Dark Fellows

Get My Updates By Email

Friday, February 24, 2012

#844 Me Vs Being A Super Housewife

Semenjak beranak dua dan tinggal di rumah yang lebih besar sedikit dari rumah sebelum ini, aku semakin hilang waktu-waktu remaja. Nak hapdet blog pun kekadang pakai kaki pun tak sempat. Dulu anak sorang lain la. Oh rupanya it makes a huge different. Sangat-sangat. Nak kareb kencing pun kena tahan sometimes. Who says being a housewife sangat rileks. 
Being 'helped' by lil Zaraa.
Now, making our house spotless seems to be so hard and so far away. Selagi ada budak, memang payah la nak tengok umah kemas berkilau. Usahkan mengemas umah, nak seterika baju keje encik jack ngan baju sekolah Adam, masak-memasak, jemur kain, lipat kain, mop lantai pun semput. Zaraa langsung takleh tengok aku bangun tak bawak dia. Letih, letih, letih. House hold chores tetap kena buat walau anak bergayut kat leher sekalipun.
her 2 fav thing:phone line & vacuum cleaner
One thing I love right now is that Adam is gaining his appetite very well. Semenjak sekolah ni, almost tiap hari lepas baling beg sekolah dan mintak nak mandi, he will ask for food. Tiap kali offer nasik, he won't turn me down. Makan sampai habis. I'm one happy mommy :) :) :) :) :) :) *tambah sparkle kat senyuman itu . Baru ni, balik sekolah dengan muka senyum penuh berseri-seri laung kat aku, "Mommy Adam lapar" Omo omo omo!!!!! Manisnya ayat itu. Rasa nak suruh dia ulang-ulang sampai puas hati. After these 5 long years, baru sekarang dapat dengar dia cakap dia lapar. Ini dah kira satu pencapaian yang unggul la bagi kitorang. Ada jugak manfaat bagi anak aku ni kat sekolah tu selain belajar baca, tulis, kira. Alhamdulillah. Rasa lega. Dan seronok. Gambar kat atas ni memang bukti kukuh Adam makan licin. *tapi aku kena tolong dia sodok-sodok la nasik kat tepi ke dalam sudu kasi licin tu.
Malam ni lauk dah yilek dalam esbok. Nak offer nasik sure encik Jack cebik dengan lauk Bersamamu ni. Bila aku tanya sape nak makan yee mee, 3-3 angkat tangan nak. (Adam, daddy, and emmm Zaraa-Zaraa sekali angkat). Anak ngan bapak... Sama-sama penggemar tegar yee mee.

Malam ni baru perasan Adam dah pandai makan dengan both fork and spoon. Makan pakai jari tak pandai lagi. Hmmmm... I wonder apa yang tak kena dengan motor skill dia. Question mark. Question mark. Question mark.

2 comments:

zahira said...

haaa....sama la! masuk anak 2 ni mmg tak terkejar nak buat keje umah. masa utk diri sendiri pun takde! nak kencing berak pun kena tahan dulu!

Blog Diva said...

hahaha..kaaaan???!!!

ala, lps ni kak long keje xpe la the kiddos buleh tggl kat MIL.

skang ni mek jara brehi ngukah.memei xleh lepo la.paling ke lain smeta, dio cacei doh heh.huiii bahayo sungguh.