Dark Fellows

Get My Updates By Email

Wednesday, August 3, 2011

#771 Me Vs The Rubble of My Bf Journey

Hari ke3 breastfeeding journey aku dah kecundang. My nipples sore terribly. Zaraa pulak nak feeding almost hourly. Tak sampai sejam pun ada. Sangat-sangat letih dan stress to both mommy and baby ok. Bila dia hisap sampai kering susu, mula la nak mengamuk. Hulur t*t*k kiri, mengamuk. Gilir t*t*k kanan pun mengamuk jugak. Semalaman tak tido dok pangku dia. Puan Menteri try suap air, menyungguh dia telan. Mengikut pemahaman aku, memang susu aku tak cukup untuk dia dan dia tak kenyang. Kesian dia.

Hati sangat-sangat berbelah bagi. Tak sampai hati tengok baby kelaparan terlopong-lopong mulut mencari t*t*k. Tapi bila sua, mula la nak mengamuk. Frust tau. If possible, memang la sangat teringin nak fully bf secara exclusive. Tapi kalu dah terang-terang tak cukup ni takkan aku nak tegakkan ego aku jugak. Lama-lama makin kecut budak ni.

Puan Menteri suruh encik Jack beli formula milk. That's it. Kecewa tapi apakan daya. Tengahari jururawat desa datang melawat. Aik, tadi je baru lapor terus datang tengahari ni jugak. Komited, cekap dan cepat betul diorang ni. Datang tengok baby, nurse cakap baby Zaraa dah slightly kuning. Isyh... Nightmare begins. Bila nurse cakap camtu, lagi la risau bila mengenangkan susu badan yang tak banyak ni. Terpaksa la campur gak ngan formula milk. I know, breastmilk sangat bagus dan membantu untuk menurunkan jaundice tu. Tapi dah susu aku sendiri tak banyak. Baby pulak takleh biar dehydrated. Kena kasi minum banyak-banyak baru buleh flush away the bilirubin. Kali ni aku tak kisah la bm or fm. Yang penting the baby takleh tak cukup 'air'.

Memang sedih la. Harapan aku berkobar-kobar nak breastfeed dia. Pesen aku kot tak banyak susu. Minum susu, plain water, milk booster lain... Tapi susu tak banyak jugak. Ada tu ada la. Tapi tak cukup untuk mengenyangkan dia. Endingnya sama-sama stress mommy and baby. Baru letak, baby dah sedar dan nak feeding lagi. Kalu ikut anak-anak Puan Menteri, semua feeding every 3 hours. Meaning, baby memang kenyang lama. Sebab susu pun banyak. Tak macam aku... Sedih, sedih.... Makin sedih, makin stress, makin depleted susu...
;(

4 comments:

mem fiza said...

mek teh..mi mintak bidan kampung urut breast..kadang2 sumbat..bila jalan clear senang susu nak kluar..kalau sumbat biar lama2 bahaya..cam azita..sampai kena operate..next time dah breast feed mmg xleh dah

K-Addicts said...

mem:azita?huyo seramnya!aku minggu depan br nak berurut. minggu ni tak berani lagi sebab rasa ngilu2 lagi kat bwh tu.

mem fiza said...

mek teh..dia bukan usik kat bawah lagi..mase aku beranak 2nd, urat kat ari2 aku belah kiri sakit..angkat kaki kiri aje sakit kat situ..tu yg kena urut cepat..lgpun peranakan aku turun sgt sampai berat sgt kat are bawah..
kalau ko takut, mintak urut kat nenen dulu..sakit sikit sebab ada susu, tapi lepas urut yg terus lancar..tu yg aku suggest ko urut cepat..minum air byk..buah oren yg tak sejuk pun telan..kalau sembelit derita wehh

NikNadimah said...

mcteh dear sayang bucuk2...keno urut slaluh lps branok hokei!baru urat2 kito btul jaley molek.dio akan urut breast bagi lancar susu..nanti mu akan tgk susu mancut2.aku branok beloh pun,esok kei trus urut doh.

branok biaso kena urut peranakae sero sedap jah.kata org tua peranakae cpt 'masuk saghae'. kalu beloh xleh urut situ.lmbt skit la braso 'kemas' kat bwh perut tu.