Dark Fellows

Get My Updates By Email

Sunday, October 8, 2017

#1440 Me Vs Tub Hygiene

Seminggu dua ni basuh kain asyik keluar benda hitam berkeping-keping. Misteri sungguh. Ingatkan ada sesapa lupa keluarkan kertas dalam poket seluar masa basuh kain ni. Eh bukan lah. Sebab masa aku buat tub hygiene tuh, pakai air je pun benda ni keluar jugak. Ni mesti benda dari dalam mesin basuh ni. Getus hatiku. Chewah bahasa.
Lepas basuh kain.
Kemuncak kesabaran aku masa nak keluarkan kain untuk jemur, hah keluar salji hitam ni. Ini memang way out of my control. Banyak giler kot keluar. Takleh jadi ni. 
Sementara tunggu technician aku ni balik lab, aku usaha je la dulu run tub hygiene sekali lagi. Nah, keluar banyak jugak benda hitam ni. Aku dah memang tahu kegunaan tub hygiene ni, pernah terbaca kat fesbuk suatu ketika masih aktif berfb. Disebabkan baru 7 bulan kot pakai mesin ni, takde la aku berhasrat nak kalut cuci wash drum ni. 7 bulan kot. 7 bulan. Mesin basuh aku yang lama sebelum ni pakai 10 tahun, takde pernah sekali pun cuci tub tuh. Dah memang takde function cuci dalam tu pun. Ok je 10 tahun tak pernah keluar apa-apa.
Clogged kat situ. Penuh lumut yang tertanggal dalam tu.
Bila engineer aku ni balik lab, dia operate la mesin basuh ni. Ikutkan aku, aku suruh call Seng Q aje report mesin rosak. Sebabnya masa buat tub hygiene yang last tadi tu, bila nak rinse dia jadi error sebab clogging air takleh keluar. Damn. Now satu apa keje pun takleh nak buat dengan mesin basuh ni. Terpaksa la cebok air tu curah manually sampai kering baru boleh tonggeng. Tu dah tonggeng baru nampak memang dia clogged kat salur drain tu. Clogged dengan benda hitam tu la banyak sangat bersepai nak keluar.
Can you see the black substance yang aku tanda (?) yang melekat kat wash drum aku tu? Itu la bendanya... Aku rasa tu mold yang grew within the tub. Kita kan basuh kain pakai air. Lama-lama akan tumbuh lumut la belah dalam tu. Disyorkan seminggu sekali lepas basuhan, set ke mode air dry untuk keringkan dalam tub (tanpa kain basuhan). Nanti dia akan run 90 minits or so untuk keringkan belah dalam tub tu. Cara ni agaknya boleh la lambatkan pertumbuhan lumut belah dalam tu. Lepas tu, sebulan sekali kena buat tub hygiene. Nak cuci belah dalam tu lah tak nak jadi macam yang jadi kat mesin aku ni. Tu lumut dah tebal tu payah la nak buang. Kecuali boleh hulur tangan sental dengan berus sabut memang setel masalah la.
Aku study-study dalam internet, diorang kata beli sabun macam kat atas ni. Kat kedai Cosway RM14.90 je sekotak. Brand lain, aku tak tahu. Ini kira ikhtiar aku yang terakhir lah. Diorang yang dah cuba kat berkesan. Nanti keluar macam-macam kotoran yang termendap kat belah dalam tub tu. Okay, beli dulu then try. 2 hari dah serabut kepala otak aku ni nak setelkan masalah mesin basuh ni. Fedap pun ye bila lalu tepi mesin basuh yang takleh nak setel masalah ni. 2,3 hari ni keje aku duk kaup air, kaup benda hitam lumut dalam tu. Fedap giler.
Nah sekotak ni ada 2 peket. Sepeket sekali guna. Semua pun pesan jangan kedekut, ikut arahan kena guna sepeket sampai habis. Tuang dalam mesin basuh, wash biar tub pusing sekali dua pastu off. Biarkan tub tu terendam dalam air berisi sabun tu sampai at least 5 jam. Lepas tu on balik, set tub hygiene. Kalu lepas siap tu nampak tak bersih lagi, repeat la yang basic wash-rinse-spin tu sekali lagi or sampai kau puas hati bersih.

Ada yang pernah buat sekali je terus bersih. Ada yang buat sampai 24 jam untuk pastikan betul-betul bersih. Depends atas tahap kekotoran mesin basuh. Aku? Lepas guna sabun ni, takde la berkesan pun. Sebab dah terang-terang aku boleh nampak dari belakang mesin tu cemana banyak mold tu kat dinding tub aku tu. Setakat buh sabun, rendam sehari pun takkan boleh tanggal semua mold tu. Sama la konsepnya sabun pencuci jamban tu. Walau dia kata tak perlu sental, tapi cuci betul ke kalu setakat tuang pembersih jamban tu pastu tinggal then datang balik bilas dengan air je? Tak, kan? Tetap nak kena sental dengan tangan jugak baru benda tu tanggal. Hah macam tu jugak la mold dalam tub ni.

Lepas buat tub hygiene tuh, aku wash sekali lagi. Tetap ada jugak lumut yang keluar. That's it. Malas dah aku. Dalam 2,3 hari tu berapa banyak air dah guna untuk bersihkan mesin basuh ni. Boleh jadi gila aku kalu nak bersihkan sampai tak luar apa tu. Sebab dah terang-terang nampak kan mold tu sebanyak mana yang melekat. Just don't drive myself crazy. Padan-padan lah tu.

Last-last aku biarkan aje. (dah nak buat cemana lagi? nak hulur tangan scrub pakai berus sabut pun tak sampai) Basuh je lah kain baju dengan mold-mold tu sekali. Apa nak buat. Harapnya takde la yang kena penyakit kulit pasni haha.

Yang dah baca ni, pi jenguk mesin basuh korang. Yang ada function button tub hygiene, educate yourself to use it. Manufacturer tak buat button tu sesaje untuk jadi hiasan mesin basuh. Kalu nak buat tub hygiene ni, aku syorkan buat malam-malam sebelum tido. Sebab lama jugak nak tunggu dia siap. 2 jam kot. Basuh kain baju tu dulu. Siap jemur kain tu, boleh set untuk cuci drum wash korang.

3 hari tau aku miserable. Menyampah benda canggih ni. Mesin basuh zaman dulu tak payah pun buat benda-benda camni.

Saturday, October 7, 2017

#1439 Me Vs Sleeping Separately

10 tahun jadi mak orang, masuk tahun ni aku dah naik risau macam mana nak asingkan tempat tidur diorang ni. Kalu anak aku ni 2-2 sama jantina tidaklah aku risau sangat boleh je suruh tido sebilik. Ye lah ni sorang laki sorang pompuan. Yang laki dah 10 tahun. Bukan ke Nabi suruh asingkan tempat tidur antara anak lelaki dengan perempuan bila dah umur 10 tahun ke atas...

Dah lama jugak la kitorang menyuarakan hal ni pada anak-anak. Adam, macam yang semua kenal la. Dia memang takkan tido sorang nyer. Dari dulu lagi memang penakut. Adik pulak, dulu berani. Dulu lagi la dia nak tido kat bilik dia sendiri. Siap suruh daddynya pasangkan para kat atas kepala katil, nak susun teddy bear dengan baby doll katanya. Senang betul terpengaruh dengan cerita kanak-kanak yang dia selalu tengok kat tv. Hadoiii... 

Tapi sadly, sejak akhir-akhir ni Zaraa mula menunjukkan ciri-ciri berjangkit penyakit takut dari Adam. This is not good. Lepas tengok cerita hantu Haloween baru ni lah tu. Aku hangin betul. Satu rumah aku sound, jangan tengok cerita hantu dah. Dengan bapak-bapaknya sekali aku sound. Nak tengok boleh, tunggu bebudak tido dulu. Sendiri mau ingat la. Kalu tak dengar cakap aku, sampai ke tua la bebudak ni duk menempel dalam bilik master. Suruh ambik air semayang sorang-sorang kat bilik air bawah ni pun takut. Suruh naik ambik barang dalam bilik pun takut. Tak ke susah tu. 

Ada sekali satu malam tu, Zaraa dah tido. Masa tu aku tak tido lagi. Sekali dia bangkit, duduk sandar ke birai katil belah aku. Aku tanya dia kenapa. Dia cakap, dia tak boleh tido, selalu mimpi hantu. Yang tu lepas tengok citer Haloween tu lah. Tak ingat tajuk movie tuh tapi ada perkataan Haloween-Haloween lah. Kesian budak tu. Sampai terbawak-bawak dalam mimpi... Lepas tu memang aku marah giler-giler la sape tengok citer hantu. Iklan citer hantu pun aku suruh tukar channel lain. Menyampah kalu chanel Citra ke, Mustika HD ke etc, yang banyak chanel Melayu-Melayu tu lah, suka benar tayang sneek peek citer hantu. 

Minggu lepas dan minggu-minggu sebelumnya lagi aku dengan encik Jack duk buat perang psikologi kat diorang suruh tido sendiri. Mula-mula memang la payah. Tapi lama-lama duk perli-perli tu, nampak ada hasil la. Ada la few times yang diorang bagitau nak tido bilik sendiri. Tapi kitorang macam biasa la skeptikal, alah takkan diorang serius cakap tu. Lagipun bilik diorang tu takde tilam and need serious housekeeping sebelum boleh bagi diorang duduk.

Bayangkan, dia bagitau ni masa hari aku sibuk dengan hal mesin basuh giler aku tu. Penatnya hai. Tapi dah Zaraa sendiri bagitau nak tido bilik dia malam ni. Terpaksa la aku kemaskan jugak bilik dia walau penat macam apa pun. Orang tengah naik syeh tu kau jangan potong angin dia. Kang dia sentap terus tak jadi tido sendiri. Hah aku jugak yang susah. 
Aku iyakan aje lah. Dari petang lagi tengok diorang duk angkut segala harta diorang kat bawah ni naik ke bilik diorang. Hadoiii baru ingat nak lie down penat jiwa bergaduh dengan mesin basuh dah 2 hari. Naik jugak lah dengan batang mop, vakum, cadar dan sarung bantal. Diorang dah terbuka pintu hati nak tido sendiri tu, benda baik la kan.
Dipunggahnya their bedding dari bilik master tu dilonggoknya depan bilik. Adoi bestnya kalu petik jari je, gesek hidung ke, macam Bewitched tuh then semua keje siap sekelip mata. Sebelum naik mengemas kat atas ni, aku dah masak nasik siap-siap. Tahu dah, turun karang sure lapar kedarah. Kalu turun baru nak start masak nasik, kebulur lah nak tunggu nasik masak pulak. Ayam ikan pun siap perap garam kunyit dah. Tunggu goreng je. Okeh, baru senang hati boleh sambung ngemas!
Bilik 2 bijik kat atas ni kalu takde tetamu memang aku biar camtu je. Tilam tak bercadar, lantai tak mop, tak vakum. Sesekali diorang naik main kat dalam bilik-bilik ni. The major attention kat bilik ni nak kena mop berkali-kali la sebab lantai habuk tebal. Hahaha entah bila last aku mop tatau. Buat apa nak buang tenaga ngemop kalu takde orang duduk kan?! Hehek. Padahal pemalas.
Mula-mula Adam kata nak tido bilik dia sendiri. Aku ok je la mana-mana pun. Pastu bila dah siap kemas segala, dia tukar pikiran pulak nak tumpang bilik adik. Hahahaha aku dah agak dah. Nasib baik bagitau sebelum aku kemas bilik satu lagi tu. Jimat tenaga aku yang memang pancit tahap apa dah ni.
Sejujurnya aku kalu boleh prefer Adam tido bilik asing terus. Tapi slow-slow lah. Bagi dia asing dari bilik aku dulu. Pasni kita saiko suruh tido bilik dia sendiri la pulak. Sebelum ni dia dengan Zaraa tido satu tilam. Now aku buat undang-undang diorang tak boleh tido sekali dah. Kena gilir-gilir tido tilam atas vs tilam bawah. Contoh; malam ni adik tido tilam atas, Adam tido tilam bawah. Malam esok adik tido tilam bawah, Adam tido tilam atas. 
Hype giler diorang ni nak tido bilik sendiri. To tell you the truth, aku pun tak tahu selama mana diorang boleh tido sendiri ni. Entah-entah malam karang jugak lari ketuk pintu bilik aku. Banyak kali aku remind diorang, takleh buat macam tu sebab dalam bilik aku dah takde tilam spare. Takkan tengah malam buta nak heret tilam berat-berat masuk bilik aku pulak kot. Hijau mak kau nanti!

Banyak kali aku ingatkan diri sendiri, this scene might not last long. Mungkin 2 malam lagi diorang dah givap tido sendiri. Aku kena bersedia. Takut keciwa ok! Entah la... Apa-apa pun aku malas nak pikir lagi. Penat giloss...

Encik Jack balik lab duk bersilat dengan mesin basuh tak setel-setel sampai ke malam. Aku pulak dari pagi sampai ke malam ni duk siapkan bilik bebudak ni pulak. Bila semua dah masuk bilik, tak sempat nak feeling-feeling pengantin baru ke apa. Semua berebut cari bantal.

Sesekali rasa sunyi la pulak takde 2 ketul tu sebelah katil aku. At least memalam boleh dengar orang kacip gigi!

Ni dah tido asing ni... Berapa la agaknya bil letrik bulanan. Yang pakai satu ekon je pun dah dekat 300.. Ni run 2-2 ekon tiap malam ni... Ni baru 2... Sat lagi kalu diorang lagi besar takkan nak suruh tido sebilik lagi. Kena tido asing jugak. Nah, 3 ekon run sekaligus tiap malam. Mau 4,5 ratus bil letrik. Terpaksa la itu harga yang perlu dibayar. Takkan aku je nak tido sedap berdinginan pastu anak-anak tido berpeluhan. Kalu buat camtu aku rasa, tak sampai 3 malam diorang lari punggah tilam tido dengan aku balik! Kau rasa?!


Huaaaarrrghhhh.... Selamat malam dunia. ZZzZZZzzzzzzZZZzZZzZzZzZzZzzz

Thursday, October 5, 2017

#1438 Me Vs Her Wobbly Tooth

Sebelum ni seronok dia naik quran besar, hari ni seronok gigi depan dia dah tercabut. Dah berbulan gigi dia ni wobbly. Sehari dua ni dia duk goyang kuat-kuat sampai terpusing ke atas dah gigi dia tapi belum tercabut jugak. Duk ngadu sakit gigi la. Ingat nak bawak la dia gi klinik sesambil nak simen geraham dia yang berlubang luas tu. Balik sekolah hari ni dia sendiri yang goyang sampai tercabut. Yayyyy!!!! Takde la aku miserable sekali bila dia duk ulang-ulang kata sakit gigi tu. 

Bila tercabut gigi tuh, terus nampak gigi baru putih-putih kat belakang. Dah lama kan dia duk bergoyang tak jatuh-jatuh tu. Aku dalam seronok ada jugak tak seronoknya. Ye lah, umur 6 tahun ni bagi aku awal lagi. Dia pun bukan reti jaga kebersihan gigi dia lagi. Awal-awal sangat ni, kang rosak pun awal jugak. Mana ada gigi ganti dah. Huhu... Takut jadi macam Adam la. Sekarang ni pun gigi dah kuning giler. Hari-hari berperang suruh gosok gigi. Penat.
Owh, hari ni dia bawak balik buku rekod. Nombor 1 lagi lah budak ni. Anak saper la ni bagus sangat ni?????? Owh lupa, anak Encik Jack. Tapi kalu tiap bulan dapat nombor 1 ni, berpeluh jugak nak kena beli hadiah. Dah selalu sangat dapat nombor 1 pun susah juge. Harapnya nanti masuk sekolah rendah nanti pencapaian dia kekal cemerlang lah juge hendaknya. Tapi aku malas betol nak pegi majlis anugerah pelajar cemerlang tu. Sebab dia selalu buat hari Sabtu. Kahkahkahkah. Boring ok majlis-majlis tunggu YB nih. Tak minat. Buat stail U kat Jepun la. Grad pun takde majlis. Masing-masing pegi ambik skrol pastu terus balik. Takde nak kena beli-beli bunga bagai.
Dulu aku risau kat Adam je payah makan. Sekarang ni, dari risau kat sorang dah jadi risau kat dua orang. Dua-dua payah makan. Tapi Adam ni, payah-payah dia pun, yang senangnya dia ni tiap hari makan nasi putih dengan ayam goreng. Tak payah buat lauk pelik-pelik lagi dia tak makan. Zaraa pulak, dia makan macam-macam but only when she feels like eating. Dulu masa dia kuat menyusu tuh aku tak risau sangat dia tak nak makan sebab body bagai dipam-pam jugak. La ni dah tak menyusu botol ni, ketara sangat kurus dia. Skang ni selalu jugak la dia ngadu sakit perut. Dah tak makan, gastrik la nak oi.
Cabaran nak besarkan 2 orang anak (je).

Tuesday, October 3, 2017

#1437 Me Vs The Little Quran Besar Reader

Masya Allah... Seronok takleh nak habaq! Hari ni Zaraa naik quran besar. Sebelum ni ngaji iqraa aje. Dah habis iqraa kelmarin. Punya la naik syeh daddy dia terus pegi carikan dia quran besar hari ni. Adam punya dah ada. Tapi daddy dia kata biarlah dia ada kepunyaan sendiri, lagi dia semangat nak baca. Owh so proud of you darling!
Aku tahu, anak orang lain mungkin lagi advance. Maybe seusia dengan dia ramai yang dah khatam quran pun. Tapi, aku sendiri yang buta quran ni, dah tentu lah aku tumpang happy anak aku lagi advance dari aku. Aku rasa ucapan tahniah jugak patut diucapkan kat tok guru dia. Tengkiu sebab ajar anak-anak celik quran. Pandai dia ajar anak-anak dia. I know how it feels bila tak pandai baca quran. Memang tak nak la anak-anak jadi macam aku ni. Alhamdulillah Allah bagi someone yang boleh diharapkan untuk bagi didikan agama untuk anak-anak aku. (aku je yang takleh harap ngehehehe)

Suka! Suka! Suka! *sambung lompat bintang

Tuesday, September 12, 2017

#1436 Me Vs Karipap Couture

Datang angin lintang pukang nak buat karipap pulak aih. Berbelah bagi nak buat karipap biasa ke karipap pusing. Sedap makan nyer karipap pusing lah ofkos. Tapi malas lak aih nak memusing karipap. Tak larat nak tadah telinga kalu tak menjadi, jenuh anak tokei karipap pusing ni nak komplen kat aku. 
Aku buat intinya in advance. Saje, tak nak rushing and kepenatan. Katanya! Aku minat karipap inti kurma daging tapi hari ni saje buat inti kari. Terfikir nak buat karipap ni salah satunya sebab daging korban ada banyak lagi dalam freezer. Meh le kita menggelenya perabis daging tu buat inti karipap. Kalu sesaje nak buat guna daging yang beli kat pasar tu rasa macam sayang jugak.
Mek aku ni, kita punya la nak buat karipap, dia tengok aku dadukan kentang dia bagitau kata dia dah lama tak makan potato salad. Laaarrrgghhh... Kena la buat kat dia sikit. Skang ni, malas-malas pun kalu dia cakap nak makan apa-apa aku terpaksa la paksa-rela buatkan jugak. Sebab dia kan asyik takde selera makan. Sekali dia sebut, kena buat la. Kalu tak buat nanti rasa guilty pulak.
Inti aku cincai aje buat asal ada rupa. Masak pakai kaki pun, kalu buh daging banyak-banyak sure lah sedap hoi. Eh, aku masak penuh kasih sayang pakai tangan tau. Jangan nak propa aku pakai kaki pulak.
Kulit pastrinya aku guna resepi kulit karipap Azlita Masam Manis tu. Tapi macam tak logik pulak sukatan minyaknya banyak benar. Macam nak buat kulit tat pulak. Tapi dah tuan tanah habaq lagu tu, kita polow je lah. Aku kan noob hal perkaripapan ni.
Aku ni dari dulu dan selamanya tak reti nak kelim karipap. Anak tokei karipap pusing tu ajar aku banyak kali dah tapi otak tetap takleh nak capture. Makanya kali ni aku dah ready acuan karipap. Kita seal pakai acuan aje lah. Tak payah tunggu anak tokei karipap tu balik lab baru nak kelim.
Cucu tokei karipap in action. Action je la!
Macam biasa la, mek aku ni setia menemani slash harass aku kat dapur and claim this is her territory too. Kena la bagi dia buat sikit. Baru la aman dunia. 
Masalah utama karipap aku ni (heh lain macam pulak bunyinya. Mind your minds, people)sukatan minyak dia macam banyak sangat.Doh pun jadi oily la... Nak seal macam mana. Gam pakai air pun dia tak lekat. Minyak & air tak bercampur remember? Makanya semua yang dah kepit tu lama-lama jadi terbukak tersengih macam kerang busuk. Karipap. Kerang. Busuk. Hahahahahahaha... 3 perkataan ni buat otak kuning aku ni ke lain pulak hahahahaha
Masa aku mula-mula buat ni anak tokei karipap tu tak balik lab lagi. Aku ikhtiar je lah dulu cemana pun tak nak bagi mulut karipap aku ternganga. Aku dah agak dah. Kalu dia balik nanti sure dia tak approve karipap aku ni. *haih susah nak sebut karipap ni tanpa terfikir ke lain wakakakaka
Nih, dak-dak wicet meh sini mokcik nak bagitau. Nak cari boipren cari la yang MACAM anak tokei karipap nih... Balik-balik lab terus masuk dapur tolong kelim karipap. Wakakakakaka... kenapa aku stresskan perkataan MACAM tu? Sebab aku suruh korang dak-dak wicet cari yang MACAM lah, jangan cari laki aku. Jangan buat-buat tak paham pulak. Jangan macam-macam dengan mokcik ok.
Nih dak-dak wicet oi, tak yah nak cair kalu boipren bagi bunga 500 kuntum, jiwang karat berdeneitapei kat pesbuk menjanjikan bulan bintang yang manis-manis kat korang. Tengok anak tokei karipap ni, penat-penat dengan labwork ni terus balik rumah tolong bini kelim karipap. Mana nak cari cek oiiiii... *tapi kau tahan je lah telinga dia komplen karipap kau burok... Karipap ni ok, bukan karipap lain *karipap tuuuu wakakakakaka
Haaaaaaa tengok. Naisss kan kelimannya... Yang camni la nak buat laki. Boipren yang suka buat saprais beli bunga cekelat ferero roche tu dah ketinggalan. Set your aim higher ladies. Bunga cantik, tapi tak kenyang. Kecuali kau pemakan bunga *bunga telur?
Nah rupa karipap aku extended version. Pada tekak aku, sedap sangat dah. Tapi pada tekak anak tokei karipap ni, bagi dia ini karipap moden (karipap versi couture). Sebab kulit karipap ni rasa macam pie crust. Sangat rapuh. Dia maybe prefer kulit karipap yang macam katak puru tu kot. Yang traditional oldskool punya karipap tu. Sejujurnya aku pun been looking for that kind of kulit karipap. Tak sangka pulak outcomenya macam kulit tat. Hahaha... Bukan tak sedap. Sedap. Tapi bukan yang aku nak la.

Kelakar pulak entri karipap kali ni. Next time kena buat entri kerang la pulak. Wakakakaaa..

Saturday, September 2, 2017

#1435 Me Vs Batu Buruk

Kisahnya hari ni kitorang ke Kuala Terengganu. Aku mengajak MIL beli keropok dekat-dekat Kuala Besut ni je. Sekali, Mem Besar ajak anak-beranak semua pegi beli keropok hala ke Kuala Terengganu terus. Alang-alang tu makan angin la kat Batu Buruk. Beli keropoknya kat Mengabang Tapah, tapi saje je la lajak ke Batu Buruk  bikin trip anak beranak.
Wah beraya kat pantai, I likeeee!!!! Cuaca panas berdenting, how perfect is that. Sampai je kat pantai, terus nampak buaian ala Gili Trawangan ni. Elok je keta masuk parking, semua mak-mak meloncat keluar kereta nak bergambar kat buai. Ngam sangat lah dengan semua buai tengah kosong. Adoi lawak sungguh, keluar keta semua meluru ke buai nak cop port memasing.
Jadi lah nak. Mak mu ni nak sangat pegi Gili tapi macam payah benar je nak ke sana nak kena naik itu ini bak kata kakak ipar. Kalu pegi dengan budak, bikin trip lagi stress! Kita layan Gili kat sini je lah wahai anak-anak. Kitorang bergambar bertiga aje. Adam entah jadi anak sape kalu dengan The Ramlis dia akan berkepit dengan sepupu-sepupu dia je lah. Ajak bergambar sama pun dia jual mahal. Huh.
Here I am. Selekeh as ever. Tudung lawa ihsan kakak ipar, bini Nik Pareh. Tengkiu ailebiu! Alahai segan pulak orang asyik bagi gift kat kita. Kita pulak tak reti nak shopping-shopping kat orang takut orang tak berkenan citarasa kita. Takpe lah, aku doakan yang baik-baik kat si pemberi ni.. Moga-moga Allah makbulkan doa aku pasal dia. Hehe... Rahsia.
Benci betul kalu selfi macam ni tengah-tengah panas ceng, mesti hidung tercongek macam ni menampakkan betapa besarnya hidung aku. Macam tak kempis-kempis je hidung yang kembang masa pregnant kat Zaraa dulu. Kembalikan hidung mancungkuuuuuu~~~~~~~
Adat budak-budak bila dah ramai, bila sorang nak main layang-layang, kena la belikan untuk semua. Takpe la kasi chan anak-anak. Kalu tak peluang macam ni, bila lagi nak main. Penjaja pun, time cuti macam ni sedapnya letak harga kaw-kaw. Layang-layang bodo camni pun RM10. Pejam mata je lah demi kebahagiaan anak-anak.
Penat cik Kak kau ni main layang-layang dia. Asyik nak jatuh aje. Dia jugak yang pilih design tak aerodinamik ni. Layang-layang orang lain senang sikit nak naik. Nuha rilek je, berdiri tegak jari pegang je benang tak gerak papepun. Tapi layang-layang dia naik tak turun-turun jugak. 
Lama jugak kitorang lepak kat pantai tu. Semayang siap-siap dekat nak Asar baru balik. Puas hati semorang bergembira hari ni. Heran aku bebudak ni, kat pantai tu main bagai nak rak, balik umah sambung main lagi. Korang ni tak reti nak penat ke hah.

Thursday, August 31, 2017

#1434 Me Vs My Summer Trip Balik Hari

Tak sangka... I find peace writing my blog sambil dengar lagu Aiman Tino wkwkwkw 😂😆😉😏. 


Bebudak tu dok main kat atas, Encik Jack tengok F1. And me, doing and listening what I like... The weather's superfine. And I am happy.

Aku taip entry ni pada tarikh 7 Oktober... 2 bulan baru nak story-mory. Oklah tu kan.. Korang pun dah 5 tahun tak update! Wakakakaka tak caya, tengok kat belah kiri skrin korang. Boleh tengok sorang-sorang punya berapa lama tak hapdet. Mohon insaf ye kawan-kawan.

******

Hari ni hari 'buat ketupat'... Di Kelantan, sehari sebelum hari raya dipanggil hari buat ketupat. Agaknya orang dulu-dulu anyam, rebus ketupat sehari sebelum raya lah kot. Iron Chef ajak aku ke Golok hari ni, nak jemput Encik Labu Labi dengan Hazim yang pulang ke kampung halaman diorang belah sana (Thailand). Dari semalam lagi aku duk mempertimbangkan nak ikut Iron Chef ke, nak ikut Nik Pareh shopping tingkap kat Aeon Mall KB. Berbelah bagi hati ni. Ye lah, dah lama tak ke Golok. Kalu Iron Chef takde, memang tak jejak kaki lah aku ke sana. Nak pegi sendiri-sendiri, semua tak berani. Separuh hati lagi nak spend masa dengan Nik Pareh yang duduknya di pulau yang jauh dan payah nak pegi mengalahkan Pulau Krismas.

Pikir punya pikir, aku nak ikut gi Golok lah. Berat hati tau. Sebab kalu boleh aku NAAAKKK sangat spend masa dengan adik beradik aku. Tapi baru ni dah ikut Nik Pareh shopping kat Giant Tunjong. Mall-mall ni aku pun dah bosan. Aku nak pegi Golok, nak cari rare item... Atau bahan masakan atau apa-apa yang menarik kat sana..

Iron Chef datang kutip aku pepagi lagi. Lepas tu singgah umah kawan dia kat Pasir Mas dulu.. Bagus betul Iron Chef ni bab ukhwah dia dengan kawan-kawan sekolah dia.. Aku? Habis sekolah masing-masing buat hal sendiri. Takde masa nak reunion. Kalu buat pun, tak ramai yang join. Buang masa. Lepas jumpa kawan dia, kitorang terus ke Rantau Panjang.

Start dari simpang ke pasar baru Pasir Mas sampai la ke Kompleks Emigresen tu kereta berjujuk tak bergerak. 1km pun berjam nak lalu. Sampai ekon dalam keta pun tak rasa. It's scorching hot today. Tak larat nak makan jem tu, aku bukak tingkap keta tanya mamat yang duk tepi jalan. Dia cakap jem start dari Subuh lagi. Dah 3 hari jem luar biasa macam ni. Dia suggest, parking je keta kat situ pastu tahan je motor sewa. If not, memang berkampung la dalam keta.

Aku dengan Iron Chef dua-dua tak bawak balik passport. Nak gamble je hari ni ni. Mamat motor sewa tu kata takpe takde passport, pakai passport rider motor sewa tu je. Hahaha... Kitorang pun givap la nak drive masuk Golok dengan keta melihatkan jem tak bergerak dah dekat 2 jam tu. Terus Iron Chef U-turn dan parking keta. Kitorang tahan je motor-motor sewa yang lalu. Aku naik 1 motor, dia naik 1 motor. Hahahaha.. Gamble... Takut jugak sebenarnya tapi dah rider tu sendiri kata takpe, aku gamble je lah. Kalu dia tak kasi masuk, keluar je la balik. No problem.

Motor yang Iron Chef naik tu meluncur laju kat depan. Dia sampai sana dulu la. Sebelum tu Iron Chef dah bagitau pakcik rider aku, nak turun & meet kat Pasar Nat. Pakcik tu kata okay. RM10 sorang. Sampai kat kompleks Emigresen, memang tak cek apa pun. Masuk terus gitu je. Rider Iron Chef kena jugak tahan. Tapi dia bagi passport Thailand dia je lah. Then terus lepas.

Masalah timbul bila tiba kat Pasar Nat. Rider aku turunkan aku tempat lain. Iron Chef tunggu kat tempat lain. Laaarrgghhh... Nak call takde line, out of coverage. Dia pun takleh nak call aku jugak. Terpaksa la aku jalan kaki ke pintu gerbang dekat Pasar Nat tu. Nasib baik aku ingat pintu gerbang tu. Dulu masa anak sorang pegi dengan diorang ni, duk bergambar kat bus stop pintu gerbang tu la.

Aku masuk cabang lain, keluar cabang lain.. Jalan punya jalan punya jalan baru nampak Iron Chef. Fuuuhhh... Cuak jugak aku. Tak pernah pegi oversea sorang-sorang ok! Tanpa passport pulak tuh! Haih. Ada IC je. Pucat muka Iron Chef risau takut pakcik rider aku pegi jual aku kat memana hahahahaha... Nyampah. Pakcik tu pulak satu hal, dia tak nak hantar aku kat Pasar Nat betul-betul. Turunkan aku jauh giler kena jalan. Huh. 

Dah jejak kasih tu, kitorang pun redah la Pasar Nat tengok apa yang boleh dibeli. Dah tengahari tu ramai penjaja dah tutup kedai. Aku ada la sambar henbeg bundle 2 bijik. RM10 sebijik. Ada peniaga yang masih terima duit RM. Tapi kena convert dulu la ke Thai Bhat. Kitorang beli pakai RM aje.. Redha aje lah duit diorang lagi mahal dari duit kita. Cari durian kat Thailand ni takde pun orang jual. Huh.

Lepas shopping bahan-bahan masakan Thai, tunggu Encik Labu Labi call nak tahu dia dah kat mana. Tak call-call pun. Kitorang nak call pun takleh. Mati kutu 2-2 belah pihak. Sesambil tunggu diorang, kitorang lunch dulu la kat kedai yang biasa kitorang makan. Pekena paprik ori memang menyangkut lah. Panas-panas pulak tuh... Perghhh... 
Tengok-tengok henpon fuyyooo cantiknya timing. How many times in your live jam kat henpon kau tunjuk 2 waktu berbeza dalam satu masa? Tepat pulak tu. Satu waktu Malaysia, satu waktu Thailand.
Aku tak perasan lagi gambar-gambar yang aku ambik ni. Bila dah balik Malaysia baru tengok. Dalam hati, hekeleh dalam banyak shot-shot yang menarik sepanjang aku kat sana, gambar view huduh ni jugak yang aku ambik? Bila dah balik baru teringat apasal aku tak ambik gambar kat taman bunga tepi stesen keretapi diorang... Cantik kat situ. Huh, dah balik ni baru teringat. Maklum lah... Asyik tunggu panggilan Encik Labu Labi aje.
Last-last jumpa jugak laki bini ni di Rantau Panjang. Kitorang tak tunggu kat Golok la sebab tak tahu Encik Labu Labi nak sampai kul berapa. Tunggu kat Golok pun takde line jugak. Baik tunggu kat Rantau Panjang, at least kitorang ada line senang dia nak call. Lagipun Zohor dah nak habis. Kat Golok takde tempat convenient nak solat. Balik Malaysia tumpang solat kat Masjid Beijing je lah.
Meanwhile, Boss IBM tak henti-henti feeding status gambar bebudak ni kat Aeon Mall. Macam tak hepi je Zaraa. Dia rasa terasing kot, Adam takde, daddy takde, mommy pun takde. Dia sorang je join family aku yang lain. Masa ni Adam tak datang lagi. Baru on the way dari Apal. Yes, suamiku pulang dari kampung nak join diorang kat Aeon Mall. Aku jugak kat Rantau Panjang haha.
Malamnya, aku dengan Encik Jack dengan Boss IBM keluar makan kat D'Klasik Cherang. Orang lain tak nak ikut sebab semua penat. Aku kalu ikutkan penat memang malas dah nak keluar tapi perut kodi aku ni tetap kena isi. Eh suka la aku kat kedai ni. Makanan dia masak dengan ikhlas gitu. Sebab sedap. Lepas ni kira isytihar ni kedai angkat aku je lah. Puas hati makan sini.
ABC
Kuey teow kung fu
Chicken chop
Suka chicken chop dia super tebal isinya.. Harga dia belasan ringgit tapi berbaloi. Kenyang makan tak habis. Tapi on top of everything, aku paling suka datang makan kat sini sebab dah jatuh hati kat layanan seorang waiter/waitress kat sini.. Gambar dia kat bawah ni... Walaupun dia berpakaian lelaki tapi mekap dia jauh mengalahkan aku yang memang tak reti mekap ni. Tutur kata sangat-sangat sopan, tersusun dan respect giler kat customer. Kalu boleh datang makan sini, aku tak nak staf lain ambik order. Nak dia je. She/he is so fun to talk with. Sangat-sangat terbuka bila kitorang komplen kuah kuey teow kung fu tu terpekat sikit... Dia ok. Siap ucap terima kasih sebab kitorang bagi komen membina. Ni ambik gambar masa dia tengah sibuk ambik order. Sebut je nak ajak selpi, dia terus switch mode dari waiter/waitress pada mode selebriti. Mu ado? Suka la kat dia. Tak silap aku, aku dengar staf panggil dia Kak Su. Ke aku silap orang tak tahu la.
Puan Menteri pun cair dengan dia. Pandai ambik hati orang tua baq hang... Sayang sungguh.