Dark Fellows

Get My Updates By Email

Thursday, July 6, 2017

#1429 Me Vs 36 Kali

Happy Birthday Blog Diva!!!!!
Macam kenaaaa sangat dgn gmbr ni ;p
Hari ni aku posa lagi. Bangkit sahur dan ingatkan diri sendiri yang hari ni harijadi aku. (I'm hopeless about time and date nowadays, selalu lupa tarikh and their significance) Aku orang pertama yang wish birthday aku hari ni. Love yourself first. Once aku dah wish kat diri sendiri, then it's ok lah kalu ada orang lain yang lupa wish aku. Fortunately, semua insan kesayangan tak lupa birthday aku. Alhamdulillah and thank you everyone for your thoughts.

Dah nama pun posa, sah-sah la lemau dan sendu sepanjang hari. Hari ni ada majlis jamuan Aidifitri kat sekolah Adam. Sesambil kena sign keputusan exam. Skang ni depa tak bagi buku rekod dah. Pegi sign kat kertas simpanan cikgu aje. Result pulak, dah lama tahu sebab semua kan boleh check online aje. Pegi semata-mata nak sign tu je.

Ikutkan hati malas aku nak pegi. Kan aku posa. Baik terjelepek kat umah aje. Pastu pikir-pikir cara waras balik, kang kalu aku tak gi... Encik Jack la yang kena pegi. Buatnya cikgu komplen macam-macam pasal Adam dalam kelas tu (main masa cikgu ngajar ke, tak buat homework ke, tak bawak buku ke etc) kang ribut petir pulak kat Adam.. Sometimes aku kesian sangat kat Adam. Selalu kena marah. Dah la budak-budak lain ada gajet, dia takde.. Rasa macam kitorang ni selalu menafikan hak dia pulak. Selalu komplen slash kritik slash kutuk dia... Padahal bukan teruk sangat pun dia... Insaf..



Berdebar-debar aku nak jumpa cikgu kelas dia. Manalah tahu mimpi ngeri jadi nyata ni, nanti encik Jack tanya cikgu bilang apa sama aku, apa aku nak cakap? Cakap benda betul karang Adam jadi mangsa pulak. Kalu tipu, tak sampai hati pulak. Apa-apa hal, meh jumpa cikgu dulu. Encik Jack tunggu dalam keta je sebab takde parking. Fuuh!!! Molek sangat perancangan Allah terhadap aku hari ni.

Tiba giliran aku jumpa cikgunya... Cikgu kelas dia ajar Pendidikan Islam. Huhu... Aku kalu boleh nak jumpa cikgu Math or Science dia. Tapi dah bukan cikgu kelas dia, memang takleh nak jumpa la. So, aku pun tanya je la cane Adam dalam kelas... Cikgu kata Adam behave well. Ada la time nampak khayal tu tapi bila cikgu tanya, dia boleh jawab. Syabbas mera betha! Pastu aku citer la pasal result Math dia yang teruk tu... Ustazah kata, don't worry bukan dia sorang je dapat markah teruk macam tu. Ramai lagi classmates dia yang dapat D for Math. Ustazah kata memang ramai yang result drop sebab start tahun ni silibus lain. Cikgu-cikgu sendiri pun baru-baru je nak master. So she told me it's ok... See? Kesian Adam kitorang duk marah dia kaw-kaw pasal Math. Memang la dia tu lemah Math sejak dulu lagi... Menurun aku. Huhu. Tapi pandai English. *clap *clap*clap

Nasib baik feedback ok, takde la bad mood boss aku ni. Balik umah, sambung agenda terjelepek aku. Encik Jack tanya nak celebrate kat mana malam ni. To tell you the truth, posa-posa ni aku takde nafsu nak berjimba. Lagipun esok sekolah kan. Aku paling bosan kalu keluar makan malam, anak-anak mengantuk kat meja makan. Dah masuk their sleeping time kan. Celebrate later-later lah, weekend ni ke... Malam ni masak makan kat umah je la. Berkelakuan baik bini encik Jack tahun ni. Hadiah birthday pun tak mintak. Baru ni dia ada kata nak belanja aku makan durian kat Sunway. Tapi aku dengar gitu-gitu je... Like I said la, aku takde nafsu langsung nak keluar-keluar. 

Birthday tahun ni paling sendu dalam sejarah kot. Tahun lepas paling best sebab dapat celebrate dengan semua family aku kat kampung (birthday aku jatuh pada hari raya pertama)... Tahun ni rasa macam bukan birthday je. Maybe sebab posa kot.

Petang masa aku sibuk-sibuk nak masak for berbuka, encik Jack keluar. Aku tak suspect apa-apa la ingatkan pegi lab tutup alat eksperimen dia. Balik-balik tengok dia bawak 3 pek durian ni. Eh, ada sungguh la! Ahahaha... I'm happy. Tapi tu lah, posa-posa ni letihnya sampai nak buat muka happy pun tak lalu. Dalam hati I'm grateful for him. Walaupun... Dia beli sebab dia sendiri yang teringin nak makan! Hehe... Pun boleh lah. Sebelum berbuka, dia dulu yang rasmi durian birthday aku ni. ;p
Masa nak keluarkan bahan-bahan nak masak dari dalam fridge, tetiba ternampak eh ada kek laaaaaahhh ahahahahahaha.... Tak sangka langsung! Pandai pulak dia buat saprais kat bini dia. Oh ada kek lagi aku tahun ni. Aku pun tak terfikir langsung nak mintak-mintak kek ke apa. Yang aku tahu, aku aim nak habiskan posa ganti ni je... Hahahah.. Alhamdulillah... Tq encik Jack..
Kek feveret aku lah... Tak cakap pun aku nak kek apa. Tapi dia tahu aku suka kek ni. Kesian Adam nak kek coklat tapi daddy belikan semua flavour sama.
Tengah malam baru aku makan kek. Memang perangai aku, masa berbuka wajib makan nasik. Lepas makan nasi memang takleh nak masuk apa dah. Lepas Isyak la kalu start nak mengisi perut lagi kalu larat. Macam mana la nak gemuk kalu masuk sikit dah kenyang?
Lauk berbuka cincai aje. Masak apa yang ada dalam fridge aje. Aku ni simple je.. Nak-nak pulak aku sendiri yang kena masak. Letih-letih ni lagi la malas nak buat benda yang rumit-rumit.. So, ikut suka tukang masak lah nak masak apa. Sape nak makan, makan. Sikit pun aku tak kecik hati kalu orang tak nak makan. 
Gambar-gambar kat bawah ni aku belanja korang sebab dah berkurun tak update blog. Nak buat entry satu-satu rasa macam takde kekuatan jiwa. *saiaaa taaa kuaadddd Gambar bawah ni ada macam-macam. Tak ikut turutan masa dan tempat. Kalu nak tengok, tengok lah. Aku saje tepek sini sebab aku nak delete dari Dropbox aku yang makin penuh...
Biskut raya bila habis nih...
Bukak posa ganti... Daging black pepper.
Iftar ganti, murtabak raja 2 keping. Cukup le tu.
Pajeri nenas style Kelantan. Resepi Puan  Iron Chef.
Entah jadi ke tidak pajeri aku ni. Kan posa.
Perut air asam MIL request. Aku buat tapi tatau jadi ke tak. Posa kan.
Cucuk satay 29 Ramadhan.
Iftar 29 Ramadhan.
Juadah raya @MIL's place
How to flatlay your picture.
Nasi ayam kampung. Breakfast lepas raya @KB.
Beli mahal-mahal tapi tertipuuuu
Lepas raya masing-masing cari benda alah ni. Muak lauk raya!
Eksaited aku jumpa agar-agar kering ni. Tapi perisa dia tipuuu sangat. Tak macam dulu-dulu.
Boss IBM bagi pizza base. We make pizza.
Pisang. Tu pun tak kenal?
Iftar ganti...
Durian birthday yang tak berapa sedap we make tempoyak, ladies..

Friday, June 30, 2017

#1428 Me Vs Make Over Mojo

When your home make over mojo is here but your money is not, you make over in your mind! LOL. Aku yang 'draw', aku yang 'paint' pastu aku jugak gelakkan diri sendiri. Lawak giler macam budak tadika lukis. 
Skang ni dah tak berfb, dah tak drama marathon, banyak la masa-masa yang menyakitkan hati sebab duk ternampak-nampak aje pemandangan yang sekian lama memang sedia ada tapi aku tak perasan sebab asyik sangat dengan online kan.

Tak sangka sangat-sangat. Ingatkan bila dah tak main fb ni dapatlah bonding-bonding dengan my kids... Rupanya bukan bonding dengan anak-anak je yang aku dapat, bonus bonding dengan rumah sekali at the same time. Fuh. Bonding dengan anak no komen lah... So far alhamdulillah. Sejak mata dah tak mengadap skrin sangat ni, banyak benda yang makin bukak mata aku. Pasal anak mostly. And pasal rumah.

Tang rumah yang sendu tu. Bila kau banyak masa duk tatap rumah kau syurga kau ni, banyak la yang aku makin tak puas hati. Ye lah, dulu masa naik umah, knowledge tidak lah sama level macam sekarang ni. You have to make mistake to learn the lesson kan. 

Senang citer, ada benda yang aku nyesal buat dengan tak buat kat kitchen aku ni. Aku pernah citer kan masa proses nak masuk umah ni ada 4  perkara besar dalam hidup kitorang terjadi dalam tahun tu. Jadinya, aku anggap aku ni mangsa keadaan yang menyebabkan aku dapat kitchen tak seperti yang aku plankan sebelum tu. Lepas 6 tahun duk sini, mata makin hari makin sakit tengok kitchen aku yang aku sifatkan ugly-ugly Fiona ni. Rasa nak flip 100% kitchen ni. Nak tukar pintu kabinet. Nak tukar kaler kabinet. Nak tukar table top. Everything!

Masalahnya duit takat 4 angka ni kau nak sembang apa? Banyak kali dah aku komplen dengan encik Jack... Bukan komplen sangat la, dia macam sesi sembang luah-luah dari hati pastu let go. Hahaha.. Tapi Encik Jack tak komen apa la sebab kononnya silap aku lah yang pilih kaler dan material kitchen cabinet ni... (no, aku bukan pilih yang ni, ni semua salah paham sebab 4 perkara besar yang jadi tu la... yang jadi mangsanya aku) Solution yang paling jimat ekonomi adalah, sapu cat. Tu yang aku edit gambar atas tu aku paint kaler putih nak tengok cemana gambarannya. Erkk... Huduh sebab aku draw buruk ke sebab memang kalu cat kaler putih jadi makin buruk...????

Pikir-pikir banyak kali lepas tu... Kang kalu cat kaler putih, resultnya lagi buruk dari yang sedia ada skang ni apa cer? Kang tak pasal-pasal dari nak jimat bajet, kena tukar seketul yang baru. Hohoho... Eh, aku onnnnn je kalu ada pihak yang sudi sponsor kitchen baru aku ni hehehe.

Dah refer kat youtube cemana nak repaint kitchen cabinet. Tengok macam senang je. Tapi tu lah. Aku tak berani nak sahut cabaran. Takut turn out hasilnya lagi kartun huhuhuhu makin sendu la pemandangan kat dapur ni....

Ni tengah pikir cemana nak cari duit dalam masa yang singkat lagi terdesak ni. Kalau boleh, satu rumah aku nak flip. Sofa dengan perabot lain aku tengah diskas dengan encik Jack nak buat garage sale. First step try iklan kat group taman dulu. Kot ada jiran-jiran berminat boleh la angkut by hand aje dari rumah aku. Senang kan.

Alahai. Nak mekap rumah tapi duitnya sendu.

Monday, June 19, 2017

#1427 Me Vs Iftar Chronology

Dah lama tak citer pasal cucu bulu aku tu kan. Kelmarin dulu aku nampak dia kat depan pagar owner dia, tengah lepak tepi jalan. Bila panggil-panggil, dia datang. Mula-mula datang sekerat jalan je, jual mahal. Pastu datang balik... Buat jinak-jinak merpati pulek. Dia tu kucing!
Dah besar panjang dah pun dia. Sekarang ni owner dia dah bagi lepas bebas kat luar dah. Berbulan-bulan duk kurung dia dalam rumah tak bagi keluar. Kalau dah kucing kampung tu mana mau duk terkurung aje. Mesti cari jalan jugak nak keluar. Dah besar ni sebijik macam mak dia dulu... Kat mana la mak dia sekarang ni. Elok ke tuan baru dia layan dia...
Sebelum balik raya ni, aku nak clear semua gambar-gambar makanan iftar untuk bagi ruang kat gambar raya nanti. Cheh macam la aku rajin nak ambik gambar sekarang ni. Ha, ni nak citer baru ni pegi Tesco encik Jack ambik perut lembu frozen. Nak makan perut air asam. Aku ni seumur hidup tak pernah buat. Makan pun tak pernah. Perut dalam mi celup tu ada la makan kekadang. I have no idea cemana perut air asam ni taste like. Pernah tengok rupa perut air asam ni masa kecik-kecik dulu kat kampung time orang buat korban. Tapi lama sangat dah. Punya la nak makan sangat-sangat, boss sendiri yang google resipi perut air asam Azie Kitchen tunjuk kat aku. Hoh. Ini kes berat ni. 11 tahun kawin tak pernah-pernah bagi resipi suruh aku buat. Kalu aku suruh fikir menu, cari resipi pun dia tak buat. Kali ni memang desperate measures lah tu. Nah, aku buat jugak la.... Tanya Iron Chef gitu-gini, siap la jugak. Tapi tak tahu la rasa dia jadi ke tak. Aku suruh tunggu makan kat kampung dia tak nak.
Mi kari pun dia jugak yang request.. Tengahari lagi start masak. Benda-benda camni kan renyah banyak benda nak kena prepare. Mi kari lagi serta condimentnya, perut air asam lagi, nasi untuk Adam lagi... 4 orang, 4 selera. Penat tukang masak I tell you. Kalu masak benda yang boleh prepare in advance takpe. 
Daun pisang ni pun beli kat Tesco haha hilir kan aku. Bancuhan tepung cekodok ada lagi tak habis goreng. Aku modified jadi lepat. Tambah kelapa parut je. Jadi ler tu. Kukus atas penapis santan je pun. Takat aku je nak makan. Boss tak makan kuih kukus-kukus ni.
Henpon aku problem sebelum pegi Europe aritu lagi. Tapi bertahan la sampai ke hari ni. Time dia giler tu, bertabah la. Time ok, ok pulak. Seminggu dua ni henpon aku ni asyik hanged je. Kadang, nak bukak apa-apa media punya la lama duk loading-loading-loading tak sudah. Ikutkan hati, aku malas nak beli-beli henpon baru. (*mana nak cari pompuan purba macam ni?) Malas sebab, aku ni once dah selesa dengan something tu, I do not wish to change and start anew. Aku ni ambik masa untuk sesuaikan diri dengan situasi baru. Begitu jugak dengan henpon baru. Tapi makin lama henpon makin uzur. Henpon S4 aku tu beli tahun 2013 kot. Henpon ni kan, walau tak rosak pun, bila dah lama kita tetap kena, terpaksa tukar baru. Sebabnya yang aku nampak depan mata dan aku experienced sendiri; bila henpon kita dah ketinggalan, processor dia pun dah takleh nak catch up dengan henpon yang terkini/terkemudian. Format media pun depa update selalu, bila komponen henpon dah jauh terkebelakang ni, dia dah takleh nak baca/ takleh nak update dah... Dah tak compatible dengan masa. Itu la yang jadi kat henpon lama aku. Boleh je kalu nak guna lagi. Tapi stress akan lebih bila aku duk di kalangan ramai orang yang ofkosnya, guna henpon yang lagi baru lagi dari henpon aku. Orang lain rilek je duk surfing, aku jugak yang terkial-kial tak dapat line... Sama jugak kesnya macam astro. Kalu umah kau tak pakai astro, masih boleh tengok tv. Tapinya, tv kau kedut seribu la... Habis ditarik coverage kat piring astro orang sebelah. Haaaa camtu la jadi kat henpon aku bila duk dengan orang guna S7.. Suffer aku masa kat Europe aritu.  
Dengan penuh berat hati, aku mengalah ajak boss pegi Seng Q. Mengalah tu sebab boss dah ajak banyak kali pegi beli henpon baru (*kan dah kata mana nak cari pompuan purba tak materialistik macam ni) Tapi aku yang tak nak. Ye lah, selagi boleh guna, guna je lah buat apa nak membazir beli benda ikut nafsu... Itu memang didikan Puan Menteri. Dari kecik memang dah diterapkan jangan nak ikut trend, jangan nak ikut orang. Ikutlah poket sendiri. Dulu.... Aku pernah terfikir, aku ni kalu tiba-tiba ada banyak duit (atau tiba-tiba Allah bagi rezeki jadi jutawan ke), adakah aku ni akan remain frugal atau aku akan berbelanja dengan boros... Now is the time. Nampaknya, I'm still the frugal, primitive one. Thanks to Puan Menteri.
Samsung Free raya kit.
Okay, sebelum ni masa awal-awal S4 aku tu buat hal aku dah riki-riki la dengan Nik Pareh, Menteri Telekomunikasi Dan Pergadgetan kitorang. Dia dah bagi list henpon yang berpotensi sesuai untuk aku with the pros and cons. Dalam list tu ofkos la termasuk P10+ dengan S7... Masa aku riki-riki tu aku belum dikurniakan rezeki oleh Allah Taala. So, aku pendamkan aje la... Takde duit, buat cara takde duit. Tak perlu nak bergolok gadai untuk benda yang makin susut nilai macam ni.
6 bulan berlalu, aku masih pakai henpon purba aku tu. Trust me, aku dah tak jumpa sape-sape yang pakai S4 kat negara ni, sekarang. Now, alhamdulillah ada la rezeki lebih sikit. Bulan ni pun banyak promosi. Aku nak grab peluang ni la... Lagipun aku pikir jugak, andai kata berlaku apa-apa emergency kat tengah hutan Grik tu, apa la aku nak harapkan dari henpon purba aku ni. Wifi Unifi umah yang strong macam Chuck Noris ni pun kadang-kadang henpon aku tingtong jugak. Bateri pun dah kong. Ini bahaya. Aku kena beli baru jugak ni. 

So, hari ni pegi Seng Q la lepas ambik Zaraa sekolah. Sementara nak pegi ambik Adam kul 3.30 sempat lagi ni beli henpon. Boss macam nak suruh aku ambik S7.. Nik Pareh pro P10+... Pening aku. Aku, kalu beli henpon, aku nak cari yang kamera bagus je. Yang lain-lain features and function canggih aku bukan guna pun. So, aku tak aim yang termahal la. Masalahnya, henpon kamera lawa sumer mahal-mahal... Kena ada 3 ribu baru sedap nak bercakap. S7 RM2600+.. Berbelah bagi aku. Kat Seng Q tu sampai salesperson penat ngikut kitorang kejap kat Sambung, kejap kat Huawei.. Last-last, aku ambik Sambung C9 Pro aje... Kalu mengikut Nik Pareh, C9 nih skrin besar, bateri besar tapi processor dia guna yang gred pertengahan. Tapi bila sembang dengan jurujual, dia kata tahap kita ni bukan guna giler-giler... Takde masalah. Aku tengok Puan Rozita Ibrahim Ratu Jamu Malaya tu pun pakai Mate 9 je... Itu citer jutawan, businesswoman yang busy 24 jam... Aku ni takat duk umah guna henpon bukak media sosial jarang-jarang, wasap tu je... Bukan jenis segala hal meeting, client details sumer nak save dalam henpon.... So, I think that should be enough for me.. Beli mahal-mahal tapi guna apps yang sama 2,3 tu je jugak. Bukan nak main game pun.

Antara sebab lain aku ambik C9 nih, sebab dapat free raya kit worth RM350 katanya. Dalam tu ada mini fan, SD/memory card, speaker slash powerbank, selfie stick. Boleh la tu. Ini antara cara aku nak memupuk rasa rendah diri.. Ececeh... Kang pakai S7, S8 asyik nak keluarkan henpon je rasa nak tayang kat orang.. Hahahaha... Kan dah beli yang murah ni, diam-diam sorok sudah. 
Semua gambar kat bawah ni ambik guna henpon baru. Tapi rasa macam takde la lawa sangat pun gambarnya... Tak reti nak guna lagi ke apa. Kalau benda kaler merah, menyala sangat intensiti kaler tu... Kat mana ntah setting colour... Kadang-kadang ok pulak. Sah tak reti guna. Henpon lama tiap kali nak ambik gambar nak kena klik kat mana nak fokus... Yang baru ni auto fokus tapi tak sharp pun? Ahahahaha.... I need more time to get use to this new gadget... 
Esok dah nak balik raya... Panas-panas ni risau nak tinggalkan tanaman. Irigation system aku dah tak berapa menjadi. Kadang keluar, kadang tak keluar air... Tu yang bawak keluar bath tub Zaraa tu... Kang terendam lama dalam air, mati jugak. Kalu habis air dalam tu kering gegaring mati jugak. Haih... Macam tu la kalu mengharap pada sesama makhluk yang ada kekurangan...

Esok balik yay!!!!