Dark Fellows

Get My Updates By Email

Friday, August 3, 2012

#913 Me Vs The Unforgettable

Nyaris terlupa Sedari Nasreen mintak resipi siakap stim aritu. Resipi ni ai copy dari blog cikgi diva. Nak buat link malas pulak nak cari. Ai salin je la secara gigihnya untuk yang berminat nak mencuba.

Siakap Kukus Mudah Tak Hengat Nadimah
2btg serai-diketuk
1 in halia-hiris halus
6 biji cili padi-diketuk
3 ulas garlic- hiris halus
1/2 biji bawang besar-mayang
6 biji limau kesturi- perah jus
garam & gula to taste
veg (broccoli, carrot, baby corn) - ai tak buh pun sebab malas dan tak available time tu

Cara-cara:
1) Semua bahan kecuali sayuran dicampur, kukus 20-30 minit.
2) Bubuh sayur lepas semua masak. Stim for another minutes. Ready to serve.

***************************************
Puasa makin banyak ni, constipation aku makin menjadi-jadi. Dekat seminggu dah suffer. Since bersalin kat Zaraa la aku jadi constipation. Sampai la skang ni. Trauma tiap kali nak ke toilet. Ke buasir ni? Hahahaha... Serius tak selesa. I do take cereals, herba pelawas, some fruits, honey, etc, tapi tak berapa berkesan puasa-puasa ni. Berapa gelas air sangat berjaya ditelan lepas bukak posa dan lepas sahur kan. Tangki aku kecik je. Bilalah masalah sembelit ni nak berakhir. Sangat mengerikan. Itulah kesan jangka panjang aku lepas bersalin secara normal. Sebelum ni, tak pernah lah sembelit. 

Sehari dua lepas akibat tak cukup tido tahap jingga, perut ala-ala nak trigger gastrik balik. Selera terus gone. Adoyai. Kalu bangun sahur tak tahu nak masak apa ended up goreng telur mata je memang betul-betul buat aku rasa guilty kat encik Jack. Ofkos he said nothing. Tapi ethic-wisenya, memang aku failed la. Pegi bazar Ramadhan pun tak tahu nak beli apa jugak. Semua tak kena selera. Cari air kelapa sedap pun tak jumpa-jumpa. 

Kelantan aku rindu!!

2 comments:

Yours truly said...

terima kasih daun keladi..owh mudah jugak yer..hehehe nk kena cari ikan siakap ar pasni...*pastu suruh org kedai siangkan! muahahaha

Blog Diva said...

ai pun mana pernah siang ikan siakap.suruh apek ikan tu la siang hahaha...beli mahal2 kena siang sendiri apa cer.