Dark Fellows

Get My Updates By Email

Monday, September 9, 2013

#1069 Me Vs Making Detox Juice

Entry boring. Tapi banyak gambar tau. :-D Macam biasa la hujung minggu melepak kat umah aje. Takde aktiviti menarik.
Hari ni google resipi nak buat jus. Ceh. Jus pun guna resipi ke. Layan je lah. Carrot, celery dengan epal ada. So, aku try lah detox juice yang mat saleh kecoh sangat ni. Dah lama tahu pasal jus ni tapi tak pernah try. Nak jugak rasa kan apa ke best sangat sampai mat saleh kepoh sangat. Siap tu terus try. Memang sedap lah. Rasa macam air epal asam. Tapi hujung-hujung tu rasa celery sikit. Bagi yang berminat nak try, aku syorkan buh sikit je celery. Try dulu cane. Sebab aku rasa celery ni kurang sesuai dengan tekak Melayu. Kalu terlebih celery, rasa pelik sikit. Kecuali lah kau dah biasa minum jus ulam-ulaman. Kalu takut nak ambik risiko kot-kot tak sedap, buh carrot dengan epal aje. Tapi tak world la. Orang kata gabungan this 3 bagus untuk turunkan tekanan darah. Orang darah tinggi elok la amal. Gewe aku ni macam biasa la. Suka potong stim aku nak feeling-feeling minum jus berkhasiat. Suka la nak ungkit modal besar nak makan cara sihat ni. Suka la buat aku guilty camni. Ofkos la, compared to carbonated drink yang dia SUKA beli tu, 3-4 botol pun satu per berapa dari modal sayur buah ni. Haih. Nak hidup sihat atau mati cepat. PILIH.
Lama dah Adam tak berdarah hidung. Aku dok tengok henpon tetiba dengar Zaraa jerit Dalla! Dalla! sambil tunjuk kat Adam. Terus pandang Adam and bingo, memang dia berdarah hidung. Adik jugak yang reti report kan. Taruk ais kat atas dahi Adam, si Adik sibuk nak tolong jadi nurse. Cakna macam Mamatuk dia. Legasi jururawat.
Bila darah dah stop, dia letak ais atas dahi adik pulak. Hahaha.. When love and hate collides! Sebelum tu lagi adik sibuk nak rebut ais tapi orang tak kasi. Nah, letak atas dahi dia pulak. Terkekek-kekek geli sejuk.
This one is epic. Orang masuk dapur, dia masuk dapur. Nak nasik aku bagi la. Pastu tinggal dia sorang-sorang 'makan' kat meja. Lama giler dia senyap kat dapur. Sekali intai, ni keje dia. Muka tu separuh guilty separuh noti. Aku yang tengok ni pun separuh geram, separuh kesian dengan separuh nak tergelak. Haih. Tapi dia tak menjerit mintak tolong pulak. Diaaaaaamm je sorang-sorang. Maybe dia ingat things are under control agaknya. Ahahaha.. Takleh ingat la muka dia masa aku captured dia tu. Senyap je. Epik sungguh dia hari ni.
You're in deep trouble young lady!
Encik Jack tak sedap badan. Mintak aku buatkan bubur nasi. Ini lagi epic. Bukan mudah nak dengar encik Jack mintak bubur nasi. Haha. Penangan mengadap kebab 2 hari membuatkan dia bloating seharian. Asyik loya tekak je. Tu lah. Makanlah style nabi-nabi. Makan ketika lapar, berhenti sebelum kenyang. Enuff said.
Popcorn chicken boy
This boy pulak, satu hari mengadap laptop main game and youtubes. Pagi aku paksa dia makan sugar ring donut, makanlah sebijik. Pastu petang makan fries sepinggan. Malam chicken popcorn. 3 benda je makan seharian. Air tu minum lah time orang suruh. Air gas tak payah suruh, otomatik nak. Terkilan la bab ni. Aku kalu buleh tak nak dalam umah ni ada air gas. Apa yang penting, kerjasama! Kalu aku tak beli, tapi the other half beli, tak jadi jugak. Haih... Mem Besar kat kampung selalu pesan jangan amal minum air gas. Maklumlah dua-dua pun keturunan 'darah manis' (darah tinggi + kencing manis)Pesanan yang jatuh ke daun keladi apalah gunanya.... Huhu...

Kena pandai drive sendiri lah. Senang pegi shopping for groceries memang sah-sah aku takkan ambik those unhealthy stuff. So takkan ada la benda-benda tak bagus untuk kesihatan dalam umah ni. Cewah. Megi apa citer. Maggi tu lain sebab stok ketika tak tahu makan apa. Kuikui.. 

3 comments:

jie @ azie said...

teh,
bila bercerita pasal air gas ni teringat kat rumah mil aku. memang akan ada stok coke setiap masa. Bila aku balik kg, susahnya nok susut dari anak2.

Blog Diva said...

Jie, umoh mil takpo la kelik jrg2. Ni dumoh sdiri ni nok susuk gano.haih pyh nk educate org ni.

Blog Diva said...

Jie, umoh mil takpo la kelik jrg2. Ni dumoh sdiri ni nok susuk gano.haih pyh nk educate org ni.