Dark Fellows

Get My Updates By Email

Friday, February 24, 2012

#843 Me Vs The Pergola Awning

Our house, under construction.
Almost finish.
Construction complete.
After moving in, the makeover.
The product.
The intermission beforehand.
Harap Puan Blogger Taat puas hati. Biasa je pun takde grand-grand. Ini idea Encik Jack. Dia beriya nakkan awning. Sebab awning konkrit pendek yang pemaju bagi tu takde slope. Bila kerap hujan, akan berkulat la kan bila air bertakung tu. Kalu cat pun, nanti dia akan berkulat balik.

The solution, bubuh awning. Mulanya masa round-round tengok umah jiran kat row belakang, berkenan kat satu umah yang bubuh glass awning. Tapi mak aiii. It'll cost a fortune. Buleh guna untuk reno macam-macam instead of bubuh glass awning tu je.  Round lagi kat taman fasa lama depan tu, nampak ada rumah yang bubuh awning jenis polycarbonate camni. Rangka untuk pegang tu depa guna pergola. Style skang la kot. Sangat nice la di mata kitorang. Maka kitorang pun LIKE la bersama-sama.

Kitorang tempah kat kontraktor yang sama yang buat gril umah ni. Encik Jack cakap senang nak kautim. Memang pun, instead of dapat diskaun, depa kasi bunga wrought iron free lagi kat awning tu. Well, kalu tanya  aku, aku tak nak pun bunga tu. Kasi kacau sket kecantikan pergola tu. Pergola dah cantik. Bila masuk bunga tu, rasa elemen Kemelayuan yang terlalu mencuba pulak. Tapi orang tu nak bagi, ambik je la.

Selaku surirumah, aku perlukan awning ni untuk protect kain jemuran aku dari hujan. Pastu buleh la anak-anak nak main beskal kat porch yang tak berapa luas ni tanpa perlu risau hujan atau panas. Turun naik keta pun tak risau anak basah dek hujan. Awning jenis ni bagus la kalu korang tak nak porch ataupun dalam umah nampak gelap. Just nice aje. Tak terlalu gelap dan tak terlalu penetrating. 

Alhamdulillah.

Linking this post to Show and tell friday.


13 comments:

Hasnor said...

mantapppp mek..mantap..
jiran2 aku pon psg pagola awning ginih :)

Blog Diva said...

senor:trend kot.mugo stail aluminium ko gapo hok lamo sket tuh hanya akan menjadikan porch dan dalam rumah napok gelap.

MiJa said...

lama tok baco blog mu..(jgn kn blog mu,blog aku pun aku baru bukak arini,4 bulan x update..haha)

awesome lah rumah mu!kalu aku g Png ag aku nak tumpang tido umah mu lah...hahahahahahahahaha *tak malu*

jeles lah tgk mu reno rumah chantek2 ni.....rumah aku dah dekat 4 tahun,tak buat gapo pun.laki aku oyak kalu nk duduk baru nk reno buh kc dsb...huhu bila lah aku nak duduk rumah ittew..cheh tetiba aku blogging kat sini pulak

hahahahahahahahahahahahahahaha :D
mode: sewel setelah sekian lama tak blogging

Blog Diva said...

mija:mu xpo la, xduduk umoh pun blh tupe dok make tido umoh toktuo.aku ni mano blh.

weh, cepat update blog. aku kecanduan doh ni.

jie @ azie said...

tqvm teh..mabelous..aku ingt kt bhgn porch jah tp smpai tingkat atas..bravo2..meme lawa :)

Blog Diva said...

jie:tgkt atas la piah teruk pado hok bwh. bsh bladung air kat beranda aku kalu xdok awning.tu encik jack ambik lgkh drastik buh awning atas bwh tu.

Hasnor said...

nice beb...
aku pon nk...shuben aku ni x stuju2 lg nk pasam..nk hok lagumano x tahu..
aku siap wi link blog mung ko dio..ahaha nk suh saksikan sndiri :P (x cukup tgk hok jiran2, suh pulok tgk hok jauh nih)

Blog Diva said...

senor:oloh, narat wi link blog aku nah.hahahaha...supo la grand hok aku ni. kelas2 mu, pasei glass awning la... lagi tebabo hasilnya...sungguh ni aku oyat.

Anonymous said...

ela: salam..nk tnye..brape ye cost utk pergola awning ni..sy br nk msuk umh br..tgh pkir2 nk wat pergola awning gak..nanti bgtau ya..tq

Anonymous said...

salam boleh bagi quote harga x u buat awning ni berapa?

Anonymous said...

boelh email ke : simplynadiah@gmail.com

Anonymous said...

Blh tahu tempah kat mana pergola tu n brp cost perkaki

Blog Diva said...

saya tempah kat bastah enterprise. not recommendable. lepas pasang asyik leaking aje air ujan. menyesal hire malay company ni.

sorry, harga tak ingat la. murah ke, mahal ke, kalu workmanship tak bagus, tak bagus la jugak.