Dark Fellows

Get My Updates By Email

Tuesday, August 2, 2011

#770 Me Vs At Home With Her

Alhamdulillah... Kali ni terasa bahagianya dapat pulang ke rumah, menjadi ibu kepada Zaraa dengan sepenuhnya. Allah masih memberi peluang pada aku. Last time, lepas 40hari baru sambut encik Frodo kat umah. Kali ni merasa la aku cane mommy-mommy lain rasa dapat pulang ke rumah first day sama-sama dengan baby. Syukur sangat-sangat.
Encik Jack has been a great husband and daddy ever. Sama-sama berjaga malam dengan aku. Aku tukang susu, dia tukang cuci kareb anak dia. Maklum la aku nak bangun-bangun, nak bergerak semua pun masih sakit-sakit lagi. *manja sebenarnya ;p 

Setakat ni masih breastfeed baby Zaraa sepenuhnya walaupun susu memang tak banyak. Tapi bagi jugak dia hisap-hisap. Entah keluar ke tak. Nampak dia macam ok je. Harap-harap susu makin banyak la nanti. Aku berkobar-kobar ni. Jangan tak jadi pulak. Malu sama bloggers lain neh..

Aktiviti ke tandas menjadi sangat menakutkan untuk apa jua urusan kecik mahupun besar. Nak bangun nak jalan semua pun sakit. Sangat tak selesa. Nasib baik team paramedik kat umah ni sangat proaktif dan penyabar. Semua pun sampai ke lutut aku. Nak makan, orang hidangkan. Nak menyusu, orang bawakan baby sua ke t*t*k. Nak burp baby pun orang jugak yang tolong. Tapi kesian jugak kat pasukan mercy nih, diorang posa. Posa-posa pun gigih melayan kerenah Blog Diva ni. Nak suruh aku beranak sangat kan.... 

Ada hikmah jugak beranak baby kecik ni. Puan Menteri buleh angkat lagi setakat 2 kg tuh. Nak mandikan baby pun Puan Menteri still can handle it. Alhamdulillah la. Kalu tak, haru biru jugak aku nak urus semua. Takut pun ada bila tengok tali pusat ada lagi kat perut tu...

7 comments:

NikNadimah said...

yes suami mmg kena sama2 susah...sapa loni pun kalu baby N berok mlm,aku gerok encik N...hahaha...sbb aku letih doh bangun bui kopek.so dio keno join skali kemengantukan aku.

tapi bila sama2 caro ko baby,kito x stres..eh adam gano?xdok crito psl adam..huhu.

teruskan bf...wlpun rasa mcm xdok susu tapi mmg ada.blog diva can do it!

p/s:sori arini komen jelo2 sbb arini aku first day kijo smula...tgh blur nk buat gapo lps abis kelas.

K-Addicts said...

mah:hor dih...aku xingat doh ko kodam.memei dio xcukup kasih syg lonih...siye jgk.tp nok buat gano xcukup kaki tgn nak caro.

weh, susu aku mmg sikit la mek. perah pun buleh 1oz jah..baby lapar smacei..srabut jgk aku.

NikNadimah said...

mulo2 perah memey sikit mek....continue bf n pumping...can do it tandemly...buleh eh...jange ado fm dumoh!bengong dio ni memey la baby nok nyusu sokmo.tidok namo baby la xse ngopek gak!

K-Addicts said...

mah:doh kalu 24jam dok gatung ko kopek jah kijo...mano tehei mok dio..patoh pinggey la weh...kalu susu cukup, mesti dio tido lamo mugo kenyei.

NikNadimah said...

haippp ngepek pulok...nati kopek ngaju...hahaha...

K-Addicts said...

mah:hakikat la mek!

jie @ azie said...

mulo-mulo meme mu raso tok cukup susu mc teh..tp keno bui jugok ko zaraa..lamo2 dio akan banyok dgn sediri. betul la kato mc mah kalu tok bui sokmo2 nati kopek ngaju..lamo2 akan takdok susu.

aku dulu pun tension jugok, baby nok 24jam ngopek .. tp gak bertahaaaann..keno bertahaaaan. bertambah lagi dgn anok jago male.haduiiii. siap ma aku angkat anok letak atas riba nyusu, tunggu hbs nyusu letak balik atas tilam.. huhuhu .. meme tok terbalas la jasa mok2 kito ni.