Dark Fellows

Get My Updates By Email

Sunday, July 29, 2012

#911 Me Vs A Smiling, Happy Mommy

I'm happy I'm feeling glad I had sunshine in my bag..~~~~ Alhamdulillah. Sangat-sangat happy 2,3 hari ni. Adam ada menunjukkan kerajinan nak menulis dan membaca. This mommy is soooooooooooooooo happy! After so many heartbreaking down moments kan. Syukur sangat-sangat.
Kitorang memang takde suruh-suruh pun dia tulis. Sebab aku dan encik Jack masing-masing tahu sebelum ni, kalu nak buat dia tulis memang pakai tenaga yang sangat banyak. Both parties are not willing to waste our precious energy posa-posa ni. Hihi. Tak tahu la macam mana hidayat tu buleh sampai kat dia. Memang syukur sangat-sangat. Dua malam lepas, tiba-tiba Adam datang bawak buku dengan kaler (sebab pensel MIA) ajak aku tengok dia tulis. Memang sesuatu yang tak disangka-sangka lah. So, untuk itu aku pun puji la dia melambung-lambung. Handwriting ofkos masih cakar ayam. I don't mind. Asal dia ada enthusiasm untuk make an effort to write, it's enough for me. Zaraa sibuk menyelit nak belajar jugak.

Sudah Adam tulis, Zaraa pulak cepat-cepat kutip buku, datang bawak kat aku. Sebelah tangan pegang kaler, sebelah lagi pegang buku. Hempas-hempas depan aku sambil lonjak-lonjak punggung. Insist nak paksa aku ajar dia pulak la tu. Hohoho.. Tergelak aku sorang-sorang. Nowadays, Zaraa memang suka imitates apa aje yang Adam buat. Aku memang perasan la dalam minggu ni. Surprise jugak tengok Zaraa ambik kain dalam bakul yang belum lipat lagi tu, dok try-try nak pakai baju/seluar sendiri. Sebijik ajuk cara aku ajar Adam pakai baju. Maklum la kan, selalu dok bebel kat Adam suruh pakai baju sendiri depan dia, faham dah kot what peoples are talking about.

Untuk tak menghampakan harapan budak kecik comei yang bersungguh-sungguh nak belajar ni, aku ajar la dia. Pegang tangan dia, tunjuk cane nak pegang pensel. (dia pegang pensel macam pegang chopstick huhu comei comei) Baru tunjuk cara pegang pensel dah tersengih-sengih kehepian. Bila aku pegang tangan dia buat bentuk huruf, oiii suka dia! Macam kalu dia buleh cakap, dia akan kata This is what I've been wanting to do all this long. Series cute. Aku ajar sekejap je. Then biar dia explore sorang-sorang. Ralit la jugak aku tengok dia dengan her time writing. Suka! Suka!

Zaraa skang ni dah boleh interact dengan kitorang. This is something new to us. Time Adam dulu semua steps pun delay dari budak seusia dia. So understood la kan. Atau keberkatan doa daddy dia kat Mekah dulu who knows kan.
Kelmarin pegi pasar. After a week tak stock up pantry, harus lah naik syeh nak memasak kan. Kelmarin dah beli baju raya. Dok cari-cari baju raya anak, mak dulu yang dapat hahaha. Insan terpilih macam aku ni, kalu dah dapat size yang dikehendaki, memang kena beli terus. Kalu nak tengok-tengok situ sini, alamatnya melepas lah size terpilih yang macam aku ni. I shopped at First Lady. Baju kurung pesak (rasanya nama dia) kain cotton siap dengan beading harga tak sampai seratus. Hoyeh! Kebanyakan baju yang aku tengok, semua 100+. So, this one should suffice. Beli mahal-mahal pun aku pakai setahun sekali ni je. Bling-bling blog diva tahun ni. Sila pakai shutter shades ye!
Sayur traffic light.
Paru berempah harimau menangis.
Kerisi masak tempoyak. Ikan aku tido menyorok kat bawah.
Takde lah hidang dengan  periuk-periuk. Ni pre-hidang je.

Last but not least, I've told you Secret Garden fever is not over yet. *Lariiiiiiiikkk~~~~~~~~~

5 comments:

Anonymous said...

suka suka suka baca pasal adam & zara punya progress! Alhamdullilah! Congratulation to both of u ! hehehe weh sedap tgk lauk2 tu huhuhu kakak ngidae nok makei ude grg tp 2 hari dh gi keda takdok udea huhuhu last2 beli dg ..nak grg bodo je. hmm terliur la tgk palepung! gulai poyok pun sedapp..sayur pun warna warni bestnyooo
-kakak-

Blog Diva said...

mu tu kalu letok slipar goreng atas pinggan pun selero jgk bokali.

Anonymous said...

wakakakaka gilo apo slipar grg
-kakak-

jie @ azie said...

gmbar mu ni bikin terliur pete2 gini teh. alhamdulillah adam doh no nnulih.. zaraa pun makin panda nok ngikut ore.. kalu ado ore ikut secret garden, aku baru dok tgk full house..hahaha
baru tergedek2 nok tgk

MiJa said...

tahniah suda dpt baju raya..aku dop beli gapo2 lagi berunsurkan raya.baju jln anok2 jah.baju melayu pun dop beli agi..sgt slow lah tahun ni..huhu

masok ppoyok tu sedak tuh!!!