Dark Fellows

Get My Updates By Email

Friday, April 29, 2016

#1305 Me Vs Rainbows After The Rain

Assalamualaikum...

Panasnya cuaca sekarang... Kat tempat aku ni hujan ada jugak jarang-jarang sekali tapi suhu tetap macam tu jugak... Walau hujan lebat sekejap, suhu dalam rumah tetap meruap... Mandi pun air paip panas yang keluar... Haih... Bila lah el nino ni akan berakhir... Dengar citer kalu keadaan berlarutan, Kelantan akan start catu air Jun ni.. Benda ni buat aku terfikir, sempat ke ada air time raya nanti... Cuba bayangkan, time ramai-ramai balik raya nanti takde air... Open house berjalan macam biasa, tapi nak cuci pinggan mangkuk cane? Memang la boleh pakai disposable plates and glasses.. Tapi lauknya dan hidang dalam apa? Bukan kena cuci jugak ke? Haih... Harapnya semua akan back to normal la raya ni... Takde letrik takpe lagi, jangan takde air sudah la.

Post sebelum ni kan aku citer pasal Adam jatuh basikal tu... Allahu akbar.. Betapa perancangan Allah itu sangat smooth, kita aje yang tak tahu.. Esoknya aku berdebar bangun pagi kot-kot muka dia jadi bengkak atau lebam-lebam yang obvious... Tapi alhamdulillah semua ok, cuma calar sikit je atas mulut dia... Kalu tak tengok betul-betul tak perasan pun, alhamdulillah tak terusik muka handsome dia.

So, dia bangkit bersiap pegi sekolah macam biasa tanpa sebarang komplen.. Entah-entah dia sendiri pun dah lupa. Tiktoktiktok... Balik sekolah keluar keta (panas-panas ni encik Jack drive, tak pegi dengan motor) dengan cukup happy sekali dia cakap Mommy gigi saya dah keluar 2 batang! Hahahaha..... Terkejut campur overjoyed la aku... Masya Allah... Kelmarin duk sedih-sedih pikir masa depan gigi kekal dia yang tak tumbuh-tumbuh tu.... Sebelum ni kan dah lama sangat (5 tahun) duk tunggu gigi tu tumbuh lepas cabut akibat infection dulu.. Bila pegi x-ray gusi dia tu nurse kata memang gigi dah turun bawah sangat dah, tunggu masa je nak keluar. Tapi months after months tetap tak keluar jugak... So, nurse kata maybe next visit nak kena toreh la sikit gusi tu baru cepat gigi tu keluar.. Agaknya kes gusi terlebih tebal. 
Tapi lepas apa yang jadi baru ni, nampak gaya tak payah toreh dah la... Gigi tu keluar sendiri lepas tergeser gusi masa jatuh basikal tu... Allah... Tu lah kan... Setiap ujian yang Allah bagi tu Allah dah janjikan seribu satu hikmah... Kita aje yang tak tahu... Asyik duk bersangka buruk je dengan takdir...

Sehari lepas keluar gigi tu, dia tak gi sekolah... Asyik mengadu sakit kepala... Agaknya sebab gigi tu nak keluar.. Macam baby lah kan siap demam nak tumbuh gigi... Ni kan pulak gigi kapak sebesar gabak ni... Kesian anak mak sorang ni...

Nak kena celebrate ni... Weekend ni banyak cuti... Last minute baru plan nak ke Pangkor... Tengok semua hotel resort area Pangkor, Lumut, Manjung all fully booked. Habis tu nak gi mana ek? Skang ni bab masak makan kat umah memang kritikal. Aku masak, dia tak makan.. Aku sendiri tak tahu nak masak apa... Tanya, dia pun tak tahu nak makan apa.. Haisyh.... Pegi kedai pun tak tahu nak makan apa... Masalah sungguh ni...

No comments: