sengit untuk makan tu. Yang penting, they'll be well taken care of. 

Doakan agar aku tabah hati nak bela diorang ni hingga ke akhir hayat... Hahahaha... Aku ni bukan setia sangat benda-benda camni. 

Pecah rahsia.πŸ™ˆ

Saturday, February 18, 2017

#1402 Me Vs Ordering The Kiddos

Anak-anak aku dah besar. Aku je yang tak besar-besar. Hoh.
Kurusnya mak budak tu.
Seminggu dua ni anak-anak saling berlumba nak tolong dengan house chores. Berlumba nak perhatian or nak pujian tatau lah. Time diorang nak tolong ni kita go with the flow aje lah. Bukan selalu pun diorang ni ringan tangan. Bila datang angin M diorang, suruh lah apa pun, ketap bibir je lah kau sorang-sorang. Gitu.
Kalu kerajinan ni dibawa sampai ke besar, alhamdulillah syukur tak terkira la. Bila tengok diorang rajin-rajin ni part of me rasa tak percaya. Part of me rasa cepatnya masa berlalu. Rasa tak bersedia nak jadi mak budak yang dah besar.
Bila tengok gambar atas ni, dari belakang nampak dia macam remaja dah... Tu tengah cuci bunga pelesu. Orang tengah spring clean, dia sibuk nak tolong. Hah, padang bola UiTM aku tadahkan. Kalu boleh semua keje umah ni nak sub kan kat diorang. Boleh la aku bermalasan hahahaha...
Orang sibuk nak operasi desert storm, dia pun sibuk nak mengemas jugak. Tapi pandai jugak dia mengemas. Aku kasi 5 bintang. Kalu hari-hari rajin macam ni memang spotless clean umah aku. Tolong jangan terpedaya, ni time bulan mengambang aje ni. Selalunya aku yang menyinga suruh kemas mainan and hasil arts dia. 
Dengan Adam ni I have to be extra careful of what I ask. Kekadang tu suruh dia tapi adik yang cepat buat sikit dari dia, hah habislah dia meroyan satu hari duk ulang tak puas hati benda yang sama. Takleh nak undo dah. Kekadang faktor ni la yang bosan jugak nak suruh-suruh. Elok-elok kita nak mintak tolong nak suruh cepat, jadi lain pulak. Adam ni dia baran sket dengan adik dia. Lagi-lagi kalu adik dia mendahului dia in certain field. Lemah betul kalu tercetus provokasi 2 beradik ni.
Sedih pulak anak dah besar tahu macam-macam ni. Tak lama lagi dia kawin lagi sedih... Wuuuuu... Kejap je masa berlalu. Time baby tak sabar nak dia besar sebab tak larat nak jaga malam dan time tak sihat. Bila besar rasa tak puas jaga dia masa baby pulak. Humans are forever insatiable.

Time takde buat apa tu, ada suruh Zaraa cabut uban... Sebenarnya saje nak suruh dia main kepala aku.. Sometimes, bila orang sentuh-sentuh kepala, aku rasa sangat mudah nak mengantuk. So, tak pikir apa la, saje nak bully dia. Dalam kepala, ala, bukannya aku ada uban, saje nak buy some time nak bagi dia ralit lama sikit.

Tak sampai 10 minit, belas-belas helai dia cabut uban aku. Nak nanges rasa. SATU, sebab sakit gils! DUA, rasa diri dah tua sangat dah, Umur 30an rambut dah uban. I did not expect to be this soon. So soon! Banyak pulak tu. Kenapa aku tak pernah tahu pun kepala aku ni banyak uban. Wuuuu...

Mandom dua tiga hari. Cuba bagitau aku, ada tak orang yang tengok uban banyak atas kepala dia tanpa terdetik sikit pun pasal mati? 

Mula-mula tengok dia cabut selai, aku in denial... Oh ni bukan uban, ni rambut blonde... Kahkahkah.. Selang 2,3 minit lepas selai, selai rambut silver aku dicabutnya... Korok mu rambut blonde.

Friday, February 17, 2017

#1401 Me Vs Mi Tarik

Dah lama teringin nak try Mi Tarik bila gi Mydin Mall. Tapi time aku nak makan, bebudak dengan bapak budak nak makan nan dengan tandoori. Kapitan tu kat food court, Mi Tarik ni kedai dia belah lain. Dulu Mi Tarik ni ada stall kat food court. Agaknya sambutan luar biasa tu diorang pindah ke kedai yang lebih besar. Takleh nak makan semeja lah jawabnya.

Baru ni dah tak tau nak makan apa, Encik Jack ajak makan kat Mydin. Diorang nak makan nan lah. Nan kat Kapitan Mydin Mall tu memang sedaplah gebu gebas gitu... Tapi aku duk teringin nak makan mi tarik yang dah banyak kali KIV... Kali ni aku nekad nak try lah.
Terpaksa berpecah la. Aku makan kat dalam Mi Tarik, diorang makan kat food court. Awkwardness overload. Terkulat-kulat makan sorang diri ni. Dah sedekad kan makan sambil berperang dengan anak-anak.. Hihi... Pelik lah pulak. Tak biasa makan dengan tenang sebegini kat luar. Duk imagine apa la yang diorang tengah buat. Cemana la encik Jack handle 2-2 orang tu. Hehe.. 11 tahun jadi ayah ni, laki aku tak pernah handle anak-anak walau sekali 24 jam pun dalam hidup dia. Time aku masuk wad pun, dia jaga anak aku dengan mak aku. Dengan bantuan orang lain. Hahaha...

Hopefully the kids behave well lah. I like mi tarik. Reminds me of the time aku dengan Bos IBM makan kat Shenzhen tu.. Ah, I missed our family trip. Bila lah boleh gi trip lagi... Ramai yang tanya aku tahun ni gi ke mana pulak. Jawapan, tak gi memana. Duk dendiam je kat Malaysia. RM tengah jatuh ni jangan buat hal. Encik Jack pun busy nak siapkan tesis dia. Tahun depan dah kena masuk keja. Takleh gi trip jauh-jauh dah. Sebab bila dah masuk keja, takleh nak apply cuti lelama dah. Hahaha.. Aku pun dah rasa penat jauh jauh ni. Rest lah 2,3 tahun dulu... After that anak dah besar we'll reconsider about tripping. Letih aritu tak hilang lagi rasa. 
Tadi tengok stat rasa macam tak percaya. Berkali-kali aku kelipkan mata. Ni... cane 662 orang boleh sesat kat blog aku kelmarin.. Paling tinggi lah tu. Blog aku ni hari-hari takde orang baca pun. Tetiba ratus-ratus ni datang dari mana pulak. Hihi.. Tersipu-sipu sorang-sorang. Sehari tu je pun blogoffice box office... 

Tanjat gegirl tau.. 

Monday, January 30, 2017

#1400 Me Vs January Babies

Hellllpppppp!!!!~~~~

Dah berapa kali berapa hari dah aku bukak blog intentionally nak post new entry, (takpun edit 22 posts pasal Euro trip basi aku tuh) tapi harom satu keja pun tak jadi... Terkebil-kebil depan dashboard. Terklik watch drama. Tersedap. Pastu termarathon. Pastu terlupa terus nak update blog... Termiserable bila lah aku nak setel entries puluh-puluh yang aku hutang ramai orang tu... Hahaha matilanak mak pun tak tauuuuuu..

No mood, no mood...

Mood nak berdrama aje siang malam. Seminggu aku tengok 4,5 drama. Super cray-cray! Kena pulak cuti CNY ni aku tak balik. Seminggu yang indah bermarathon tak hengat donia weyyy.... Oh, lupa. Boss IBM ada datang beraya seminggu kat umah aku. Yay!!!! Hahaha... 

Kelmarin jiran aku jemput pegi kenduri kawin anak angkat dia. Nak pegi tempat kenduri tu kena lalu umah tuan Putih ni. Terus disuruhnya aku bawak balik Putih 3 beranak ni umah aku. Sebab Putih asyik attack kucing lain kat umah dia. Kesian Beto sampai nak terkeluar bijik mata dicakarnya... Aku kalu ikutkan memang malas nak ada komitmen dengan anak kucing ni. Tapi tuannya insist suruh aku ambik demi keselamatan kucing lain kat umah dia. Anak tuannya siap hantar dengan cage-cage sekali ke rumah aku. What to say?! Urrrgghhhh.... Terpaksa jugak la bela. Aku je yang tak rela. Adam dengan Zaraa lain la halnya... They're super excited ada anak kucing kat umah.  
Sejak cucu bulus aku ni ada, memang makin bertumbuh la uban aku. Serabut weyy... Si Putih ni asyik cari jalan nak pindahkan anak-anak dia. Pantang tengok pintu stor, pintu almari terbukak. Banyak kali dah dia mengangkut masuk. Pastu aku bawak keluar. Loop. Sindrom mak-mak sangat kan. Sampaikan area leher anak dia ni tak berapa tumbuh dah bulu sebab mak dia duk gonggong sana sini. Tak putus asa pulak tu. Pantang orang terleka sikit, selamatlah dia bawak anak dia masuk. Ada sekali tu aku masuk bilik nak salin baju tetiba dengar bunyi kucing. Terperanjat mak. Hisyh...
OOTD kenduri depan rumah. **Tutup mata.
Bila Bos IBM ada sini, memang berJJCM lah kitorang. Banyak tempat baru jugak yang sempat kitorang try. Ada yang sedap, ada jugak yang kureng. The most obvious thing I found about my food hunt is, never trust a nice, hipster cafe. The food sucks! Kedai huduh, most of the times offers better taste food. Ingat tu.. 
Fish N Chips
Fish N Chips ni aku makan kat kedai ala cafe hipster. Kedainya baru lagi. Bersih dan layanan yang bagus. Tapi makanannya emmm.. Ikannya tak hanyir, tapi salutannya berminyak dan berbau minyak tengik. Sos salad epalnya manis. Kismis dalam salad nampak mcm kismis lama. Sos tartar manis. Sos thousand islandnya pun manis dan pekat kental macam buh tepung jagung. Encik Jack dengan Boss IBM order chicken grill sos bbq, yang sampai sos macam sos cili Maggi tu... Gagal, gagal. Mungkin western food bukan specialty kedai ni.
Masih kedai yang sama, makanan terrible, tapi air sangat generous. Gelas ni portion untuk 2 orang. Memang kalu minum sorang 1 pun boleh kembung perut. Tak sesuai untuk seorang budak minum. Air buah kat kedai ni memang pure. Rasa buahnya. Presentation bagus. But no thanks. No repetition.
Ada satu malam, teman Boss IBM keluar jumpa kawan lama dia. Kitorang tak tahu nak jumpa kat mana kat area Sungai Dua tu. Main terjah aje kedai charkoayteow yang nampak ramai orang. Full house sey.. Sedap sungguh rupanya. Next time cerah harapan nak repeat. See, kedai buruk-buruk, hiasan tak ganas tapi makanan sedapnya aku kasi 5 bintang. Bab kari-kari kitorang memang tak tahu nak nilai how sedap is supposedly sedap. Pada aku, semua kari Penang tak sedap. Tapi bab charkoayteow ni, memang takleh kencing aku la. We've been testing in so many places, so far this one is the champion. Puas hati. Cumanya, kedai ni terlalu bising. Tak sesuai nak jadikan tempat meeting sebab everyone need to shout to talk to each other. 
Sebelum Boss IBM balik, encik Jack ajak try Pak Mat Western Cafe, area Bukit Minyak/Tengah. Tak ingat. Ni pun ramai orang recommend dalam fb. Selalu la keluar dalam feed. Kedainya sempoi aje. Kaunter tempat bayar aje nampak hispter. Tapi dining area buruk giler. Sini pun full house. Aku dengan budak-budak order chicken chop, encik Jack order set lamb chop with nasi goreng, Boss IBM order mix grill... Semua orang puas hati dengan makanan masing-masing. Sosnya tak manis. Yang ni yang susah nak cari ni. Coleslaw dia tak berapa best, aku buat lagi sedap tapi masih boleh dimaafkan. Fries dia perfectly fried, tak berminyak dan tak bau minyak recycle. 

Kedai Pak Mat ni ada buat delivery. Aku dah tanya area umah aku pun diorang hantar jugak, tapi minimum purchase about RM20 gitu la... Ok la kan. Umah aku dengan kawasan ni jauh jugak. Mak suka.. Macam ni la kalu nak bisnes. Jom sapot bisnes orang kita.
Adam takde sebab dia bad mood.

30 Januari... Happy birthday Boss IBM... Life dia baru nak bermula tahun ni... Ahahahah pecah rahsia pasal umur. Aku takde apa yang mampu beli... So I bake cake for her. Dia nak butter cake. Ok, kek Azie Kitchen aku buatkan. Tak pernah mengecewakan. Just use pure butter, and it'll turn out good. Trust me. Mak taat, dia guna cap Anchor, mak guna Anchor jugak. Nak beli Lurpak, nanti aku kaya sikit lah hahahaha...
Birthday girl intai birthday cake dia.
Masa aku baking-baking ni, Boss Ibm keje dari rumah. So, dia takleh nak tengok la apa aku buat. Bila dah tahap jiwa kacau takde mood nak keje tu dia curi tulang jugak masuk dapur ngintai apa orang buat.
Selalunya aku buat kek, aku separuhkan resepi sebab takde orang nak makan. Kali ni guna full recipe lah. Sebab Boss IBM akan bawak balik KL. Alaaaa lupa nak ambik gambar masa dia tengah kembang sempurna... Ingatkan perfect la sampai masak tu. Rupanya crack jugak kat tengah... Hari tu buat kek carrot Mat Gebu guna temperature yang sama, elok je masak tak crack. Lain kek, lain suhu, ok noted. 
Keji la sikit rupa kek butter ni. Nasib baik ada lebihan buah yang kitorang makan as dessert tadi. Boss IBM ambik tepek buat hiasan atas tu. Jangok la sikit nampak kek dia. Kemain kek harijadi ke-XX ni...
Nah. Santek tak Kak Tonnn???
Santek, santek jugak. By the time nak potong, nak kena kemas balik buah-buah tu. Ni hah rupa keratan rentas dia.. Gebu... Nasib baik jadi.. Or I'll spoil someone's XXth birthday mood!
Ada orang tu, busy bee lah dia buat kad harijadi ciklongnya... Birthday Mommy dia takde pun nak buat kemain macam ni. Jeles mak.
Hadoiii... Special sungguh birthday Boss IBM ni. Kena angkut bawak balik KL tepek kat fridge tuh. Takpun buh dalam frame. 
Sekolah dah nak bukak. Suruh Adam kapur kasut tapi adik yang sudahkan... Huh, Adam, Adam... Bila la nak berubah.


Friday, January 20, 2017

#1399 Me Vs The Young Grandma

Kucing aku ni dah nak beranak. Dari semalam lagi dah nampak pelik. Mengiau pun lain macam aje bunyi. Restless sangat dia. Dengan kitorang-kitorang sekali gelabah. Naik-turun-naik-turun duk suruh bukak pintu bilik. Nak beranak dalam wardrobe ler tu. Kitorang dah sedia sarang tempat beranak tapi mana ler dia mau. Dalam lemari jugak la dia ndak. Kucing-kucing yang kenal semua perangai macam tu time nak beranak.

Sejak semalam lagi kejap-kejap jilat bontot dia. Dah turun air ke dia? Kesian sangat. Serba tak kena lah kalu tengok kat dia. Bunting sulung lah katakan. Macam orang la jugak. Tak pernah beranak tak tahu nak buat macam mana. Semalam masa nak naik tidur, aku suruh encik Jack kurung dia kat dapur. Ruang tamu kan ada karpet, sofa, lantai pulak kayu. Buatnya bleeding sana sini, tak ke haru nak menyental. Dirty jobs macam ni kau agak dapat kat sape? (aku ler tu) Tapi laki aku tak kurung jugak dia. Hangin mak. Takpe, aku dah ugut encik Jack, anything happen, dia kena cuci. Aku malas. 

Sepanjang malam entah berapa kali Putih ni naik turun duk cakar pintu bilik suruh kitorang bukak. Mengiau tu toksah citer la bergema satu rumah. Oh macam ni ek kucing nak beranak. Ni semua salah encik Jack. Aku tak bagi masuk rumah awal-awal tu dia kesian bagi jugak masuk. Hah, satu rumah takleh tidur duk dengar dia cakar sana sini.

Bangun pagi ni, bukak-bukak pintu bilik dia dah ada depan pintu, as expected, dah turun darah. Laaarrhhhh... Aku dah la bangun lewat pagi ni. Nak semayang lagi, nak siapkan bebudak ni lagi. Masa nak semayang tu dengar Zaraa jerit, Putih naik atas sofa, lekat darah kat situ. Waaaaaarggghhhh.... Nak marahnya kat orang yang tak dengar cakap aku semalam.... πŸ‘ΏπŸ˜ πŸ˜ 

Nak semayang macam mana ni kucing berdarah ni asyik ke sana sini... Last-last aku bukak pintu, paksa dia keluar. Laters la urus hal dia. Nak siapkan budak-budak ni dulu. Lepas semayang dia dah takde. Pegi umah owner dia la... Kesian jugak kat dia. But what to do, I have plenty of things to do this morning...

Lama tak nampak bayang dia... Ingatkan dia dah beranak. Tup-tup pukul 10 pagi dia datang. Tengok perut tak kecut lagi... Tak beranak lagi rupanya.. Bulat anak mata datang dekat aku. Tak tahu apa dia nak. Tapi duk mengiau tak berhenti la. Bagi ikan tak nak. Dedak lagi tak mau. Agaknya nak mengadu sakit kot... 

Sampai tengahari dia tak beranak-beranak jugak. Aku bawak dia pegi umah tuan dia. Tuan dia kurung dalam cage. Senang kan. Cage umah aku yang portable kecik sikit, takut dia tak selesa sempit-sempit. Aku tinggal la dia kat situ. Nanti pandai-pandai la dia beranak tu... 

Haih, tak pasal-pasal kucar-kacir 2 rumah. 

Monday, January 16, 2017

#1398 Me Vs Dramaland The Return

Nombor post aku KIV dulu sebab banyak post terkebelakang tengah sort tak habis-habis lagi keje editing. Bila habis, bila publish aku pun tatau. So, in the meantime just enjoy whatever I post here. Kalau ada lah! Kira oklah ni mak ngah. Most of my fellow bloggers dah 5 tahun tak updates ok... 
Hari ni serba tak kena. Masak nasik, nasi lembik. Masak kari, kari masin. Sape suruh tengok citer sedih sebelum masak kan. Terbawak-bawak emosi sampai ke dapur. Yang masin tu entah lebih garam entah terlebih linangan air mata. Puuiiii...

Dah lama tak tengok citer Korea. Lepas Descendant Of The Sun, tercari-cari drama yang bagus. Memang tak jumpa ler. Nak jumpa balik, kena tunggu 4,5 tahun la pulak... Skang ni citer Korea terlampau banyak yang release sampai takde kualiti. Citer balik-balik pasal benda yang sama. Kalu 90an, asyik-asyik pasal terminal ill disease.  Kalu zaman skang ni, asyik pasal anak jutawan, berebut harta. Kasi aku citer lain lah!

Sape tengok citer ni ending episod 13 nangis macam telaga pecah, I feel you. Kahkahkah.. Adoiii... Sape la tulis cerita ni.. Sedih-sedih sedap. Tapi tak romantik. Tok Ram tu 800 tahun pun tak romantik. Yang ni 939 tahun, lagi tua dari Tok Ram. Ko rasa? Mesti la tak reti nak skinship-skinship ni..

Trend drama Korea skang ni kalau rasa rating dah tinggi, time nak hujung-hujung episod ni suka la release special episode. Saje nak kasi orang saspen lebih dan ternanti-nanti the next episode. Menyampah! Special episode ni biasanya diorang selit the making, behind the scenes, best scenes benda-benda gitu la. Huk aloh, special episod ni bagi aku boleh letak lepas final episode. Untuk yang tak boleh move on, especially.

Aku mula-mula tengok citer ni menguap je.. Macam boring sebab tak berapa paham. Dekat-dekat nak habis citer ni baru la makin exciting. Tapi sebab tak romantik tu jadi kurang sedaplah pada aku. Ke sebab hero tua tak tahu lah.

Bila dah start buat hal balik ni, part gardening pun kureng lah skang. Tak tahu la... My japanese roses tak berapa menjadi kali ni. Masa tinggal nak pegi Europe baru ni lagi, dah nampak tak berapa cantik. Daun makin hari makin kerinting dan mengecil. Batang cepat reput. Lepas satu, satu pokok jangkit. Terkena penyakit ke ros jepun aku? Ke sebab selalu kena kencing dengan kucing jantan jiran... Hadoiii putus angin dah rasa. I tried to revive them so many times.  Tapi tetap mengecewakan. Kali ni aku nak biar je mati semua. Pastu bila datang angin mood elok sikit, I'll order online. Kat nursery payah nak jumpa ros jepun ni. 

Aku sekarang ni asyik mengantuk siang malam. Jetlag relapse ke? Ahahahaaa... Sungguh wei. Letih aku mata asek nak tutup je. Jangkit dengan si Aulo la ni. 24 jam tido mak buyung tu.

Ngantuk lah pulak.......