Dark Fellows

Get My Updates By Email

Wednesday, July 17, 2013

#1049 Me Vs My Childhood Ramadan

Kat fesbuk ramai antara kawan-kawan aku update status ucap tahniah dan bangga sebab ada anak-anak kecil diorang berjaya puasa penuh sehari. Macam mana nak citer ye.... Aku memang kagum dengan parents yang mampu didik anak-anak kecil berpuasa. Dalam kagum-kagum buat aku tertanya pada diri sendiri, turn aku bila lagi? 

Adam dah 6 tahun. Since dia ada masalah pemakanan sejak kecik lagi, aku kira aku tak nak la terlalu memaksa dia untuk try posa. Dia pun tak tahu posa tu apa. Well, I heard him saying cikgu kata posa tu menahan diri dari makan dan minum bla bla bla... Tapi dia tak paham pun makna sebenarnya posa tu. I'm pretty sure about that. Bukan aku tak explain, tapi dari penerimaan dia aku buleh tahu dia memang zero lagi pasal ni. Dia tak boleh ikut arahan lagi pun. Kalu suap ubat batuk misalnya, aku pesan minum air dulu sebab lepas makan ubat dah takleh bilas dengan air dah. Lepas suap tu aku pesan lagi, jangan minum air dah. Aku paling bontot sekejap je tengok-tengok dia dok minum air. Huhu. Paham tak masalahnya kat sini.

Boleh je nak paksa dia posa. Tapi kat skolah dia makan minum jugak belakang aku. Apa guna. Dia masih belum boleh digest apa yang kita cakap. Risau jugak tu tahun depan dah masuk sekolah. Adam, Adam... Slow-slow lah ye...

Satu perkara buat aku menahan diri dari suruh dia try posa adalah sebab he reminds me of my childhood Ramadan. Aku dulu pun kecik-kecik fussy eater jugak. Darjah 4 first time aku posa penuh sehari. Selebihnya dok posa setengah hari aje. Darjah 5 baru la start semayang cukup 5 waktu sehari dengan posa penuh sebulan. Sebelum tu memang tak buat la. Hi hi. Not something to be proud of. 

Dengan tubuh aku yang maintain kurus sejak azali, posa zaman kecik aku dulu  memang perit la. Nak menghabiskan sehari tu rasa macam setahun lamanya. Umah sewa pulak panas. Posa dengan tak cukup air dengan panas umah memang garing la aku. Petang hari memang terjelepek la atas sofa sambil isap ibu jari sebab lapar giler. (eh batal ke) Kahkahkah... True story ni weh. Petang Puan Menteri akan bawak aku pegi beli lauk dan kuih muih untuk bukak posa kasi up semangat sket. Bila tengok buah tanjung dengan netbat sira, cargas la sikit kononnya. 

Dalam fesbuk sorang ustaz cakap, parents dok pentingkan nak suruh anak start posa umur 7 tahun tapi smayang tak strict pulak. Lebih kurang la ayatnya. Sedangkan Nabi suruh kita pukul anak kalu tak smayang umur 7 tahun. Smayang tu yang pentingnya. Sebab bila start smayang, akan otomatik akan posa dan lain-lain rukun Islam. Moralnya, hehe takpe la kot anak aku tak posa lagi. Kihkihkih. Saje sedapkan hati. Sekolah rendah skang kantin tak bukak ke time bulan posa? Zaman aku dulu bukak je. Aku makan je tanpa malu-malu ;p So, kalu kantin sekolah zaman skang ni bukak, ok lah tu. Kalu tak bukak, lagi ok. Sebab buleh la paham dan start posa. Alang-alang pegi sekolah lapar jugak dah kantin tak bukak kan ;p Baik posa terus.

Skang ni slow-slow dok ajak Adam smayang. Sebab tahun depan kan dah 7 tahun. Tak nak la jadi macam aku ni jahil umur 11 tahun baru smayang cukup 5 waktu. Nasib baik aku time tu tak cukup umur lagi. Ofkos la dia mana minat skang. Tapi nak buat macam mana, kena la tarbiah slow-slow jugak. Kalu suruh dia smayang kat sebelah ikut kita smayang, dia ikut lah sesaat dua. Lepas tu melompat entah kemana-mana. Pengertian dia takde lagi sebab tu dia tak serius. Haih, parenting is not an easy thing I tell you. Lepas ni kalu ada rezeki beli mini ipad or tabby kat dia, nak install semua game or software pasal Islamic education aje. Padan muka. No more cars. 

Kepada fesyenista yang baca entri ni, buleh bagitau aku tak apa beza antara kurung riau, kurung pahang dengan kurung pesak gantung? Ke sama? MIL bagi kain untuk jahit dan pakai ke wedding BIL tahun depan. I'm thinking of baju kurung pahang. Bila google image untuk ketiga-tiga fesyen yang aku sebutkan tadi, semua nampak sama pada mata aku. So, anybody care to tell me what's the different?

Mem Besar sudah kasi kain, aku tak letak kat taylor pun lagi. Lepas raya ni la kasi. Aku pun tak bulat hati lagi nak pilih fesyen apa. Maklum lah body seksa giler skang ni. Peplum memplum takde dalam list. Lagipun menjolok mata sangat menutup auratnya... (dalam tu makna) 

Assalamualaikum, pyong!


3 comments:

Cikgi Diva :-) said...

aku ko terpakso jawab beza kurung2 tersebut?hahahhaa....

setahu aku riau & pahang samo...hampir semua baju aku kurung pahang...pesak dio sekeping..bawah cam kembang skit...feveret aku sbb nyo kalu pregnan 3-4bln bleh paka lagi..aku key baju kijo baju kurung.so by 6bule baru sedak skit paka baju pregnan...

kurung pesak gantung plok...dio samo baju kurung biaso tu cumo pesak dio tadok kekek (hok 3 segi bwh tiok tu)...dio tergantung.haha...gilo eksplanation!so napok ado cutting skit baju tu...hihihi...

sejak kenal kurung pahang aku x ajin buat kurung biaso doh.nati la aku puko gamba wat entry.hahahahaha.....

mama ct said...

aku..peask..pesak..pesak...ape?..jubah pakai pesak ape mek?..hahahah

just simple tips mek...kalau mu nak mula ajar adam solat..aku rasa...mu mula ajar dia fatihah...fatihah aje mek..sebelum tidur tu ulang dah 10 kali...then tidur..bila dia dah hafal..seronok siskit dia solat...aku...siap baca kuat2 masa solat utk haris masa dia 5 tahun...bila 6 tahun...dah boleh tangkap semua bacaan ..bila 7 tahun..suruh terus on...slow2 lah mek...cuma...mu kena suruh masa umur 7 tahun tu..jgn mengelat..igt anak tak faham.sebab nanti memang parah lah nak suruh anak kekal solat bila dah besar...masa tu...kite yg ken pikul dose...biar susah sekarang...senang nanti...in shaa Allah...

bap pose..sebeab haris fussy eater lah senang dia nak pose...hahaha...tapi dia faham...Alhamdullillah...tarbiah mek...mula awal2...haris aku mula awal..54-5 tahun dah mula...aisyah pun aku dah mula...memang beza mek...slow2...harisa dulu 4 tahun nak faham apa...tapi aku on aje..macam keset...hahaha...lelama...tup2..dia tarbiah aku bila aku silap...masa tu..memang rasa manis usaha aku macam nak pengsan masa diorang kecik mek...then baca lah doa robbana hablana tu mek...minta Allah jadikan anak2 kita penyejuk mata dan hati.......in shaa allah...

Blog Diva said...

mah:skalo bab kain baju, engbeg, kasut masut, kakah mah memei cikgi lah profession yang selayaknya ditanya ;p memei set cikgi ni buleh cei la kalu tgk caro dressing jah buleh tahu otomatik dio tu cikgi ;p

ct:adam alhamdulillah la al-fatihah tu dia dah ingat (ingat lagi ke? hehehe) apa2 kita mak bpk ni la yg nak kena lebih kuat smgt nak tarbiah diorang ni.hahaha tp mak dia ni pun slalu goyang cemana la nak tarbiah anak...wakakakaka...