Dark Fellows

Get My Updates By Email

Friday, March 16, 2012

#855 Me Vs Writing Is Stressing!

Kelmarin memang stress semua orang umah ni. Adam ni aku surrender la nak ajar dia tulis. Memang tak makan saman langsung. Deal ke, MoU ke, semua dia tak layan. Aku tak tahu cane cikgu dia ajar dia dalam kelas. Maybe environment kelas kot yang boleh buat dia nak belajar. Kat umah ni, kena marah macam mana sekalipun, memang dia takkan serius belajar. Buat aku makin hangin je. Kelmarin memang sampai ke malam nak naik tido dok suruh dia tulis. Tak tulis-tulis jugak pun. Memang 'belajar' takde dalam kamus hidup dia. Maklum la kan 5 tahun hidup ni main je dia tahu.
Main tulis sebarang aje.
Puan Menteri cakap aku dulu camtu la. *LOL. Darjah satu pun mak buatkan homework lagi. Tulis guna tangan kiri nak suruh nampak real sikit ala-ala aku la yang tulis. Tapi aku dulu mak tulis bukan sebab aku tak reti tulis, tapi sebab aku manja je. Aku tahu je tulis. Saje nak dera mak. *LOL. Adam ni different story. Try pun tak mau. Aku tak tahu la cemana dia nak masuk sekolah ni.

Speaking about school, mak-mak budak di luar sana yang ada anak born in 2007 dah daftar anak sekolah dah? Daftar for intake 2014 dah bukak. Start 1 Mac aritu rasanya. Encik Jack dah daftar Adam kat sekolah Permatang Tok Kandu. Dia nak sangat anak-anak dia sekolah kat sekolah luar bandar. Senang nak masuk boarding school katanya. Sepatutnya Adam tak layak daftar kat situ sebab kitorang under area Permatang Pauh. Suppose kena daftarkan dia kat sekolah Permatang Pauh la. Tapi encik Jack buat alasan sekolah Permatang Tok Kandu tu on the way nak pegi keje. Pihak sekolah boleh pertimbangkan la as kitorang pun daftar antara terawal. Kalu lewat, memang sekolah tak kasi muka la. 
Ini cerita balik kampung minggu lepas. Lupa nak ucap terima kasih cara glam kat encik Hilal sebab belikan harta karun ni kat Adam. Tima kasih ye Ayah Su. Memang bersinar-banar la senyuman Adam bila tengok kotak ni. Ingatkan dapat sebijik je, siap pilih lagi yang mana dia berkenan. Sekali, kitorang cakap 20-20 bijik tu semua dia yang punya. Lagi la selamat hari raya bagi dia. Huk aloh, main sehari kat kampung 3 bijik hilang masuk ceruk mana tak tahu. Main sikit nyer ganas. Lempar sana sini. Tuan sendiri tak kisah pun keta dia cukup ke idak. Yang tua-tua ni la bising bilang keta tak cukup 20. Dia rilek je. Yang dia tahu, bila rasa tak cukup, buleh mintak lagi ngan daddy. Neway, thanks ye ayah su. Ayah su memang terbaek!!!! Dah la hensem, pemurah pulak tu. 
Ini Zaraa kelmarin. Aku nak tergelak tengok dia bangun tido tengok Adam tak bangun lagi. Apa lagi, terus conquer semua barang Adam. Ambik buku, belek-belek-belek. Ambik keta, tolak-tolak-tolak. Siap buat bunyi growling lagi. Tambah feel sound efek main keta kot. Pegang beg sekolah Adam, tepuk-tepuk-tepuk. Nampak dia enjoy giler her 'me time' tanpa Adam. Kalu Adam bangun, jangan harap la dia nak dapat peluang nak jamah-jamah barang si abang. Adik pegang apapun, semua dirampasnya. Dah penat cakap dah aku ni sebagai referee. 
Ini tadi. Sesaje gatal tangan nak mengepam. Curiousity. Ini sesambil berserabut mengutip Zaraa, memekik kat Adam dan bergerak ke sana sini. Effortlessly,  dapatlah jugak 1 oz. Hmmm... Pagi-pagi memang susu cairkah? Atau aku yang tak cukup makan? Atau si ibu sangat stress dengan gangguan dari anak-anak? *bestnya ada electric pump......

9 comments:

zahira said...

klong pun selalu dpt byk tu gak...nak wat cemana...selalu pump dlm keadaan tak tenang. tu yg susu sikit agaknya! hahaha...

mommyNadia said...

Jgn stress mek,adam ambe gtu gak,kalu ajak color,alih kita hak tua jong color ke dia.kat school they react diffrently.Stress sgt tu susu tak kuo heheh :).cool down mommy.Zara seksi hooo.Kata org,ambe stress gak,nati kuo entry mommynadia seabut palo :)

Hasnor said...

weh..ahahah..aku baca penuh nada ok!
mmg x menang tgn..x po mung, nnt lamo2 expert la tuh adam..hehe..
napok tuh c pon jd n..kona kot lain. lol.
all the best adam :)

Blog Diva said...

kaklong:skalo mengikut fakta, pagi2 la byk production.tp gak, kitorg sini pagi ptg siang mlm pun stress ngadap anok ni.hahaha...gano la Puan Zainab caro ko 5 org anok jame dulu.

nadia:rusing la mek.umo 5 tahun ni kenal huruf, no, iqra.tapi xleh tulis lagi. ke sebab manja sgt kat umah spjg 5 thn ni ngan sblm ada adik...hoho...

senor:aku memei ibu yg gelojoh wakakaka...mesti la nok hok terbaek kei ko anok ni. kalu aku buleh nulih umo 6 tahun, aku nok dio advance la lagi pado aku.mugo jamei kito mulo lain, jame dio loni lain. semo serbo canggih kei...

hor, tgk la...C hok mudoh skali tu pun bbaloh gegei aku nok suruh dio buat. kalu tulih saloh tu aku pehe la. ni gak, tra pun xsei.adooooi laaa...

cpt la sekoloh bukok!

Anonymous said...

uhhh anok daro tido tunggeng! ish ish apo la mommy ni ambik gambar :-p

bilo nok mari melawat cik long kat kay ell nih?? huhuhuu

NikNadimah said...

bagus mu dah daftar adam skoloh,aku ni hok duk skoloh pun x caro lagi(duk mikir nk ata skoloh mano) sbb yg pasti aku takkan bwk dia ikut aku mari skoloh.takut sokmo nok ngekor.

btw mung...jange pakso dio nulis etc...sbb lamo2 nati dio akan minat sdri.lagipun adam baru jer stat skoloh.aku tgk naufal tu kalu ado hwork sumo dia igt keno buat.kalu hok aku suruh mana dia buat.

sbb tu anok2 perlu dihantar ke sekolah.wlpn rasa sistem pendidikan di malaysia ni x bagus tp keperluan tu adalah utk sosial kanak2.mereka ni perlu bergaul utk tahu nilai murni & bagaimana nk hadapi hidup sebagai manusia.

mmg ada setgh mommies hok eductd rasa dia leh aja anok dia homeschooling etc, tpi pengalaman di sekolah adalah sesuatu yang x dpt diperolehi di rumah.

tetibo plak aku tulis esei di sini.ahahha.......

Blog Diva said...

mah:en jack la nyungguh.mugo tiap hari lalu dpn skoloh tgk banner registration tu kei.pahtu mok aku pun sokmo dok remind suruh g dftr cucu dio.takut aku laki bini kealpaan. lgpn nok sgt ko skoloh tu, keno la dftr awal.mugo area aku ni spatutnya skoloh lain.tp negotiate la nok jgk skoloh tu.

pakso nulih tu mugo rusing la weh. baco reti, nulih jah problem. mugo aku ni keh glojoh.nok gapo2 semua cpt.haha.

MiJa said...

wah ada susu lagi eh? :)

Blog Diva said...

mija:ado la tp xbyk.mu guano? orait lagi journey bf?