Dark Fellows

Get My Updates By Email

Thursday, November 3, 2011

#816 Me Vs Kenapa Ye?

Kenapa ye. Bila aku baca blog orang Melayu yang tulis dalam bahasa Inggeris rojak dan pasar, rasa sangat cemburu. Macam sedapnyeeeeeee la hai ayat dia. Rasa macam woooo tererist kentang dia ni 'speaking' dalam blog. Bila tengok blog aku, ololoh... kodi nye.

Kenapa ye. Bila baca entri orang yang pendek-pendek tapi bernas rasa macam termalu sendiri. Macam, eh bijaknya dia menulis. Nampak educated je dia, etc. Ringkas tapi padat. Cakap banyak-banyak, bebel panjang lebar, tapi tak jugak sedap dibaca. Macam, blog aku.

Kenapa ye. Bila baca blog Hanis Zalika tuh, rasa macam, ooh bestnya life dia. Buleh pegi situ sana sini. Ada duit sendiri. Bahasa pun best. Ayat pun kelakau. Muka pun lawa. Duit pun agak-agak macam banyak nuffnang bayar. Bila bandingkan dengan diri sendiri, alahai...... *tak mau cakap lah

Kenapa ye. Kawan-kawan blogger lain dah jarang-jarang update blog. Makcik rindu korang! Membebel sorang-sorang adalah tidak sedap. Didengar. Update la. Update la. Update la. Kalu buleh pasal umah, pasal mekap ye. *demanding mode

Kenapa ye. Tengok working women nih, tak kira la dah kawin beranak, dah kawin tak beranak ataupun belum kawin, rasa mereka sangat gojes. Gojes duit, gojes dressing. Gojes gaya. Gojes bercakap. Ada style lah! Aku, nak cakap apa pun asyik kena libas aje. Bunyinya adalah begini,  Ko tu tak keje, apa tahu!  Dan yang selalunya melibas aku tak lain tak bukan adalah... *tak nak cakap lah Sebab empunya diri suka libas aku balik dalam blog ni mahupun di luar. 

Kenapa ye. Orang selalu kata Zaraa bekeng macam aku. Not funny. Funnier thing is, orang yang cakap aku bekeng tuh berlipat kali ganda lagi sentap dari aku. Wak luuuu! Tapi aku tak pernah jawab balik. Sebab dia sentap tu lah. Wakakakakaka... Ever heard of silence doesn't mean you're a sinner? Diam bagi aku adalah sebab malas nak buang liur bergaduh dengan orang yang aku rasa tak worth to fight with. Tapi orang ingat aku diam sebab aku setuju. Too bad. Wrong choice!

Kenapa ye. Tengok blog mat saleh yang tayang deko-deko umah tu nampak licin je. Takde debu ke kat sana? Takde nampak minyak-minyak pun kat dapur. Bilik air pun kering je. Makcik nak rumah macam tu jugak! 

Kenapa ye. Belum sempat nak karang panjang-panjang. Anak-anak dah bangun. Wakakaka... Kalu ada sesape yang buleh jawab segala persoalan yang aku bebelkan tadi bagus jugak. Maaf zahir batin ye kalu ada yang terasa. Tak baek marah-marah. Kenapa ye..

4 comments:

najmi said...

tak tau la kenapa, bab tulis entry pendek2 me terus terasa, tapi sayang me entry pendek tapi tak nampak educated hahahah

Blog Diva said...

mimi:ahahaha...tp mimi kan ibu bekejaya dan bergaya.part tu ai tetap jeles. haha.

NikNadimah said...

haha ye betul2...ore lain tulis pendek simple padat berisi.tapi kita rasa mace tulis panjey tapi tak bermakna....sadisss...neway ni personal blog,suka suki la kito nk tulis gapo & ghano...cheers!

Blog Diva said...

mah:i heart u!st stuju 100%