Dark Fellows

Get My Updates By Email

Monday, June 11, 2012

#889 Me Vs Tronoh Is Awesome

Sekolah dah buka. Hure! Maka Adam pun berdrama la pagi ni. Macam biasa! Heh heh. Semua dalam rumah kembali diserang selsema untuk kali kedua dalam masa 2 minggu. Haiyyark! Malasnya nak suap ubat kat budak-budak!

Cuti sekolah takde gi mana-mana. Nak bukak sekolah baru pegi Tronoh Sabtu kelmarin dulu. Tu pun last minute decide. Kul 11 agak-agak macam malas nak masak lunch, terus ajak encik Jack pegi Tronoh. Boley? Haha. Terbaek punya. Lupa pulak aritu sekolah dah nak bukak. Ambik kau, tol Juru punya jemmm satu kilo. 

Sampai sana lepas Zohor. Sampai-sampai terus orang jamu makan. Nyamnyam. Dah berapa tahun tak kedarah air tangan mak ni. Dulu masa baru-baru kawin memang syok lah. Malas masak, pegi makan kat kedai mak. (kalu tak pegi pun dia call suruh pegi makan jugak) Selamatlah tak reti masak pun kan. Tapi time tu tiap minggu pekena thai food ni bosan jugak. Serius.
Datang Tronoh kali ni memang kebingungan lah. Semua dah totally change. Cilakak, tepi highway dekat umah sewa aku dulu sekarang ni dah ada Tesco. Merasalah rakyat Bandar U tuh tak payah sakit ati pegi Ipoh lagi. Ipoh pun bukan hepening mana. Pasaraya Halida pasti stres wakakakaka... Lot-lot komersial situ pun dah makin expend. Sesat kitorang nak cari kedai dalam tu. Macam-macam kedai dah naik situ. And, lagi sakit ati bila tengok Secret Recipe, KFC pun ada. Lepas ni kat Seri Iskandar nak bukak Billion dengan mekdi. Hampeh lah. Nape la time aku dok situ segalanya menyepi. Lalu depan bekas umah sewa aku pun dah tak cam. Semua dah berubah.
Sambil tunggu mak masak kat kitorang, tengok-tengok jiran sebelah umah sewa aku dulu masuk makan situ. Bertemu lah kembali lepas 5 tahun tak berjumpa. Umur Adam lah. Dah besar dah anak bongsu dia. Masa aku dok situ, budak tu baru buleh berjalan. How time flies.
Mak masak nasik minyak sebelum aku sampai tuh. Tapi kitorang pelahap nak makan her signature tomyam. Mana masuk kan nasik minyak dengan tomyam. Sudahnya, nasik minyak suap kat Zaraa je. Kitorang makan nasik putih ngan daging merah, dengan telur dadar. Adam layan 100 Plus je. Nasik semulut je makan. Zaraa jugak la, syok abis makan nasik minyak ni. Nganga je tiap kali orang hulur. Suka nasik minyak rupanya dia. Behave lah sementara tunggu kitorang makan. Sebab dia pun makan kan.
Hajat nak melencong ke Lumut. Tapi encik Jack pegi buat balancing tayar, kul 6 baru siap. Memang lewat dah kalu nak ke Lumut yang satu jam jarak dari situ. So, dengan frust terus bertolak balik Penang. Huk aloh... Ingatkan buleh la bawak budak-budak pegi jumpa Cik Nik and bawak pegi Teluk Batik. Alahai... Bila la pulak...
Bedak mak memang kelas!
Balik, mak bekalkan ikan siakap saiz XL masak sweet sour. Mak ni... Malu ai tawww! Bagi duit lagi for kids, keropok Siam lagi, ikan lagi. Nak mintak tapau nasik putih rasa macam (.........) kehkehkeh. Kul 8 baru sampai umah. Tu pun singgah smayang kat R&R.

Oh rasa culture shock Tronoh belum habis lagi... Satu-satu terbayang kat dalam kepala. Satu-satu kenangan tersingkap masa kat sana dulu. Takde ekon, takde heater, takde microwave, takde washing machine, takde sofa, takde macam-macam.. Hidup dengan sangat simple seadanya. 10 bulan je kan kat sana.

Bestlah pulak bila teringat kat sana.. Tapi sana panas dia macam kat Arizona. Bekas lombong dengan gurun adalah sama bentuk muka buminya. Gersang.

8 comments:

aThidEaN said...

eh kedai mak u kat mana? nak try la. i duk tronoh je kot.

Blog Diva said...

athidean:ooo what a small world ;p
kedai mak mertua angkat i ni blkg tesco tuh. bgnn shopping lot yg lama. kedai dia takde nama.sebelah kedai dia ni ada kedai nasi campur, tak ingat dah apa nama.kedai mak mertua angkat i ni kedai thai food je.try la. kalu jumpa share-share la yea ;p

rzahira said...

perghhhh...sedapnya tomyam! kalo pegi lumut mmg borong barang2 kering la jawabnya...:)

Blog Diva said...

kaklong:tu lah.memang melepas lah nak ke lumut.jjalei dgn anok jate en ramli gak, pe'el supo en ramli la cung gi cung mari.

Yours truly said...

br ingat nak gi umah sabtu lps..hehe tapi sbb x larat nk drive sendiri..last2 dok umah sorg2 hehehe

nntla ayeen nk gi bawak syed jln2 ur house! pastu blehla masak best2 for me! hihihihi :P

Blog Diva said...

yeen:hahaha.msk?msk air buleh?serius mls memasak lonih.kalu ada org nak tlg msk alangkah indahnya!

Anonymous said...

mc teh lawa la wedding nih..

http://fadzliphotostream.blogspot.com
-kakak-

Blog Diva said...

lawa pun aku tokleh nikoh doh.